2 évnél régebbi cikk

Egymillió emberre hazánkban jut a legtöbb olimpiai arany
·Sportolimpia·Utolsó frissítés: undefined
Egymillió emberre hazánkban jut a legtöbb olimpiai arany
·Sportolimpia·Utolsó frissítés: undefined

Egy különleges olimpiai rangsorban az élen áll Magyarország, ez pedig az egymillió lakosra jutó olimpiai aranyérmek száma. A tokiói játékok előtt hazánk még második volt ebben az összevetésben, de sikerült megelőznünk Finnországot.

A tokiói játékokon eddig az úszó Milák Kristóf és a vívó Szilágyi Áron vezetésével 2 arany, 2 ezüst és 2 bronzérem a magyar küldöttség éremkollekciója. Az olimpia előtt talán túlzó elvárások születtek meg, ugyanakkor tény, eddig a vártnál kisebb mennyiségben jöttek az érmek. Ugyanakkor Magyarország több összevetésben is a legjobbak között van az ötkarikás játékokon nyert medáliák alapján.

Az egyik ilyen az egymillió lakosra jutó érmek száma, ezt a speciális rangsort északi rokonaink, a finnek vezetik, náluk egymillió lakosra 55 érem jutott a tokiói olimpia rajtja előtt elkészített rangsor alapján. A finnek egyébként eddig nem brillíroznak Japánban, a most zajló nyári olimpián mindössze egy bronzérmet szereztek.

Ebben a rangsorban hazánk a második, Magyarországon egymillió emberre 51 érem jutott a tokiói olimpia kezdetéig, ez a szám az azóta megszerzett hat éremmel biztosan emelkedett. A speciális ranglistán az első tízbe mögöttünk még ezek az országok jutottak be: Svédország (49), Bahama (36), Dánia (33), Bulgária (31), Norvégia (28), Jamaica (26), Észtország (26) és Új-Zéland (24).

Egészen más a helyzet, ha csak az aranyakat nézzük. Az olimpia előtt még ezt a rangsort is a finnek vezették, azonban Milák Kristóf és Szilágyi Áronnak köszönhetően megelőztük északi rokonainkat, míg Finnországban egymillió emberre 18,256 aranyérem jut, addig nálunk a Tokióban szerzett aranyakat is beleszámolva ez a szám 18,276.

A népesség és a GDP szemszögéből nézve is kiemelkedő a magyar olimpiai érmek száma.

www.pixabay.com/12019

A népesség mellett a gazdasági környezet is fontos iránymutató lehet az olimpiai érek kapcsán, a Központi Statisztikai Hivatal a 2016-os riói játékok kapcsán a GDP alapján hasonlította össze az éremtáblázaton szereplő nemzeteket. Érdekesség, hogy az akkoriban a 10 legmagasabb GDP-mutatóval rendelkező ország közül nyolc az éremtáblázatban is bejutott a Top10-be, ezek az országok közé tartozott, az Egyesült Államok, Kína, Japán, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország. Mindössze két, az akkori GDP-listán Top10-es ország nem jutott be a riói éremtáblázaton a legjobb tízbe, az egyik a rendező Brazília, a másik Kanada.

Magyarország 2016-ban a GDP-t tekintve 56. volt, az éremtáblázaton azonban a 12. helyen zárt, míg a legnagyobb pozitív különbséget Jamaica mutatta be, mely akkor mindössze a 121. volt a GDP-listán, az olimpiai éremtáblázaton azonban a 16. helyen zárt.

Az olimpia mindig a meglepetések, a negatív és pozitív történetek kifogyhatatlan tárháza, valószínűleg az idei tokiói játékok után is rengeteg hasonlóan izgalmas rangsor alakul ki a résztvevő országok között.

Borítókép: www.pixabay.com/DavidRockDesign
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek