Maracuja mandularopogóssal – ezüstérmes lett a Damniczki Cukrászda Az év fagylaltja NagydíjánMaracuja mandularopogóssal – ezüstérmes lett a Damniczki Cukrászda Az év fagylaltja Nagydíján
Negyven cukrász hetvenkét fagylaltját négy kategóriában pontozta a szakmai és közönség zsűri Szegeden. A harmadik Az év fagylaltja verseny győztese a bazsalikomos málnával Somogyi Renáta, a gyenesdiási Somogyi fagylaltműhely fiatal cukrásza lett, aki nem mellesleg négy díjat is bezsebelt az ország legjobb fagylaltjainak versenyén.
Székesfehérvár idén is ott van a "fagyikészítők nagytérképén", hiszen a Damniczki Cukrászda Maracuja mandularopogóssal elnevezésű csodája a Nagydíj ezüstérmét kapta. "A maracuja trópusi gyümölcs, a különlegessége pedig, hogy savas, de zamatos. A koncepció az volt, hogy elrugaszkodjunk a klasszikus ízektől, mint az eper, a málna, illetve a csokoládé, és egy harsány, karakteres ízvilágú fagylaltot hozzunk létre, ami színben és ízben is különleges." - mondta el Damniczki Balázs.
Ha pedig kiélveztük a hazai finomságot, és kalandoznánk egyet a nyári szabadság alatt, íme a verseny részletes eredménye, ami egyben biztos tippsor is, hogy hova érdemes ellátogatni és mit érdemes megkóstolni, ha jó fagyit szeretnénk:
I. kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, amik természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.
- Aranyérem, Az év fagylaltja Nagydíj győztese: Bazsalikomos málna – Somogyi Renáta – Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely, Gyenesdiás
- Ezüstérem: Maracuja mandularopogóssal – Damniczki Balázs – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár
- Bronzérem: Ribizlis-málnás csokisorbet – Sztaracsek Ádám – Jánoska Cukrászda, Komárom
II. kategória: cukrászdák, fagylaltozók versenye
Ebben a kategóriában is ajánlott volt használni a hagyományos alapanyagokat, úgymint tej, tejszín és/vagy vaj, cukor, tojás, de fagylaltbázisok használata is engedélyezett. Gyári öntetek, variegátók, díszítések használhatók, de a hagyományos technológiai sorrendet betartva kell elkészíteni a fagylaltokat.
- Aranyérem: Kesudió datolyalekvárral – Pálfi Attila – Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő
- Ezüstérem: Sós vanília ropogós tökmag pralinével – Jóri-Hegedűs Szilvia – Diamante Fagyizó, Budapest
- Bronzérem: Rebarbarás-epres philadelphia – Somogyi Renáta – Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely, Gyenesdiás
C kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
- Aranyérem: Homoktövis fagylalt zabkeksszel és virágporral – Andok Tamás – Aromitalia, Nectar Kft., Budaörs
- Ezüstérem: Málnás-csokoládés muffin – Hajdu Zoltán – Ken Carpathia Kft., Budapest
- Bronzérem: Gyömbéres citromos keksz – Mec3 Hungaria Kft., Budapest
M kategória: a cukrászdák és fagylaltozók, valamint az alapanyag gyártók és forgalmazók közös versenye
A „mentes”-kategória, vagyis hozzáadott cukrot, glutént, laktózt és tejfehérjét nem tartalmazó fagylaltok.
- Aranyérem: Narancsos mandula – Hajdu Zoltán – KEN Carpathia Kft., Budapest
- Ezüstérem: Feketeribizlis forraltbor – Pálfi Attila – Florida Fagyizó, Balatonmáriafürdő
- Bronzérem: Málna – Rétfalvi Attila – König-Units Kft., Budapest
Kézműves Fagylalt Nívódíj győztese
- Somogyi Renáta – Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely, Gyenesdiás
Közönségdíjas
- Hunyadi gesztenyés – Sztaracsek Ádám – Jánoska Cukrászda, Komárom
I Love Szeged-díjas fagylalt
- Gesztenye vörösboros áfonyával – Somogyi Renáta – Bringatanya, Somogyi Fagylaltműhely, Gyenesdiás