Két székesfehérvári cukrászda is bronzérmet szerzett Az Év Fagylaltja versenyenKét székesfehérvári cukrászda is bronzérmet szerzett Az Év Fagylaltja versenyen
A Magyar Cukrász Ipartestület 2024-ben is megrendezte a nagy népszerűségnek örvendő Év Fagylaltja versenyt. Az idei megmérettetés ismét fesztivál jellegű volt, a versenyzők a nézők előtt készítették el a versenymunkáikat, hogy a fogyasztók is jobban megismerhessék a fagylaltkészítés rejtelmeit. Egy teljesen felszerelt fagylalt laboratóriumban, három professzionális fagyasztógépen folyt a verseny reggeltől kora délutánig.
A Magyar Cukrász Ipartestület közleményében azt írja: a versenyzők kreativitása ismét határtalan volt, a pikánsan ízesített sárgabarack fagylaltok mellett szinte minden fajta magyar és egzotikus gyümölcs előfordult olajos magvakkal, zöldfűszerekkel kombinálva. Az olajos magvak közül sláger volt a tökmag, a mandula, a dió, kesudió és a pekándió. A fűszerek között felbukkant a rozmaring, babérlevél, borókabogyó, rózsabors, timutbors, szecsuáni bors, sőt a fügelevél is.
A rendkívül erős mezőnyben a következő eredmények születtek:
„A” kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
Ebbe a kategóriába olyan kézműves fagylaltokkal lehetett nevezni, ami természetes alap- és járulékos anyagokkal, tejes fagylaltok esetében főzött alappal, és kizárólag saját készítésű öntetekkel, pasztákkal, díszítésekkel, a hagyományos technológiai sorrendet betartva készülnek.
- Aranyérmes és egyben az ÉV FAGYLALTJA vándorkupa győztese: TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL – Bergmann Nándor - A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
- Ezüstérem: MEGGYES PEKUCCINO – Vadócz Jenő – Promenád Kávéház, Balatongyörök
- Bronzérem: SZERENÁD – Damniczki Balázs – Damniczki Cukrászda, Székesfehérvár
„M”- Mentes kategória: cukrászdák, kézműves fagylaltozók versenye
(Hozzáadott cukor, glutén, laktóz és tejfehérje mentes fagylalt kategória)
- Aranyérem: SÁRGABARACK LIME MARACUJA – Marsa Éva Heléna – Vanília & Gelarto, Nagykőrös
- Ezüstérem: MÁNGÓ – Böröczky-Asztalos Ágnes – Margaréta Fagyizó, Balatonszemes
- Bronzérem: REBARBARÁS MAKADÁMIA – Kovács Roland – Krém Cukrászda, Székesfehérvár
„Sárgabarack” kategória:
Ebben a kategóriában a cukrászdák, fagylaltozók, illetve alapanyaggyártók, forgalmazók is indulhattak olyan fagylaltokkal, amelyek természetes alap és járulékos anyagokkal, természetes stabilizátorokkal készültek.
- Aranyérem: MÁMOROS MARILLEN – Márton Sándor – Bagaméri Fagylaltozó, Balatonfüred
- Ezüstérem: KAJSZIBARACK DIÓ VÁLOGATÁSSAL – Kádár Ferenc – m-Gel Hungary Kft., Budapest
- Bronzérem: KECSKEMÉTI ARANY-BARACK – Papp Balázs – Mester Étterem és Cukrászda, Marcali
„C” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
- Aranyérem: MÉZES MADZAG – Nagy László – Békás Kft., Budapest
- Ezüstérem: NAPIMÁDÓ (SUNLOVER) – Szabados Norbert – König-Units Kft., Üllő
- Bronzérem: COCOBELLO (FEHÉRCSOKOLÁDÉS KÓKUSZ, EGZOTIKUS GYÜMÖLCSÖKKEL – Rétfalvi Attila – Master Martini Kft., Budapest
„C/M-Mentes” kategória: alapanyaggyártók, forgalmazók versenye
- Aranyérem: MAMBA (MANGÓ, MARACUJA, BAZSALIKOM)
- Ezüstérem: ANANÁSZ-KÓKUSZ SORBET – Horváth Diána – m-Gel Hungary Kft., Budapest
- Bronzérem: VÉRNARANCS – Gangel András – m-Gel Hungary Kft., Budapest
Különdíjak:
- Közönségdíj: KECSKEMÉTI SÁRGABARACKOS GOMBÓC DIÓBUNDÁBAN – Szabados Norbert – König-Units Kft., Üllő
- Szakmai szervezetek különdíja: TÖKMAG SORBET PIROSBOGYÓS GYÜMÖLCSÖKKEL – Bergmann Nándor - A Kis Bergmann Cukrászda, Balatonfüred
- Kecskemét Megyei Jogú Város különdíja: KECSKEMÉTI MOSOLYGÓS BARACK – Pokoraczki Ágnes – Bahama Kézműves Fagyizó, Újfehértó
- Első Magyar Fehérasztal Lovagrend Különdíja: KECSKEMÉTI ARANY-BARACK – Papp Balázs – Mester Étterem és Cukrászda, Marcali