5 évnél régebbi cikk

38 éves lesz Fehérvár leghíresebb kígyója
Fehérvár Médiacentrum fotója38 éves lesz Fehérvár leghíresebb kígyója

Több ezer fehérvári gyermek használta már mászókaként, kapott megszámlálhatatlan simogatást, mégsem támadott meg senkit. Nem kérdés, miénk a világ egyik legkedvesebb óriáskígyója!

Vannak szobrok, melyek nem történelmi jelentőségükkel, az általuk megidézett események súlyával vagy épp az ábrázoltjuk személyiségének közvetítésével válnak mindennapjaink részévé. Akadnak műalkotások, melyek egyszerűségükkel, kedvességükkel visznek színt napjainkba és válnak szépen lassan életünk szerves részévé.

Utóbbi szobrok közé tartozik Fehérvár legnagyobb kígyója, mely amellett, hogy immár lassan négy évtizede nyújt nagyszerű játéklehetőséget a környéken felnövő gyermekeknek, egy iskola "névadója" is lett. A Németh László Általános Iskola épp most, a 2018/2019-es tanévben ünnepli negyvenedik születésnapját. 1978. szeptember 4-én még Velinszky Lakótelepi Általános Iskola néven nyitotta meg kapuit, az elmúlt négy évtizedben pedig több ezer fehérvári kisdiák koptatta padjait. Az iskola szimbólumává váló óriási kígyó a nyitáskor még nem állt a helyén, alkotója azonban már javában dolgozott rajta.

De kinek köszönhetjük Székesfehérvár vidámságot sugárzó kígyóját? Benkő Ilona, Munkácsy Mihály-díjas iparművész, keramikus 1937. április 29-én született Székelykeresztúron. Kiemelkedő munkásságát számos elismeréssel jutalmazták, mázas kerámiái rengeteg magyar lakótelep szürke egyhangúságát oldják a mai napig. Tehetségét nem csupán e köztéri alkotások őrzik, számtalan kisebb munkáját kiállítások sokaságán ismerhették meg az érdeklődők.

Terebess Gábor író, műfordító, keramikus így írt Benkő Ilonáról és Székesfehérváron otthonra találó kígyójáról: „Benkő művei nőiesen finomak és férfiasan markánsak, elegánsak és rusztikusak, archaikusak és modernek, sajátos kettősséget hordoznak – ez megértésük kulcsa –, de sosem kétértelműek vagy félreérthetők: véletlenül sem bukkanhatunk harsány és tarka vidámságra, s még bontatlan, kötözetlen darabjai sem sugallnak oldottságot és felszabadulást. Benkő Ilona köztéri munkái között egyedi ez a hatalmas kerámia kígyó, mely a gyermekek kedvence. Az iskola tanulói csakúgy, mint a lakótelepen élő gyerekek, nagyon szeretik megmászni az alkotást. A Kígyó az iskola jelképévé vált, hiszen nem sokkal az iskola építése és átadása után az alkotást is elhelyezték az épület előtt.  Az alkotás hatalmas mérete ellenére kedvességet sugároz. A kígyó farka csomóba van kötve, ezzel mintegy megtöri a kígyó méretéből fakadó veszélyességét. Kialakítása révén azok közé az alkotások közé tartozik, melyek szinte élővé válnak, hiszen megérinthető, megmászható, egyszerre játék és szobor."

Érdekes, hogy a kígyó felállításának pontos dátuma komoly vitákat vált ki. A tanintézmény honlapján olvasható egy interjú Németh Jánossal, a Németh László Általános Iskola egykori igazgatójával, aki a kígyó felállítását a tanintézmény átadása utáni esztendőre teszi. Benkő Ilona munkásságában azonban 1981 olvasható az egyébként pirogránit műalkotás "születési éveként". Valószínű, az igazság mindkét oldalon megvan, hiszen a kígyó kihelyezése után még történhettek helyszíni munkák, javítások a kedvesen csavargó, farka végén csomót viselő sziszegőn, így fogadjuk el az alkotó életrajzában szereplő dátumot, ami nem más, mint 1981. június. Ekkorra készület el véglegesen a fehérvári iskola előtt tekergő kígyó, mely idén nyár elején már 38. születésnapját ünnepelheti.

Az elmúlt 38 év pedig igen mozgalmasan telt számára, gyermekek ezrei ugráltak, játszottak önfeledten rajta, népszerűsége pedig mit sem csökkent a kezdetek óta. Ezt kérdésemre Ollé Ferencné, a Németh László Általános Iskola igazgatója is megerősítette, aki elmondta: a mai napig a gyerekek nagy kedvence a hatalmas, mégis kedves kígyó, mely után sokan csak kígyós iskolaként emlegetik a tanintézményt.

Fehérvár cseppet sem félelmetes óriáskígyója tehát lassan 38 éve tekergőzik a városban, reméljük, hosszú-hosszú évtizedeken át csal még mosolyt a helyi gyermekek arcára!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek