Székesfehérvári fagyisiker az Év Fagylaltja versenyen
Székesfehérvári fagyisiker az Év Fagylaltja versenyen

A Krém Cukrászda Rio nevű mentes fagyija bronzérmes lett. A versenyen több mint százféle fagylaltot értékelt a szakmai és közönségzsűri.

Több mint száz különleges fagylalt versenyzett idén az Év Fagylaltja 2025 versenyen, amelynek Hajdúszoboszló adott otthont. A rendezvény nemcsak a szakmának szólt, hanem a látogatók is belekóstolhattak az ország legfinomabb fagyijaiba, derül ki a Magyar Cukrász Ipartestület közleményéből.

A székesfehérvári Krém Cukrászda Rio nevű fagylaltja a „Mentes” kategóriában bronzérmet szerzett. Ebbe a kategóriába olyan fagylaltokat neveztek, amelyek hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje nélkül készülnek.

A versenyre idén rekordszámú, összesen 100 fagylalt nevezése érkezett, és több mint 130 féle fagyi volt kóstolható a helyszínen. Az esemény egyik különlegessége az volt, hogy a versenyzők egy teljesen felszerelt fagylalt-laborban, a közönség előtt készítették el fagylaltjaikat.

Az idei év slágerei között ott volt a túró, valamint a bogyós gyümölcsök – málna, szeder, ribizli és eper – de több fagylaltba josta és berkenye is került. A merészebb cukrászok különleges fűszereket is bevetettek, mint például madagaszkári vadborsot, rózsaborsot vagy timur borsot.

Idén először egy külön kategóriát is meghirdettek, „Pávai kedvence” néven. Ezzel a szervezők Hajdúszoboszló gyógyvizének feltárása előtt tisztelegtek, amelynek 100. évfordulóját ünneplik idén. Ebben a kategóriában kizárólag almás fagylaltok indulhattak, olyan kreatív megoldásokkal, mint az alma cider vagy az almapálinka.

A verseny díjazottjai között többen is visszatérő nevek, köztük Márton Sándor a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozóból, aki a Dörgicsei mandulás nevű fagylaltjával elnyerte az Év Fagylaltja vándorkupát a kézműves kategóriában. Ugyanő a „Pávai kedvence” kategóriában is aranyérmet kapott a Tündérpite fagylaltért. A „Mentes” kategóriában az első helyet a Sós pisztácia sorbet feketeribizlis áfonyával nevű fagylalt szerezte meg, amit Böröczky-Asztalos Ágnes készített Balatonszemesen.

A rendezvényen bemutatkoztak a korábbi évek díjnyertes fagyijai is, köztük a Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel, a Krémes tiramisu extra kávés ropogóssal és a Karamellás kukorica fagyi is. 

Kapcsolódó
Magyarország Tortája: döntőbe jutott egy fehérvári torta

A Krém Cukrászda Aranykörtéje a legjobb hat közé jutott. Augusztus elején derül ki, hogy melyik lesz az ország tortája idén.

Borítókép: Krém Cukrászda
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek