6 évnél régebbi cikk

Maracuja mandularopogóssal – ezüstérmes lett a Damniczki Cukrászda Az év fagylaltja Nagydíján
Fehérvár Médiacentrum fotója
szeged.hu
Maracuja mandularopogóssal – ezüstérmes lett a Damniczki Cukrászda Az év fagylaltja Nagydíján

Egy hajszállal, de a bazsalikomos málna tört az élre, ám a székesfehérváriak is büszkék lehetnek, hiszen Damniczki Balázsék a Nagydíj második helyezésével térhettek haza Szegedről, Az év fagylaltja versenyről.

Negyven cukrász hetvenkét fagylaltját négy kategóriában pontozta a szakmai és közönség zsűri Szegeden. A harmadik Az év fagylaltja verseny győztese a bazsalikomos málnával Somogyi Renáta, a gyenesdiási Somogyi fagylaltműhely fiatal cukrásza lett, aki nem mellesleg négy díjat is bezsebelt az ország legjobb fagylaltjainak versenyén.

Székesfehérvár idén is ott van a "fagyikészítők nagytérképén", hiszen a Damniczki Cukrászda Maracuja mandularopogóssal elnevezésű csodája a Nagydíj ezüstérmét kapta. "A maracuja trópusi gyümölcs, a különlegessége pedig, hogy savas, de zamatos. A koncepció az volt, hogy elrugaszkodjunk a klasszikus ízektől, mint az eper, a málna, illetve a csokoládé, és egy harsány, karakteres ízvilágú fagylaltot hozzunk létre, ami színben és ízben is különleges." - mondta el Damniczki Balázs.

Ha pedig kiélveztük a hazai finomságot, és kalandoznánk egyet a nyári szabadság alatt, íme a verseny részletes eredménye, ami egyben biztos tippsor is, hogy hova érdemes ellátogatni és mit érdemes megkóstolni, ha jó fagyit szeretnénk:

I. kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye

Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, amik természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.

  • Aranyérem, Az év fagylaltja Nagydíj győztese: Bazsalikomos málna – Somogyi Renáta – Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely, Gyenesdiás
  • Ezüstérem: Maracuja mandularopogóssal – Damniczki Balázs – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár
  • Bronzérem: Ribizlis-málnás csokisorbet – Sztaracsek Ádám – Jánoska Cukrászda, Komárom

II. kategória: cukrászdák, fagylaltozók versenye

Ebben a kategóriában is ajánlott volt használni a hagyományos alapanyagokat, úgymint tej, tejszín és/vagy vaj, cukor, tojás, de fagylaltbázisok használata is engedélyezett. Gyári öntetek, variegátók, díszítések használhatók, de a hagyományos technológiai sorrendet betartva kell elkészíteni a fagylaltokat.

  • Aranyérem: Kesudió datolyalekvárral – Pálfi Attila – Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő
  • Ezüstérem: Sós vanília ropogós tökmag pralinével – Jóri-Hegedűs Szilvia – Diamante Fagyizó, Budapest
  • Bronzérem: Rebarbarás-epres philadelphia – Somogyi Renáta – Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely, Gyenesdiás

C kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye

  • Aranyérem: Homoktövis fagylalt zabkeksszel és virágporral – Andok Tamás – Aromitalia, Nectar Kft., Budaörs
  • Ezüstérem: Málnás-csokoládés muffin – Hajdu Zoltán – Ken Carpathia Kft., Budapest
  • Bronzérem: Gyömbéres citromos keksz – Mec3 Hungaria Kft., Budapest

M kategória: a cukrászdák és fagylaltozók, valamint az alapanyag gyártók és forgalmazók közös versenye

A „mentes”-kategória, vagyis hozzáadott cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét nem tartalmazó fagylaltok.

  • Aranyérem: Narancsos mandula – Hajdu Zoltán – KEN Carpathia Kft., Budapest
  • Ezüstérem: Feketeribizlis forraltbor – Pálfi Attila – Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő
  • Bronzérem: Málna – Rétfalvi Attila – König-Units Kft., Budapest

Kézműves Fagylalt Nívódíj győztese

  • Somogyi Renáta – Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely, Gyenesdiás

Közönségdíjas

  • Hunyadi gesztenyés – Sztaracsek Ádám – Jánoska Cukrászda, Komárom

I Love Szeged-díjas fagylalt

  • Gesztenye vörösboros áfonyával – Somogyi Renáta – Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely, Gyenesdiás
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek