3 évnél régebbi cikk

40. születésnapjára készül Fehérvár kedvenc kígyója a Németh László Általános Iskola előtt
·Kultlokálpatrióta·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
40. születésnapjára készül Fehérvár kedvenc kígyója a Németh László Általános Iskola előtt
·Kultlokálpatrióta·Utolsó frissítés: undefined

Korábbi cikkünk folytatásaként megpróbáltuk kideríteni városunk kedves kígyójának születésnapját, ugyanis a fehérvári gyermekek kedvenc játszópajtása 2021-ben lesz 40 esztendős.

A Németh László Általános Iskola (korábban Velinszky László Általános Iskola) előtt álló barátságos óriáskígyót formáló szoborról még 2019-ben írtunk. Akkor 38. születésnapját ünnepelte a fehérvári gyerekek kedvenc kígyója, idén pedig már betölti a negyedik ikszet is, és az elmúlt négy évtizedben gyermekek ezrei (de talán inkább tízezrei) mászókáztak és játszottak rajta.

Akkor cikkünkben már megírtuk, hogy az alkotás Benkő Ilona, Munkácsy Mihály-díjas iparművész, keramikus alkotása, akinek munkássága során védjegyévé váltak pirogránit, mézes kerámiái, melyek a „rengeteg magyar lakótelep szürke egyhangúságát oldják a mai napig”.

Ugyanakkor két esztendeje csak megtippelni tudtuk, mikor is került végleges helyére a kígyó.

Az évszám már akkor tudvalévő volt, bár akadtak eltérések a különböző forrásokban.

A Németh László Általános Iskola honlapján fellelhető volt egy beszélgetés az intézmény egykori igazgatójával, Németh Jánossal, aki a Velinszky László Általános Iskola átadása utáni esztendőt jelölte meg a kígyó elhelyezésének dátumaként. A tanintézményt 1978. szeptember 4-én adták át, így az egykori direktor szavai alapján 1979-ben került a helyére a kígyó. Benkő Ilona munkásságában ugyanakkor 1981 olvasható a szobor elkészülésének dátumaként.

Korábbi cikkünk nyomán most segítséget hívtunk a farka végén csomót viselő kígyó valódi születésnapjának kinyomozása érdekében. Váczi Márk, a Magyar Városkutató Intézet topográfiai munkatársa volt segítségünkre, és sikerült is egy bő két hetes időintervallumra szűkítenünk a „születésnapot”.

Ahogy Váczi Márk rámutatott, a korábban általunk is megidézett író, műfordító és keramikus Terebess Gábor leírásai 1981 júniusát jelölik meg a kígyó végleges elhelyezésének dátumául. A kozterkep.hu ugyancsak ekkorra teszi a szobor megjelenését, részben épp a Terebess-anyagra hivatkozva.

Ugyanakkor egy korabeli kép és képaláírása még pontosabb meghatározáshoz juttatott el bennünket.

A Fejér Megyei Hírlap 1981. június 13-i száma közölt egy képet a kígyóról az alábbi képaláírással: „A székesfehérvári Velinszky városrészi általános iskola főbejárata előtt rövidesen átadják Benkő Ilona iparművész kígyót ábrázoló, nagyméretű térplasztikáját. A műalkotás érintése nemcsak, hogy nem tilos, hanem szinte ajánlatos. A művésznő ugyanis úgy tervezte a Pécsi Zsolnay Gyárban égetett hullámzó kígyóalakot, hogy a gyerekek csúszkálhassanak és játszhassanak rajta. Az alapzatot társadalmi munkával az Alba Regia Állami Építőipari Vállalt és a Fejér Megyei Beruházási Vállalat szocialista brigádjai készítették”.

Így tehát megállapítható, hogy a kígyót valamikor 1981. június 13. és június 30. között vehették birtokukba a gyerekek. A világ nekünk, fehérváriak számára legkedvesebb kígyója így lassan, de biztosan közeledik 40. születésnapja felé, amelyet reméljük sok további évforduló követ, és ami alatt még több gyermek játszhat, csúszkálhat majd gondtalanul a szobron.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek