Téli olimpiát rendezne, ezért hegyet épít Székesfehérvár
·Sportolimpia·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Unsplash/Frederick Wallace
Téli olimpiát rendezne, ezért hegyet épít Székesfehérvár
·Sportolimpia·Utolsó frissítés: undefined

Tíz év múlva Fehérváron rendezhetik a téli olimpiát. A városban már megkezdődtek az előkészületek, hamarosan elkezdik az egyelőre név nélküli hegy építését, de lesz bobpálya és minierdő is. Cserébe minden székesfehérvári malacperselyre és párnacihára szükség lehet.

Mégsem vidámpark, hanem hegy épülhet a Palotavárosi tavaknál. A szokatlan vállalkozásról szóló értesüléseinket több egymástól független forrás is megerősítette lapunknak, de már a környékbeliek között is szárnyra kapott a pletyka. A hegyépítésbe pedig prózai okból foghat bele Székesfehérvár: úgy tudjuk, hogy a város 2034-ben téli olimpiát rendezne. Egyelőre még csak a hatástanulmányok készülnek a történelminek számító sportesemény kapcsán, de már Fehérvár több pontján is bele lehet futni a teljes titoktartás mellett zajló előkészületekbe.

Az már biztos, hogy a következő téli olimpiát az olaszországi Milánó és Cortina d'Ampezzo közösen rendezheti 2026-ban, de az ezutáni házigazdák egyelőre még kérdésesek. Úgy tudjuk, hogy Székesfehérvár több nemzetközi szakértő és civil szervezet bevonásával annak a lehetőségét vizsgálja, hogy a 2034. február 10-26. között tervezett téli játékoknak adna otthont. De vajon miért kell ilyen sokáig várni, miért nem lehet a hat év múlva esedékes házigazda városunk? A nem hivatalos választ Hidegh Norbert, a Fehérvári Olimpiai Segítők (FOS) civil tömörülés vezetője adta meg:

– Egy hegy felépítése ha nem is emberfeletti vállalkozás, de mindenképpen komoly kihívás. Rengeteg földet és sziklát kell a területen felhalmozni, a lejtők és lankák kialakításában pedig a lapátoló önkéntesek mellett speciálisan erre a feladatra kiképzett kaparókutyák vehetnek részt. Miután elkészült, itt rendezzük majd a téli versenyszámok közül például a lesikló-számokat, a snowboard versenyt, de itt alakítjuk ki a síugráshoz szükséges sáncokat is. A tervek szerint egy évvel az olimpia előtt lenne kész a hegy, és majd nagyon kell vigyázni rá, nehogy idő előtt széthordják a seregélyek.

Az egyelőre név nélküli, új és egyben első székesfehérvári hegyhez több terv is készült, melyek közül a nyertes pályamű méretarányos makettjét már el is készítették szakértői véleményezésre. Lapunk bejutott az egyelőre még a közvélemény elől teljesen elzárt területre, ahol fotót is készítettünk a hamarosan a semmiből kinövő hegyről:

A fehérvári hegy tervezett magassága 1013 méter. Kolbert Aranka, nemzetközi tájsebész szaktekintélytől azt is megtudtuk, hogy miért.

– Magyarország legmagasabb pontja az 1014 méter magas Kékes. Abban minden szakértő egyetértett, hogy egy mesterségesen összehordott földkupac semmiképp ne legyen magasabb ennél. Egyúttal már most arra kérünk mindenkit, hogy ne próbálkozzon majd utólag a hegy magasságának növelésével. Tessék elviselni a második helyet becsülettel, az ezüst is szépen csillog. Másnak még ekkora hegy sem jut.

Értesüléseink szerint nem a palotavárosi hegy lesz az esetleges téli olimpiához kapcsolódó egyetlen jelentős beruházás: több városrészben is hamarosan előkészítő munkálatok indulhatnak. Így például a kutyaszánhúzásra alkalmas erdős pályát a nagy Tesco parkolójában, míg a kacskaringós bob-, és szánkópályát a Haleszban alakíthatják ki. Utóbbi építése meg is kezdődött, és már jól kivehető a pálya nyomvonala is:

Egészen különleges lehet azonban a jégkorongmeccsek lebonyolítása.

– Mivel a városban már több hokimeccs rendezésére alkalmas csarnok is van, fontolgatjuk a lehetőségét annak, hogy az olyan parázs mérkőzéseket, mint például a Kanada-USA vagy a Szlovákia-Csehország egyszerre bonyolítjuk le két helyen. Vagyis például egy Kanada-USA rangadó esetében Kanada az új arénában, míg az USA a régi csarnokban korcsolyázni ki a jégre, így elkerülhetnénk a szurkolói összecsapásokat, és a játékosok sérüléseinek száma is mérséklődne, a többire meg ott van a mesterséges intelligencia – tudtuk meg Christine O. Lympe nemzetközi békítő sportjogásztól.

Az biztos, hogy Székesfehérvár olyan fába vágta a fejszéjét, amibe előtte még soha egyetlen magyar város sem, de világszerte sem sok hasonlóra volt példa. Az eddigi legkisebb olimpiát rendező település a norvégiai Lillehammer volt 23 870 lakóval, ahol az 1994-es téli olimpiát bonyolították le. A nyári olimpiák házigazdái közül a legkisebb a finnországi Helsinki volt még 1952-ben a maga akkoriban 381 000 lakójával. Éppen ezért nem lesz egyszerű a rengeteg néző elszállásolása sem. 

Úgy tudjuk, hogy nem újabb szállodák építését tervezik, hanem felmerült annak a lehetősége, hogy az Adonyi úton minden családi házra további egy, esetleg két szintet ráépítenek. Ennek érdekében már meg is keresték a környéken élőket, akik közül nem mindenki fogadta kitörő örömmel az ötletet.

– Még ha a pince felé akarnának bővíteni azt megérteném, amúgy is kell a hely a krumplinak és a hagymának telente. Na de hogy én azt hallgassam hetekig, hogy felettem dübörög valaki? Mi ez kérem, valami diszkó? Még mit nem! – panaszkodott lapunknak az egyik környékbeli Kádár-kocka lakója. Hiába azonban a zsörtölődés, Munszvald Terike néni háza előtt már meg is jelent a hamarosan kezdődő építkezés első (és második) csalhatatlan jele:

– Ez nem Dubaj, csak majdnem – mondta érdeklődésünkre a sportesemény büdzséjének előkészítéséért állítólag felelős Kégl György utcai könyvelő. – Egy hegy felépítése a semmiből elég költséges mulatság.  Még az is lehet, hogy valamennyi párnacihát fel kell vágni, és minden malacperselyt össze kell törni a városban, hogy össze tudjuk kaparni a szükséges pénzt. 

Ennél valamivel optimistább a várható időjárást illetően Látó M. Sándor, aki szerint még a globális felmelegedés sem kavarhat be a székesfehérvári téli olimpia idején.

– Épp a minap néztem a 2034. február 10-26. közötti időjárási előrejelzést, és remek híreim vannak: zimankó, jég, hóesés és cidri, vagyis igazi télisportos időjárás várható azokban a napokban a városban és környékén. Dél felől ugyan néha felhősödés zavarhatja a kilátást, éjszaka pedig felerősödhet a keleti szél, de ezen felül kiváló időnk lesz februárban tíz év múlva Székesfehérváron.

Úgy tudjuk, hogy a napokban be is jelentik a részletes terveket a téli olimpiával kapcsolatban, melynek egyelőre a legnagyobb kérdése, hogy mi legyen az új hegy neve. Információnk szerint több lehetőség is terítéken van, állítólag ezek közül lehet valamelyik a befutó:

Poll#84: Mi legyen a hamarosan épülő székesfehérvári hegy neve?
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek