2 évnél régebbi cikk

Eldőlt: Fehérváron lesz az 1952-es olimpia emlékműve
·Sportolimpia·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Melocco Miklós
Eldőlt: Fehérváron lesz az 1952-es olimpia emlékműve
·Sportolimpia·Utolsó frissítés: undefined

A Bregyó közben található Olimpiai Park adhat otthont Melocco Miklós alkotásának, mely az 1952-es, Helsinkiben rendezett olimpián résztvevő magyar sportolóknak állít emléket.

A szobor az Aranycsapat Alapítvány kezdeményezésére, az 1952-es olimpia 70. évfordulójára készül majd el. Székesfehérvár Önkormányzata január 28-i közgyűlésén döntött úgy, hogy a Bregyó közben található Olimpiai Parkban helyet biztosít az alkotásnak.

Nem véletlen, hogy a Helsinkiben rendezett ötkarikás játékokról külön alkotással emlékezik meg a hazai sportélet, ez volt ugyanis hazánk legeredményesebb olimpiai szereplése. A finn fővárosban 16 arany-, 10 ezüst- és 16 bronzérmet szerzett a magyar küldöttség, Helsinkiben az éremtáblázaton mindössze az Egyesült Államok és a Szovjetunió végzett Magyarország előtt.

Az Aranycsapat Alapítvány az 70 esztendeje a Helsinki olimpián szereplő magyar sportolóknak emléket állító alkotás tervezésére Melocco Miklós szobrászművészt kérte fel. Melocco Miklós munkássága nem ismeretlen Székesfehérváron, a belvárosi Mátyás-emlékmű alkotójaként is ismerhetik városunk lakói. Az 1952-es olimpiai szereplésnek szentelt emlékmű kőből készült könyvet ábrázol majd, melyet a tervek szerint trapéz alakban négy jegenyefa vesz majd körbe.

Az alkotás 2022 tavaszán készül el.

Melocco Miklós

Az előzetes felmérések után Székesfehérvár polgármestere, Cser-Palkovics András terjesztette a közgyűlés elé a javaslatot, mely alapján a Bregyó közben kerülne felállításra az alkotás. Székesfehérvár polgármestere az indoklásban kiemelte:

„Az Emlékmű elhelyezésére kiválasztott helyszín eszmeiségében kapcsolódik az alkotáshoz: egy országos jelentőségű sportkomplexum közelében helyezkedik el, ahol nem csak hazai, hanem rangos nemzetközi sportesemények is zajlanak.”

A Bregyó közben kerül felállításra Melocco Miklós alkotása

szekesfehervar.hu

A közgyűlés végül egyhangúan elfogadta a beterjesztést, az emlékmű így már biztosan Székesfehérváron kerül felállításra. A kivitelezést az Aranycsapat Alapítvány végzi, a későbbiekben azonban igény esetén Székesfehérvár városa átveheti az alkotáshoz kapcsolódó fenntartási feladatokat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által is támogatott emlékmű még idén tavasszal elkészülhet. A tervek szerint az 1952-es olimpia utolsó, még élő magyar résztvevője, az 1921-ben született Keleti Ágnest szeretnék meghívni az emlékmű átadásra. A Helsinkiben talajon olimpiai bajnok Keleti Ágnes a finn fővárosban további egy ezüst- és két bronzérmet nyert, összességében pedig ötszörös olimpiai bajnok.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek