1 hónapnál régebbi cikk

A fehérvári ökölvívó szakember szerint megverheti Hámori Luca az olimpia legnagyobb vitáját kiváltó algériait
·Sportolimpia·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
MTI/Illyés Tibor
A fehérvári ökölvívó szakember szerint megverheti Hámori Luca az olimpia legnagyobb vitáját kiváltó algériait
·Sportolimpia·Utolsó frissítés: undefined

Nagy indulatokat kavar, hogy az Y kromoszómával is rendelkező Iman Helif a női mezőnyben indulhatott az olimpia ökölvívó versenyén. Legközelebb magyar ellenfele lesz, de Turós Arnold szerint nem minden az erő.

Jópár bajnokot avattak már Párizsban, de kevesekről született annyi írás, vélemény, mint az algériaiak ökölvívójáról. A nőnek született, de férfi kromoszómával is rendelkező Helif az első körben gyakorlatilag két ütéssel, fél perc alatt visszalépésre kényszerített olasz ellenfelét, aki utána állítólag azt mondta, soha nem kapott ekkora pofonokat. Bár Helif nem új szereplő a bunyósok világában, hiszen már világbajnoki döntőt is vívott (nem mellesleg kikapott benne!), újult erővel lángolt fel a vita, helye van-e a női mezőnyben egy nőnek született, de egy férfi tesztoszteron szintjét produkálni képes sportolónak?

Ennek a cikknek nem témája, hogy ebben a kérdésben állást foglaljon. (Ezzel együtt leszögezem: szerintem is sérti az esélyegyenlőséget.) Viszont mivel szombaton a magyarok éremre aspiráló reménységével, Hámori Lucával találkozik, megkérdeztem a Fehérvár Küzdősport SE mesterét, az utánpótlás válogatott mellet is dolgozó Turós Arnoldot, lát-e esélyt, hogy az általános felháborodás közepette Luca egy győzelemmel bizonyítsa, a fizikális különbség nem minden a bokszban?

Szerintem legyőzheti Luca az algériait! - szögezte le Turós. 

„Három körülményt emelnék ki. Hámori Luca egy nagyon intelligens, okos ökölvívó. A kőszegiek versenyzője kiváló családi háttérrel rendelkezik, nagyon kiegyensúlyozott, ami szintén fontos. És egészen magas színvonalú edzői stáb segíti, Varsányi Áronnal az élen, akik biztosan tökéletesen felkészítik az ellenfélre. Nekem is volt olyan utánpótlás versenyzőm, aki az övék ellen meccselt, és azt hittem, mivel nagyobb, erősebb, elintézi. Nem így történt, felkészítették és szépen meg is verte a mi gyerekünket.”

Az ökölvívásban nem minden az erőről szól, sok példa bizonyítja, hogy az ütemérzék, a megfelelő stratégia is lehet nyerő. Kovács "Kokó" István sem ütött hatalmasakat, de amatőr és profi szinten is csúcsra jutott okos, könnyed bunyóval. Turós Arnold szerint, bár igazságtalan, hogy Helif a női mezőnyben indul, ráadásul ki sem fáradhatott az első meccsén, biztos, hogy Hámori Luca megállja ellene a helyét. "A bunyóban az számít, hányszor tudod tisztán eltalálni az ellenfelet, nem kell feltétlenül nagyot ütni. Jó felkészítéssel, stratégiával, védekezéssel és ütemérzékkel meg lehet nyerni a meccset egy fizikálisan erősebb ellenféllel szemben is."

A szombati mérkőzés a négy közé jutásért zajlik, vagyis a győztes már az érem közelébe kerül az olimpián. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek