3 évnél régebbi cikk

Damniczki Balázs: volt olyan hónap, hogy a forgalmunk öt százalékra esett vissza
·Gasztrolokálpatrióta·Utolsó frissítés: undefined
Damniczki Balázs: volt olyan hónap, hogy a forgalmunk öt százalékra esett vissza
·Gasztrolokálpatrióta·Utolsó frissítés: undefined

A koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek a cukrászdákat sem kímélték. Damniczki Balázzsal beszélgettünk a járványhelyzetről, a műfagyiról és a kezdetekről.

Körülbelül egy évvel ezelőtt kezdődött a vendéglátó szektor kálváriája. A koronavírus okozta lezárásokat megsínylették az éttermek, a kávézók és a cukrászdák. Damniczki Balázs cukrászmester elmondta, hogy tavaly volt olyan hónap, amikor a forgalmuk a korábbi szinthez képest 5 százalékra esett vissza, de a család történetében már voltak nehéz időszakok. Annak idején a cukrászdát is a kényszer szülte. De kezdjük az elején!

Egy kis telek Feketehegy-Szárazréten

A családnak eredetileg Feketehegy-Szárazréten volt egy kis szőlője. A parcellák között akkor még keskeny, murvás utcák kanyarogtak. Balázs gyerekkorában sokat járt ki biciklivel a feketehegyi birtokra a nagyapjával, ahol együtt dolgoztak, tettek-vettek a szőlőben. Később a nagypapa odaadta a telket Balázs szüleinek, hogy építsenek rá egy házat. A család 1989-ben költözött ki az új Ipoly utcai házba. Aztán jött a rendszerváltás, amely teljesen felforgatta az életüket.

 

„Édesanyám annak idején közeli KSZG-ben vezette a bérelszámoló csoportot. A rendszerváltáskor, mint minden nagy szocialista vállalat, ez is tönkrement. Mivel anyu munkája megszűnőben volt és én akkor végeztem cukrászként, arra gondoltunk, mi lenne ha nyitnánk egy cukrászdát. Akkoriban az Új Csóri úton jóval nagyobb volt a forgalom, mert a budapestiek a Balaton északi partjára Fehérváron keresztül mentek, amire már lehetett egy vállalkozást alapozni.A cukrászda 1992 decemberében nyílt meg. Rögtön a mély vízbe kerültem. Édesanyám volt lent az üzletben, én meg fent a műhelyben sütöttem. Kezdő, fiatal cukrászként én is elkövettem jó pár hibát, de hát aki nem hibázik, az szerintem nem is dolgozik rendesen, mert akkor nem feszegeti a saját határait!”

Hupikék törpikék és a Balaton

Balázs napi 16-18 órát dolgozott heti hat nap, de meglett az eredménye. A vállalkozás szépen, lépésről-lépésre növekedett. Először egy fagyi-, később pedig egy cukrászműhellyel bővült ki.

„2011-ig még mi is olyan fagyit főztünk, mint bárki más. 2012 augusztusában egyszer leugrottunk a családdal a Balatonra. Sétáltunk a parton, és a nagyobbik fiam odarángatott egy fagyishoz. Mit gondolsz milyen fagyit kért a gyerek? Hupikék törpikéket. Elkezdte enni. Még meg is mutatta, milyen kék lett a nyelve. Ez volt az a pont, amikor elszégyelltem magam, mert ezt a műanyag csodát mi is árultuk.”

A cukrászmester szerint az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy itthon a fagylaltfőzést nem tanítják.

„Az a lényeg, hogy vedd meg a port, vedd meg a sűrítmény és meg az aromát. Ezt a hármat keverd össze, és akkor lesz egy olasz fagyid. De ez nem jó! Sajnos a cukrászdák döntő többségében még mindig ezt lehet kapni.”

A balatoni élmény hatására Balázs kiment Olaszországba, és megtanulta, hogyan készül az igazi olasz fagyi mesterséges hozzávalók nélkül. Miután hazajött, száműzte a műhelyből a porokat, aromákat és sűrítményeket és elkezdett kísérletezni. Ennek az eredménye lett az, hogy a vörösboros málna 2013-ban elnyerte Az év fagylaltja címet.

A vörösboros málna sikere

A vörösboros málna sikere igazi áttörést jelentett Damniczki Balázséknak, aki szerint egy ilyen győzelem egy cukrászda számára ismertségben és marketingben tíz év munkájának felel meg. Az eredmények ezután szépen, sorban jöttek.

2014-ben a Somlói revolúció lett Az ország tortája, aztán 2017-ben a fagylalt Európa-bajnokság következett. Később az ország tortája és év fagylaltja versenyen Balázsék többször is második helyen végeztek, de ahogy az lenni szokott, az ezüstérmesek jóval kisebb figyelmet kapnak.

Megviselte a cukrászdát a koronavírus-járvány

A cukrászda az elmúlt években is tovább bővült. Még a fehérvári Fő utcán is nyitottak üzletet, ami hamar népszerűvé vált a fagyirajongók körében. Minden szépen alakult egészen addig, amíg a koronavírus-járvány első hulláma alatt le nem állt az ország.

„Tavaly áprilisban öt százalékra esett vissza a forgalmunk. Közben ugyanúgy megkapod a csekket a villanyról, és a dolgozóknak ugyanúgy ki kell fizetned a bérét. Minden támogatást igénybe kellett vennünk, hogy megtudjuk tartani a kollégákat.Nehéz, embert próbáló időszak volt. Mikor májusban már ki lehetett nyitni, onnantól kezdve lassan visszaállt a forgalom az előző évek hetven-nyolcvan százalékára.”

A jelenleg érvényben lévő korlátozások miatt a forgalom a korábbi ötven százaléka körül mozog. Damniczki Balázs azt mondja, reméli túlélik ezt is, a gyenge forgalom mellett támogatásokból, hitelből fizetik többek között a rezsit, a dolgozókat. „Nem adjuk föl, megyünk előre, aztán egyszer csak vége lesz ennek az időszaknak is."

Borítókép: Kiss László
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek