A Villanytelepi Munkások Emlékműve kicsiben és nagyban
·Kultszobrok·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
A Villanytelepi Munkások Emlékműve kicsiben és nagyban
·Kultszobrok·Utolsó frissítés: undefined

Bory Jenő több olyan alkotása is látható Székesfehérváron, melyből egy, általában másolatként készült köztéri változat mellett létezik egy eredeti, sokszor eltérő méretű példány is. Ilyen a Villanytelepi Munkások Emlékműve is.

Bory Jenő számtalan alkotását bemutattuk már sorozatunkban. Munkássága meghatározónak számít Székesfehérvár köztéri alkotásait tekintve: a városban 33, a közvetlen vonzáskörzetében további 8 művét csodálhatjuk meg.

A teljesség igénye nélkül bemutattuk már a Huszár Születik névre keresztelt kedves alkotását, a Kelő Napsugár eredetijének és másolatának sorsát, foglalkoztunk a közelmúltban felújított és új helyre került Szent György-kúttal, de a melankolikus szobor, a Malter Dolorosa is volt már írásaink főszereplője között.

A Huszár Születik vagy épp a Kelő Napsugár különlegességét az is adja, hogy míg eredetije a Bory-várban található, addig egy akár nagyobb méretű másolata Székesfehérvár valamely pontján lelhető fel. Ilyen a Villanytelepi Munkások Emlékműve is.

Ezt az alkotást talán kevesebben ismerik, pedig igen meghatározó darab Bory Jenő munkásságában. Az emlékmű, ahogy a neve is mutatja, a villanytelepi munkásoknak állít emléket, azoknak a dolgozóknak, akik a II. világháborúban hunytak el. Az alkotás másfélszeres életnagyságban készült el 1946-ban. Az alkotás helyéül elsőként jómagam az E.ON telephelyét jelöltem meg, ám szerencsére Mihályi Attila, a Széphő Zrt. kommunikációs munkatársa rávilágított Bory Jenő alkotásának pontos helyére. Mihályi Attila úr tájékoztatása alapján "a szobor a SZÉPHŐ Zrt. ( 2014-ig  Fűtőerőmű Kft.) kezelésében lévő telephelyen áll, az úgynevezett BV kazánház bejárata fölött. Az az épület ugyanis a 40-es évektől 2015-ig kazánházként üzemelt."

Bory Jenő 1946-os alkotásán az alábbi felirat olvasható:

„A közművek munkásai állították ezen emléket a második világháború idején Székesfehérvár 105 napig tartó ostroma alatt kötelességük hű teljesítése közben elesett hat munkástársuknak Almádi József - Jeskó József - Kiss György - Mohai József - Szakács József - Ürögi János”

Az alkotás ugyan becsülettel állja az idők próbáját, de lassan egy teljes renoválás ráférne. Évtizedekkel korábban, az épület festésekor nem sokat variáltak a műemlékvédelemmel, a kőszobrot gondolkodás nélkül festették le az épülettel megegyező színre, erre a Köztérkép is utal műlapján.. Ez a réteg már erősen lekopóban van, ami sajnos nem kölcsönöz kellemes küllemet az egyébként anyagában egyben lévő szobornak.

Ahogy fentebb írtam, az eredeti szobor is megtalálható, jóval kisebb méretben a Bory-várban. A szobor jelenleg a vár nem látogatható részében van elzárva, nagyon köszönjük a mű fotózásának lehetőségét a Bory családnak, akik készséggel járultak hozzá a gyönyörű alkotás megörökítéséhez.

A Széphő Zrt. kezelésében lévő telephelyen látható alkotás feltűnik a "Fűtőerőmű - Pincétől A Padlásig" című filmben is (9:40-től). Október 25-én rendezik az Erőművek Éjszakáját, 17 órától az érdeklődők megismerkedhetnek a villanytelep történetével is, az alkotás ekkor élőben is megtekinthető lesz.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek