1 évnél régebbi cikk

Kovács Ferenc szobrot kap Sóstón
·Sportszobrok·Utolsó frissítés: undefined
Kovács Ferenc szobrot kap Sóstón
·Sportszobrok·Utolsó frissítés: undefined

Székesfehérvár Önkormányzatának Közgyűlése támogatta azt a javaslatot, amely alapján a Videoton SC korábbi sikeredzője, a MOL Fehérvár FC örökös tiszteletbeli elnöke, Kovács Ferenc emlékére szobrot állítanak fel a MOL Aréna Sóstó előtt.

A javaslatot Cser-Palkovics András polgármester terjesztette az április 29-i közgyűlés elé, amely támogatta a szobor felállítását. Kovács Ferenc vezetőedzőként az 1984/1985-ös szezonban az UEFA-kupa-döntőjéig vezette a Videoton SC-t, ezt a sikert azóta sem tudta még megközelíteni sem magyar klubcsapat a nemzetközi kupákban. Kovács Ferenc később tiszteletbeli elnökként segítette a MOL Fehérvár FC-t, majd 2018 óta, 84 esztendős korában bekövetkezett halálát követően a klub örökös tiszteletbeli elnökeként őrzi emlékét a fehérvári sportélet.

A felterjesztés alapján a Kovács Ferencet ábrázoló szobrot a MOL Aréna Sóstó északi homlokzata előtt található területen kap helyet. Az alkotás Nagy Benedek szobrászművész tervei alapján készülhet el, egy 272 centiméter magas és 165 centiméter széles acél kompozíción Kovács Ferenc (labdarúgóedzőként kispadon ülő) alakját mintázza meg bronzból, mely 160 centiméter magas lesz. Az acél kompozícióban a klub piros-kék színei is feltűnnek majd.

Kovács Ferenc szobrot kap Sóstón, várhatóan még az idén helyére kerül az alkotás

Facebook.com

A javaslat kitér arra is, hogy a szobor felállítási költségei kapcsán az Emberi Erőforrások Minisztériuma az önkormányzat kérelme alapján hozzájárult ahhoz, hogy a „Székesfehérvári Stadionrekonstrukciós Program keretében a Székesfehérvári Sóstói Stadion fejlesztése” elnevezésű projekt támogatói szerződése alapján még rendelkezésre álló forráskeret tartalékkeretéből nettó 10 millió forintot felhasználhassanak az alkotás felállításához.

Kovács Ferenc szobra leghamarabb 2022 őszén kerülhet majd helyére. Érdekesség, hogy nem ez lenne az egyetlen új sport témájú műalkotás Székesfehérváron az idei évben. Még 2022 elején kaptunk hírt arról, hogy az 1952-es olimpia magyar versenyzőinek emléket állító szobor is városunkban kap helyet.

Borítókép: facebook.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek