3 évnél régebbi cikk

Az év fagylaltját, a passió-karamellt már a fehérváriak is megkóstolhatták
Az év fagylaltját, a passió-karamellt már a fehérváriak is megkóstolhatták

A Füredi Fagyizó passió-karamellje lett az Év fagylaltja. A július 7-én Budapesten, a Zila Cukrászdában tartott megmérettetésen Damniczki Balázs csak egy hajszállal maradt le a dobogóról.

Az országos megmérettetésen a szakértő zsűrinek a mámoros málna, a zöldcitrom egy csipetnyi mentával, a mámoros fügés csoki, a tonka-mogyoró affogato, a passió-karamell, a törökmézes vanília, a szőke tündér, az őrült szezám, az arany dió, a Modena kincse, a narancsos kávé, az alföldi angyalbögyörő és a Vidróczki közül kellett kiválasztani a legjobbat.

A fehérvári régiós selejtezőből a  Damniczki Cukrászda tonka-mogyoró affogatója, valamint a Füredi Fagyizó passió-karamellje és törökmézes vaníliája jutott tovább az országos döntőbe. (A fehérvári selejtezőről ebben a cikkünkben olvashat részletesen.)

Damniczki Balázs cukrászmester még a budapesti verseny kezdete előtt elmondta, hogy idén annyira erős az országos mezőny, hogy gyakorlatilag bármelyik kreáció végezhet az első helyen.

Az országos döntőben kettő, a fehérvári régiós selejtezőből továbbjutó fagylalt is helyezést ért el. Az első helyen a Füredi Cukrászda passió-karamellje, míg a másodikon szintén a Füredi Cukrászda törökmézes vaníliája végzett. A harmadik helyet megosztva kapta a zöldcitrom egy csipetnyi mentával, valamint a Modena kincse. Damniczki Balázs tonka-mogyoró affogatója a többi döntőshöz hasonlóan a Régió kiváló fagylaltja címet kapta.

"A zsűri vélménye alapján csak egy hajszállal maradtam le a dobogóról. Sajnos elkövettem egy hibát. A tonkabab egy olyan fűszer, amelynek az ízanyaga a tejszín zsírjában oldódik ki. Ha le van főzve és egy fél napot továbbáll, akkor intenzívebb lesz az íze. Most a fagyiban sok lett." - mondta a döntő után Damniczki Balázs, aki szerint egy ilyen megmérettésen mindig lehet tanulni.


A fehérvári cukrászmester tonkababos fagylaltja az olasz kávékultúra előtt tiszteleg: „Az olaszoknál van egy hagyomány, hogy a vaníliafagylaltra ráöntenek egy adag eszpresszót. Az affogato esetében a vaníliafagylalt a hangsúlyosabb. Egy kicsit lehűti a kávét, és a végeredmény a shake-nél valamivel sűrűbb állagú hűsítő.” – fejtette ki a cukrászmester, akinek a továbbjutó fagyijában a tonkabab és a mogyoró ízét éppen csak keretbe foglalja a kávé. Az affogato másik erőssége az állaga: a krémes, a ropogós és a szájban olvadós tökéletes kombinációja.

Dobó Norbert, a Füredi Cukrászda tulajdonosa elmondta, hogy mindkét kreációjuk igazi csapatmunka volt. A passiógyümölcsös karamell jól illeszkedik a nemzetközi trendekhez. Az ízt és az állagot egy kis pekándióval tették különlegessé: „A törökmézes vaníliát egy étteremben felszolgált Esterházy-torta inspirálta, amit utána egy kicsit továbbgondoltunk.”

A mostani eredmény elmondhatjuk, a fehérváriak abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy a négy dobogós fagylalt közül kettőt már megkóstolhattak.

 A tonka-mogyoró affogatót már lehet kapni a Damniczki Cukrászdában. A győztes passió-karamellt várhatóan a jövő héttől lehet megízlelni.

Borítókép: Kiss László
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek