2 évnél régebbi cikk

Ismét a fehérvári Damniczki Cukrászda adott otthont az Év Fagylaltja régiós döntőjének
·Gasztrofagyi·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pál Loránd
Ismét a fehérvári Damniczki Cukrászda adott otthont az Év Fagylaltja régiós döntőjének
·Gasztrofagyi·Utolsó frissítés: undefined

A versenyen két kategória első két helyezettje jutott biztosan tovább az országos fináléba. A székesfehérvári Damniczki Cukrászda mangó & citromnád fagylaltja az I. kategória harmadik helyezettje lett, így még versenyben van a döntőbe kerülésért.

Székesfehérvár és a Damniczki Cukrászda adott otthont a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által meghirdetett Év Fagylaltja verseny 2021-es régiós döntőjének.

Az Év Fagylaltja versenyt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete minden évben megrendezi. A szervezet azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a klasszikus és hagyományos, jó minőségű kézműves fagylaltokat népszerűsítse, éppen ezért a versenyfagylaltok csak természetes alap- és járulékos anyagokkal, természetes állományjavítóval készülhetnek. A fagylaltok kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők.

Az Egy a Természettel Természeti és Vadászati Világkiállítás tiszteletére idén egy új kategóriában is nevezhettek a versenyzők olyan fagylaltokkal, amelyek jellegzetes, meghatározó ízei Magyarország erdeiben és mezőin megtalálható összetevőkből erednek. A verseny idén is kétfordulós lesz: egy régiós elődöntő után - ahol kész fagylaltokkal kell indulni - következik az Ipartestület székházában a döntő, amikor majd a tanműhelyben kell helyben fagyasztaniuk a versenyzőknek.

A régiós döntőben a zsűrinek nagyon nehéz dolga volt: 18 mennyei édességből kellett kiválasztaniuk a legfinomabbakat. Fehérvárról Végh József, a Krém Cukrászda cukrásza a szeptember és a pirosribizlis mandula nevű fagylaltokkal, míg Damniczki Balázs a Cocco Mango, az áfonyás vargánya és a mangó & citromnád elnevezésű kreációkkal kápráztatta el őket.

A mangó & citrmonád egy 45 százalékos gyümölcstartalmú mangó fagylalt, amely egy pici citromnáddal van ízesítve. Ez egy kicsit egzotikus, indonéz ízvilágú fagylalt lett. Mellette készítettünk még egy Cocco Mango nevezetű édességet, ami egy kókusz sorbet, víz alapú a fagylalt és kókusztejjel készül - ez egy igazi könnyű, friss, nyári íz. A harmadik, az áfonyás vargánya: csokoládéfagylalt az alapja, szárított vargányát főztünk bele és áfonyaöntetet tettünk rá" - mondta Damniczki Balázs cukrászmester.

Majd a fagyik készítésével kapcsolatban megjegyezte: "Azt veszem észre, hogy a cukrászok most már nem cifrázzák az ízeket, nem használnak ötfajta fűszert, hanem inkább visszatérnek egy-egy nagyon jó alapízre, amely esetleg valamivel ki van egészítve, de inkább arra törekszenek, hogy az alapanyag minél jobb helyről legyen beszerezve."

Valamivel 11 óra előtt Selmeczi László, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének ügyvezetője hirdetett eredményt, melynek értelmében a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó édes tejföl cumberland mártással és a komáromi Jánoska Cukrászda arany mangó fagyija vannak még versenyben az Év Fagylaltja címért.

Az Egy a Természettel Természeti és Vadászati Világkiállítás tiszteletére létrehozott kategóriában pedig a Bagaméri Fagylaltozó Berényi gesztenye és a Dock Cukrászda mezei kakukkfütty fagyijai versenyezhetnek tovább a július 5-ei döntőben az Ipartestület budapesti székházában.

Végül a fehérvári mezőnyből a Damniczki Cukrászda mangó & citromnád fagylaltja az I. kategória harmadik helyezettje lett, ezzel még versenyben van a döntőbe kerülésért.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek