1 évnél régebbi cikk

A Krém Cukrászda fagyija bejutott az Év Fagylaltja döntőjébe
Fehérvár Médiacentrum fotója
ÖKK/Kiss László
A Krém Cukrászda fagyija bejutott az Év Fagylaltja döntőjébe

A mentes fagylaltok között is lesz Fejér megyei a jövő heti döntőben: a polgárdi Dock Cukrászda Csokoládé-kókusz sorbet-ja képviselheti a régiót.

A Krém Karamell, a Szőke „zserbó” és az Amiamo Mandulás fantázianevű hűsítő édességek nyerték el a „Régió kiváló fagylaltja” címet a Magyar Cukrász Ipartestület Év fagylaltja 2022 verseny regionális elődöntőjében, írja közleményében az Önkormányzati Kommunikációs Központ (ÖKK). Öt megye kilenc fagylaltkészítő és cukrászmestere összesen 12 fagylaltot nevezett a fehérvári Damniczki Cukrászdában rendezett régiós megmérettetésre. 

A 25. Év fagylaltja verseny első régiós elődöntőjén túlnyomórészt a trópusi és a hazai gyümölcsök felhasználásával készült fagylaltok és sorbetek várták a szakmai zsűri tagjait Székesfehérváron. A Damniczki Cukrászdában rendezett megmérettetésen Győr–Moson–Sopron, Vas, Veszprém, Komárom–Esztergom és Fejér megye kilenc fagylaltkészítő és cukrászmestere indult összesen 12 féle hűtött finomsággal.

Mint azt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szakmai elnökétől, Erdélyi Balázs cukrászmestertől megtudtuk, ezt a versenyt 1998 óta minden évben megrendezik. A szervezet 25 évvel ezelőtt azt a célt tűzte ki, hogy a klasszikus és hagyományos, jó minőségű kézműves fagylaltokat népszerűsítse, éppen ezért a versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal, természetes állományjavítóval készülhetnek. A fagylaltok kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők.

Az öttagú zsűri: Balogh László, Baracskay Angéla, Gerő Eszter, Erdélyi Balázs Szűcs Árpád vezetésével a fagylaltok küllemével kezdte a szemlét, majd következett a kóstolás, amelyben az állagot, az összetevők illat- és ízharmóniáját értékelték. Az elődöntő eredményhirdetésén egy rövid értékelést adott a zsűri elnöke. Szűcs Árpád elmondta, a szakemberek most is az egyensúlyt keresték a receptek összeállításában, az ízekben, a dekorációban, és egyensúlyt kerestek azokban a kompozíciókban, melyek a versenyen indultak. A legfontosabb, hogy a kész termékben megjelenjen az alkotó tudása, személyisége, egyedisége.

Az eredményhirdetés szerint az Év fagylaltja verseny országos döntőjébe jutott a székesfehérvári Krém Cukrászda Krém Karamell fagylaltja, amelyben a karamellás alapot pekándiós pralinéval gazdagította Kovács Roland fagylaltmester, valamint döntős a komáromi Sztaracsek Ádám (Jánoska Cukrászda) Amiamo Mandulás és a balatonfüredi Dobó Norbert (Füredi Cukrászda) Szőke „zserbó” elnevezésű alkotása is.

A mentes fagylalt kategóriában két hűsítő édesség: a Málnás mogyorós csoki Komáromból (Sztaracsek Ádám), és a polgárdi Dock Cukrászda mestere, Reif Ferenc által készített Csokoládé-kókusz sorbet képviselik a régiót az országos döntőben, amelyre július 12-én kerül sor Budapesten.

A fehérvári elődöntőről a város Facebook-oldalára posztoltak egy rövid videót:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek