7 évnél régebbi cikk

Fehérváriak az olimpiai hajrában
·Sportolimpia·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérváriak az olimpiai hajrában
·Sportolimpia·Utolsó frissítés: undefined

Célegyenesbe fordult a 2016-os riói olimpia, szerdán már a 12. versenynapot rendezik a brazil nagyvárosban. Eddig szinte minden nap születtek szép magyar eredmények, és bőven lesz még kinek szurkolni a vasárnap éjszakai záróünnepségig is.

Tizenhárom magyar éremnek, hat aranynak, három ezüstnek és négy bronznak örülhettünk eddig a 31. nyári ötkarikás játékokon, amely csaknem két hete tart Rio de Janeiróban. Nem tűnik tehát elérhetetlennek a négy évvel ezelőtti teljesítmény megismétlése, vagy akár túlszárnyalása sem: Londonban összesen 18 medál került magyar nyakba.

Eddigi magyar hősök

Az idei olimpia sztárja magyar szempontból kétségkívül Hosszú Katinka. A bajai úszónő elképesztő átalakuláson esett át a 2012-es olimpia óta, amikor összenyomták a túlzott elvárások és érem nélkül zárt. Azóta szinte megállás nélkül edzett és versenyzett, négy világbajnoki és hét Európa-bajnoki aranyat gyűjtött. Rióban négy egyéni számban indult (200 pillangón visszalépett). 400 méteres vegyesúszásban már a játékok első napján óriási világcsúccsal mutatta meg vetélytársainak, hogy mire számíthatnak tőle a következő napokban, majd 100 háton is aranyérmet nyert – pedig a táv felénél még a 6. helyen fordult. Következett a 200 vegyes, ahol olimpiai rekorddal zsebelte be harmadik riói aranyát, míg utolsó száma, a 200 hát volt az egyetlen, amelyben le tudták győzni: az amerikai Maya DiRado hat századmásodperccel előzte meg az Iron Ladyt. Ráadásképpen a női 4x200-as gyorsváltó tagjaként még egy hatodik helyezés is bekerült a neve mellé. Három arany- és egy ezüstérmével az egész olimpia egyik legeredményesebb sportolója.

Természetesen nem Katinka az egyetlen magyar úszó, aki jól szerepelt a játékokon. Cseh László 100 pillangón óriási hajrával, hármas holtversenyben szerzett ezüstérmet. Bronzéremből kettő jutott Magyarországnak, Kenderesi Tamásé volt ezek közül a meglepőbb 200 pillangón. Kapás Boglárkában talán jobban bíztunk 800 gyorson és ő szállította is a harmadik helyet. A legnagyobb csalódást a medencében alighanem Gyurta Dániel okozta, London olimpiai bajnoka egyik számában sem tudott a középdöntőbe jutni. Fontos még megemlíteni Sebestyén Dalmát, a riói olimpián elsőként bemutatkozó fehérvári versenyzőt. A Hullám 91 úszónője 200 mellen a 19. helyen végzett, és bár a középdöntőbe nem jutott be, azt bátran mondhatjuk, hogy lesz ez még szebb is.

Az úszás mellett a másik legsikeresebb sportágunk eddig a vívás. Szász Emese párbajtőröző az első napon szerzett aranyéremmel koronázta meg pályafutását, a férfiak ugyanezen számában pedig Imre Géza volt nagyon közel ehhez – a 41 éves vívó viszont sajnos a döntőben végül alulmaradt koreai ellenfelével szemben. A kardban címvédőként induló Szilágyi Áron elképesztő magabiztossággal szerezte meg második olimpiai aranyát, és a vívóversenyek utolsó napjára is maradt örömhír: férfi párbajtőrcsapatunk Imre Géza, Boczkó Gábor, Rédli András, Somfai Péter összeállításban felállhatott a dobogó legalsó fokára.

Két másik sportágban is született magyar érem. A súlylökő Márton Anita az atlétikadöntők első napján szerzett óriási országos csúccsal bronzérmet, a héten pedig a tradicionálisan „magyar sportágnak” számító kajak-kenuban is elkezdődtek a küzdelmek – és szerencsére az éremgyártás is: a kajakos Szabó Gabriella és Kozák Danuta 500 méteren hatalmas versenyben bizonyultak a legjobbnak.

Mire számíthatunk még?

Remélhetőleg elsősorban fehérvári éremesélyekre. Csütörtökön a rangsoroló vívással kezdik meg szereplésüket az öttusázók, köztük a Volán Fehérvár sportolói, Kovács Sarolta és Demeter Bence. Pénteken aztán a hölgyek, szombaton az urak folytatják úszással, bónuszvívással, lovaglással és a mindent eldöntő kombinált számmal, amelynek végén akár fehérvári versenyző is felállhat majd a dobogóra. Az öttusázókon kívül még kajak-kenusainktól remélhetünk érmeket, akik szombatig versenyeznek Rióban, és minden versenyszámban lesz magyar induló. A legjobb négybe jutott a magyar női vízilabda-válogatott, az együttes az amerikaiakkal játszik a döntőbe jutásért szerda este fél 10-től. Birkózóink is versenyeznek még, de izgalomból akkor sem lesz hiány, ha épp nincs magyar érdekelt.

Az olimpia vége felé közeledve a csapatsportágak döntői és a ritmikus gimnasztika versenyei is látványos küzdelmet ígérnek, az atlétikáról nem is beszélve, ahol ráadásul a világ talán legismertebb sportolóját, Usain Boltot is láthatjuk még kétszer. Biztosan jól jár tehát, aki az olimpiát választja vasárnapig – és remélhetőleg magyar sikereknek is tapsolhat majd a tévékészülék előtt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek