5 évnél régebbi cikk

80 éve avatták fel a Varkocs-szobrot
Fehérvár Médiacentrum fotója
Horváth Reni
80 éve avatták fel a Varkocs-szobrot

Ha május 19. és Székesfehérvár, akkor Varkocs-szobor: 80 éve ezen a napon avatták fel, 50 éve ezen a napon fejezték be a felújítását. Egyébként valamivel régebben és még véletlenül sem május 19-én állították fel a várkapitány szobrát.

1543 augusztusának végén érkezett I. Szulejmán oszmán szultán seregével Székesfehérvárhoz, hogy elfoglalja a várost. Fehérvárt mintegy 5-6 ezer fős sereg védte, élükön Varkocs György várkapitánnyal. A szeptember 3-i csatában Varkocs és katonái a visszavonulás mellett döntöttek, ám a város lakói - a legenda szerint - bezárták előttük a kapukat, így a várkapitány és katonái a Budai kapu hídja előtt haltak hősi halált aznap. A város végül török kézre jutott, az akkori lakosok közül sokat lemészároltak a törökök, jelentős részük azonban elmenekült, helyettük pedig zömmel délszláv származásúak érkeztek. A templomok közül néhányat dzsámivá alakították, ezért látható a Szent Anna kápolna tetején a mai napig félhold. 

Bár Székesfehérvárt végül a kapu bezárása sem védte meg a török hódoltságtól - I. Szulejmán abban az évben Fehérváron kívül még Pécset és Esztergomot is elfoglalta -, Varkocs Györgyöt nem feledték a helyiek. A sziléziai várkapitány emlékére 1934 áprilisában emeltek szobrot, amit csak négy évvel később, 1938. május 19-én avattak fel, a város török megszállás alóli felszabadulásának 250. évfordulóján. 

A 80 évvel ezelőtt felavatott szobrot Erdey Dezső készítette. A szobor talapzata a régi várfal köveiből készült. Varkocs kezében eredetileg egy tőrszerű, egyenes kard volt, mely 1950 körül eltűnt, helyette kapta 1966-67-ben a ma is látható rövid kardot. Először 1988. május 19-re újították fel, az akkor még előtte látható várárkot szimbolizáló medencével együtt, majd legközelebb Kocsis Balázs vezetésével 2013-ban nyúltak Varkocs szobrához, ekkor tűnt el a műalkotás előteréből a medence. 

A talapzat frontoldalán a "Varkocs" felirat látható, hátoldalán pedig egy emléktábla:

Varkocs György várkapitány dicső emlékének, aki 1543-ban az itt állott budai várkapunál leonidászi halálmegvetéssel állott ellen a világot megrázó Szolimán roppant seregének és vére kioltásával halhatatlan dicsőséggel vonult be Székesfehérvár történetébe. Hazaszeretettől lángoló lelke merész íveléssel hidalja át a végtelenséget, nevét megörökítő hősi erényei pedig csillagmagasságban fénylenek fölöttünk örökké! Tibi gloria nobis exemplum

A varkocs szó jelentése hajfonat.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek