8 hónapnál régebbi cikk

101 éves Bory Jenő madarat lovagló huszára
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
101 éves Bory Jenő madarat lovagló huszára
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined

Székesfehérvári generációk tömegének nyári szórakozását nézhette már végig a Huszár Születik című Bory-alkotás, melynek testvére Budapesten, eredeti gipszöntvénye pedig a Bory várban tekinthető meg.

Mai írásunk főszereplője akár több cikkszériánk része is lehetne, belepasszolna például az állatokat mintázó székesfehérvári köztéri alkotásokról szóló írások sorába. Így olyan társai lehetnének, mint a cuki őzmama gidájával, Fehérvár vidám kígyója, a Távírda utca állatsereglete, vagy épp a nemrég bemutatott pingvinek és a veterán teknős.

De a ma sorra kerülő alkotásunk a városban mindenki által mély elismeréssel emlegetett Bory Jenő alkotásait nagyító alá vevő cikkek közé is odaférhetne. Méltó párja lehetne például a jelenleg felújítás alatt álló, Szent György és a sárkány harcát megörökítő díszkútnak vagy a Bányató fenekét is megjáró Kelő Napsugár másolatának.

A fenti bekezdés eléggé leszűkíti a kört, hiszen immár biztos, hogy Bory Jenő egyik alkotásával foglalkozunk, melynek van köze egy bizonyos állathoz. Ez az alkotás épp most érkezik legmozgalmasabb hónapjai végéhez, számára a nyár a kiteljesedés, a figyelem és az ezzel járó elismerés begyűjtésének időszaka.

Ez a szobor nem más, mint a "Huszár Születik" nevet viselő alkotás, mely a Csitáry G. Emil Uszoda és Strandfürdő gyermekmedencéjének szélén áll, kiegészítve egy, a talapzaton elhelyezett, gyermekfejet formázó vízköpővel. Az alkotás egy hatalmas madarat meglovagló gyermeket, egy születő huszárt formáz meg. A hatalmas madár leginkább egy gólyára hasonlít, melyet mint egy huszár ül meg a gyerekalak.

Az 1879-ben született Bory Jenő ezt az alkotását  43 esztendősen, életnagyságú méretben készítette el a Műcsarnok kiállítására, 1922-ben. Ekkor már két esztendeje Székesfehérvár tiszteletbeli főmérnöke volt, ráadásul ebben az évben Rökk Szilárd díjjal ismerték el. A szobor ekkor még nem került jelenlegi helyére, Székesfehérváron 1935-ben állították fel.

Érdekesség, hogy az alkotás nem egyedi darab. Létezik ugyanis egy testvére a fővárosban, ennek helyéről és felállításáról így számol be a Köztérkép:

Az Új Szent János Kórház – mai nevén Szent János Kórház – kertjében 1937-ben került elhelyezésre, ekkor mintegy harminc, előzőleg raktárban tárolt szobor került elhelyezésre Budapest terein, parkjaiban, közöttük Bory Jenő alkotása.”

A fővárosi szobor tehát a fehérvári után két esztendővel foglalta el helyét. A talapzaton – csakúgy mint a fehérvári műnél – eredetileg teljes alakos gyerekfigurák szerepeltek, nem csak a jelenleg látható gyerekfejek. Ha a két szobor valakinek más környezetből is ismerős, az nem véletlen, eredeti gipszöntvényük ugyanis megtalálható a Bory-várban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek