2 évnél régebbi cikk

Amikor a sors visszaad valamit
·Sportolimpia·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotójaAmikor a sors visszaad valamit
·Sportolimpia·Utolsó frissítés: undefined

Az év legfontosabb fehérvári sportsikereként az Alba Volán SC öttusázója, Kovács Sarolta bronzérmes lett a tokiói olimpián. Az emberfeletti teljesítmény mellé az éremhez szükséges pluszt talán a sors adta Sacinak, a sors, mely korábban elvett tőle valamit egy kutyaugatás formájában.

Kevés dologba lehet belekötni a tokiói olimpia kapcsán, de ez nem meglepő, a mindig precíz japánok igyekeztek mindent a lehető legjobban megszervezni és lebonyolítani a koronavírus-járvány árnyékában. Valljuk be, sikerült is nekik megoldani a feladatot, de azért a japánok is emberek és hibázhatnak. És ez a hiba bizony jött is, méghozzá a női öttusázók lovaglószámában.

Itt ugyanis feketén-fehéren kiderült: a szervezők által a versenyre biztosított lóállomány nagy része alig, egy szintén jelentős hányada pedig egyáltalán nem üti meg egy olimpián elvárható szintet. Kedves, aranyos négylábúak várták a bevetést Japánban, más kérdés, némelyiküknek annyi köze volt az akadályok leküzdéséhez, mint Godzillának egy modern városkép kialakításához.

És ha már fentebb megidéztük a sorsnak nevezett megfoghatatlan életalakító erőt, el is jött a pillanat, hogy megindokoljuk kulcsszerepét. Saci érdemeit semmi nem csorbítja a bronzérem kapcsán, de tény, a lovak sorsolásakor Fortuna rajta tartotta szemét a mi lányunkon. Sok komoly esélyesnek nem volt szerencséje, az úszást megnyerő orosz Gulnaz Gubajdullina és a szám előtt vezető német Annika Schleu egyaránt a Saint Boy nevű hátassal szállt el, mindketten nulla pontos pályával mondhattak búcsút álmaiknak. Rajtuk kívül további négy versenyző zárt pont nélkül, de a pályát teljesítők nagy része is összetette a két kezét, ha megúszta pár verőhibával és időtúllépéssel.

A másik magyar versenyző, Gulyás Michelle cserélhetett lovat, meg is szabadult az előzőleg „nullázó” Chaccolino nevű lótól, más kérdés, nem volt leányálom a helyette húzott Crackyfy Z sem, a magyar tehetség verőhibákkal, kettő ellenszegüléssel és időtúllépéssel, 243 gyűjtött ponttal vehetett búcsút érmes reményeitől.

Kovács Saci esetében azonban Fortuna ott libegett a közelben, Eutric lett a lova, mellyel egy verőhibával sikeresen teljesítette a pályát. Megjegyzem, Eutric lett a teljes lóállomány harmadik legsikeresebb tagja, ugyanis Saci mellett a kínai Zhang is 293 pontos pályát ment vele, ennél több pontot ebben a versenyben csak kettő ló ért el!

A többi már történelem: Saci hányatott, sérüléssel, műtéttel, trombózissal sújtott évének legfontosabb versenyén megvillantotta klasszisát, elképesztő teljesítménnyel bronzérmes lett!

És hogy miért is járt a sorstól egy olyan ló Sacinak, mely a nem túl acélos állományban a jobbak közé tartozott? Miért kellett ezt úgymond visszakapnia a sorstól?

Nos, a 2014-es fehérvári Európa-bajnokság miatt. Akkor két szám után Kovács Saci az első helyről vághatott neki a lovaglásnak a duplán hazai rendezésű kontinenstornán, ám lovaglása közben egy felelőtlen néző által a versenyre bevitt kutya megugatta lovát, mely ettől megzavarodott, ellenszegült, Saci pedig elbukta az első helyet.

A 2014-es szerencsétlen incidens más kameraállásból is megtekinthető a lovaglás angol nyelvű közvetítésében, 1:39:44-től:

Az élet kiegyenlíti magát. Saci itt is, ott is beletette tudása legjavát, ám amit 7 éve a sors egy ugató kutya formájában elvett, azt most egy szerencsésebb lósorsolás képében visszaadta.  Mert az élet már csak ilyen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek