9 hónapnál régebbi cikk

63 éves a Brunszvik ovi teknőse
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
63 éves a Brunszvik ovi teknőse
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined

Nagy Kovács Mária teknőckútja ugyan vizet végül sosem látott, mégis aktív részese volt több fehérvári generáció játékos éveinek.

Székesfehérvár köztéri alkotásai között rengeteg kedves állatfigurát találunk, többségüket már mi is bemutattuk, olvashattak nálunk a város kedves őzmamájáról és gidájáról, és a megújulásra váró pávákról. Foglalkoztunk a Távírda utca kis állatkertjével, illetve Székesfehérvár barátságos kígyójával és hányatott sorsú teknősével is.

A kis teknőc nincs egyedül a város kőbe vésett állati seregletében, Nagy Kovács Mária teknősbékája már 1960 óta megtalálható a város egyik óvodájában.

Nagy Kovács Mária szobrászművész 1910. augusztus 25-én született Budapesten. A Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója volt 1932 és 1938 között, mesterei Varga Nándor Lajos és Kisfaludi Strobl Zsigmond voltak. Tehetsége hamar megmutatkozott, ennek köszönhetően 1938-tól két éven át Rómában tanult ösztöndíjjal.

Alkotói pályája során 1945 és 1950 között Szegeden alkotott, majd visszatért a fővárosba. Munkái rengeteg elismerést hoztak számára (1941: Ferenc József jubileumi szobrászati díj; 1942: Főváros Nagyplasztikai díja; 1972: Corridoniai kiállítás aranyérme; 1985: az Urbinói Egyetem ezüst serlege; 1986: az Európa Parlament Elnökének díj).

Olaszországban és Franciaországban is rendszeresen szerepelt kiállításokon és tanulmányutakon. Nagy Kovács Mária végül 95 esztendősen, 2005. november 2-án hunyt el. Gazdag szakmai hagyatékában a köztéri alkotások kisebb szeletet foglalnak el, Budapesten és Tatabánya környékén 3-3 alkotása található, a legkedvesebb szobra azonban Székesfehérváron maradt fenn.

A Teknősbéka 1960-ban készült el és kapott helyet a Belvárosi Brunszvik Teréz Óvoda kertjében. Nem csupán egy állatfigurát formázó alkotásról van szó, a teknős egy kút közepén ül, bár víz sem a mostani, sem a korabeli felvételeken nem látható a kis gyűjtőmedencében, így eredeti funkcióját vélhetően soha nem töltötte be. Nagy Kovács Mária alkotásán más állatok is helyet kaptak, a medence oldalán halak, csikóhal és tengeri csillag is megtalálható.

Ahogy a fehérvári Indiana Jones, Szabó Péter felhívta rá a figyelmem: Az alkotás eredetileg az udvar közepén állt, ám a terület jobb kihasználhatósága miatt néhány éve egy alapos tisztítás után áthelyezték. Az elmúlt 63 évben számtalan apró kéz ölelte, simogatta a teknőst, remélhetőleg még hosszú évtizedekig az óvoda udvarának dísze lesz Nagy Kovács Mária alkotása.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek