2 évnél régebbi cikk

Tokió 2020: a kettős érzések olimpiája
·Sportolimpia·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Czeglédi Zsolt
Tokió 2020: a kettős érzések olimpiája
·Sportolimpia·Utolsó frissítés: undefined

Történelmi olimpia lesz a tokiói: üres lelátók előtt, a városban egyre súlyosbodó koronavírus-járvány közepette kezdődnek a játékok pénteken. Már ha elkezdődnek egyáltalán.

Kettős érzéseink lehetnek a pénteken kezdődő tokiói olimpiai játékokkal kapcsolatban, mondhatni az egyik szemünk sír, a másik nevet. Utóbbi megállapítás már csak azért is igaz, mert Hasimoto Szekio, a szervezőbizottság vezetője július 8-án a könnyeivel küszködve jelentette be, hogy nem lehetnek jelen nézők az eseményen. A döntés a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal történt egyeztetés után született meg, és az előzménye az, hogy a japán kormány a koronavírus-járvány és az emelkedő esetszámok miatt július 12-től augusztus 22-ig rendkívüli állapotot hirdetett a fővárosban.

A szervezőbizottság elnöke sajnálatát fejezte ki, hogy csak korlátozott formában tudják megrendezni az olimpiát és elnézést kért azoktól, akik jegyet vásároltak a rendezvényre. 

Székesfehérváron a megnyitót megelőző este, július 22-én  20 és 24 óra között az ő tiszteletükre ölt piros-fehér-zöld „ruhát” a Városháza és a MOL-Aréna Sóstó épülete, ezzel is kifejezve, hogy bár a lelátók üresen maradnak az olimpián, az ország szíve mégis együtt dobban a székesfehérvári és a magyar sportolókkal.

Az olimpiát természetesen figyelemmel lehet követni a televízió képernyőjén, illetve a különböző online elérhetőségeken, már amennyiben megrendezik. A legújabb hírek szerint ugyanis még az is elképzelhető, hogy az utolsó pillanatban fogják lefújni az eseményt. Muto Tosiro a tokiói szervezőbizottság vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy folyamatosan figyelik a fertőzöttek számát, és szükség esetén megtárgyalják a lehetséges forgatókönyveket.

Nagy kérdés, hogy a szervezési nehézségek, valamint a folyamatos vírustesztek mennyiben befolyásolják majd a sportolók teljesítményét az olimpia kapcsán. A sportolók indulása az egyes számokban egyébként szigorúan negatív koronavírusteszthez kötött, ugyanis a játékokon résztvevő sportolóknak a versenyük előtt hat órával negatív tesztet kell szolgáltatniuk ahhoz, hogy indulhassanak.

A legnagyobb kérdésekre adott válaszokat majd csak a játékok után tudjuk meg. Ekkor derül ki többek közt, hogy egyáltalán milyen hangulatú olimpián leszünk túl, hogy milyen eredmények születnek, valamint képes lesz-e valaki a regnáló világcsúcsok megdöntésére. Amennyiben igen, az mindenképpen tiszteletre méltó teljesítmény lesz, még annak tudatában is, hogy bizonyos értelemben egy csonka olimpián születtek meg az új rekordok.

A tény, hogy nem lehetnek nézők a versenyszámokon még kiszámíthatatlanabbá teszi az amúgy is kaotikusnak mondható állapotokat. A helyszínen lévő szurkolói hangulat megléte, illetve jelen esetben hiánya, minden bizonnyal más és más reakciókat fog kiváltani egyes sportolókban, illetve az egyes sportágakban. Bizonyos sportágakban segítheti a nyugodt hangulat megléte az előzetes és a verseny közbeni koncentrációt, azonban sok esetben éppen a szurkolók által teremtett atmoszféra kreálta plusz adrenalinlöket hiányozhat majd ahhoz, hogy valaki kihozza magából a benne rejlő csúcsteljesítményt.

A versenyek tétje anyagi szempontokból nézve is jelentős. Magyarországon 24,5 és 35 millió forint közötti összegek járnak egy esetleges aranyérem után, valamint meghatározott összegű havi életjáradékot is kapnak a bajnokok, emellett komoly összegekkel díjazzák az ezüst, illetve bronzérmeseket, valamint az edzőknek is jár anyagi juttatás.

Az előzetes végeredményeket latolgatva a Magyar Olimpia Bizottság előzetesen 13 érem megszerzésére számít. Egyes szakportálok 16 dobogós helyezést, valamint az éremtáblázat 10. helyét jósolják Magyarországnak. A magyar sikersportágak közül ezúttal is a vizes sportokban számíthatunk kimagasló eredményekre a magyar sportolóktól: úszásban, női kajakban és férfi vízilabdában lehetünk a legesélyesebbek.

A székesfehérvári kötődésű Kovács Sarolta öttusában indulhat az olimpián. Hogy milyen eredménnyel végez, azt az öttusa sportág kiszámíthatatlanságából adódóan nehéz megjósolni. Sarolta ellen szólhat, hogy a budapesti öttusa-világkupán térdfájdalmakkal versenyzett, majd március 31-én meg is műtötték a lábát. Az operáció után trombózis keletkezett a vádlijában, ami miatt hónapok maradtak ki a felkészülése során.

Azonban komoly lelkierőt jelenthet Saci számára, hogy párja a napokban kérte meg a kezét a lehető legromantikusabb körülmények között a Balaton közepén, egy hajókirándulás alkalmával.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek