Az Év Fagylaltja: a fehérvári Damniczki Cukrászda tonkababos affogatója is továbbjutott az országos döntőbeAz Év Fagylaltja: a fehérvári Damniczki Cukrászda tonkababos affogatója is továbbjutott az országos döntőbe
Karamellcsipke, habcsók, barackszeletek és pazar cukorgömbök díszítették az Év Fagylaltja régiós elődöntőjébe nevezett versenyfagylaltokat, amelynek a belvárosi Damniczki Cukrászda adott otthon kedden reggel.
"Ez a fagyik Forma-1-e" – jegyezte meg Damniczki Balázs cukrászmester valamivel távolabb a fagyis pulttól.
„Jellemzően a mezőny kétfelé szokott válni. Az egyik oldal megpróbálja a magyaros ízvilágot, például hazai gyümölcsöket belevinni a fagylaltba, a másik pedig igazodik a nemzetközi trendekhez. Tavaly nagyon sok maracujás-mangós, pekándiós vagy pisztáciás fagyival neveztek” – tette hozzá Damniczki, majd kifejtette, a versenyen csak olyan fagyival lehet indulni, amiben nincsen festék, aroma, vagy valamilyen félkész termék.
Az idei régiós megmérettetésen a szakértő zsűrinek a málnás túrótorta fűszeres ropogóssal, a törökmézes vanília, a ribizlis máktorta, a Hunyadi krónikája, a BORI, a tonka-mogyoró affogato, a passió-karamell, a sárgabarackos dió, a tétényi áfonyás mandula, DOTIS közül kellett kiválasztani azt a kettőt, illetve holtverseny esetén azt a hármat, amelyik továbbjut az országos döntőbe.
Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke még a kóstolás előtt elmondta, hogy alapvetően minőségi alapanyagokból készített fagylaltot keresnek, de a kreativitás, egy-egy meglepő csavar vagy íz a végeredmény szempontjából előnyt jelent.
Az ötfős zsűri nem sokkal reggel kilenc után állt neki a munkának: csak a fagylalt sorszámát ismerték, semmi mást. Nem volt könnyű dolguk, hiszen szoros volt a verseny, ráadásul a fehérvári selejtező után indultak tovább Dunaföldvárra a másik régiós döntőbe, ugyanis két nap alatt összesen 43 fagyiból kell kiválasztaniuk a legjobbakat.
A fehérvári mezőnyből a Damniczki Cukrászda tonka-mogyoró affogatója, valamint a Füredi Fagyizó passió-karamellje és törökmézes vaníliája jutott tovább a régiós selejtezőről.
Az Év Fagylatja országos döntőjét július 7-én tartják Budapesten.
Egy leheletnyi dolce vita
Damniczki Balázs az eredményhirdetés után elmondta, hogy a tonkababos fagylaltja az olasz kávékultúra előtt tiszteleg.
„Az olaszoknál hagyomány, hogy a vaníliafagylaltra ráöntenek egy adag eszpresszót. Az affogato esetében a vaníliafagylalt a hangsúlyosabb. Egy kicsit lehűti a kávét, és a végeredmény a shake-nél valamivel sűrűbb állagú hűsítő” - fejtette ki a cukrászmester, akinek a továbbjutó fagyijában a tonkabab és a mogyoró ízét épp csak keretbe foglalja a kávé.
Az affogato másik erőssége az állaga: a krémes, ropogós és szájban olvadós tökéletes kombinációja (szerintünk is), ami kiemelte a mezőnyből.
Dobó Norbert, a Füredi Cukrászda tulajdonosa elmondta, hogy mindkét kreációjuk igazi csapatmunka volt. A pasiógyümölcsös karamell jól illeszkedik a nemzetközi trendekhez.
Az ízt és az állagot egy kis pekándióval tették különlegessé.
„A törökmézes vaníliát egy étteremben felszolgált Eszterházy-szelet inspirálta, amit kicsit továbbgondoltunk” - tette hozzá a tulajdonos.
Egy igazi álommunka
A fagyikóstolás akármennyire is álommunkának tűnik, nem olyan könnyű a feladat. Mi szám szerint kilencig bírtuk az ízlelgetést, pedig mindegyikből csak egy negyedkanálnyit nyaltunk el. A hideg különlegességeket 10 órától 250 forintos adagáron a fehérváriak is megkóstolhatták, akik videóban mondták el a véleményüket.