2 évnél régebbi cikk

Olaszország után hazánkban ér legtöbbet egy olimpiai aranyérem Európában
·Sportolimpia·Utolsó frissítés: undefined
Olaszország után hazánkban ér legtöbbet egy olimpiai aranyérem Európában
·Sportolimpia·Utolsó frissítés: undefined

Míg hazánkban 50 millió forinttal jutalmazzák a bajnokokat a most befejeződött tokiói olimpia után, addig az olaszoknál közel 65 milliót, a franciáknál és az oroszoknál 18 milliót ér az aranyérem.

A magyar olimpiai küldöttség 6 arany, 7 ezüst és 7 bronzéremmel zárta a tokiói olimpiát. Az aranyak kapcsán ugyan elmaradtunk a 2016-os riói olimpiától (akkor 8-3-4 volt az érmeink leosztása), azonban mindössze négy sportág adta össze a nyolc aranyunkat. Összességében a tokiói játékokon az öt évvel ezelőttihez képest több érmet szereztünk, sőt, a megnyert 20 medáliánál többet utoljára az 1996-os, atlantai játékokról hozhatott haza a magyar sportolók küldöttsége, akkor 21 érem (7 arany, 4 ezüst, 10 bronz) volt a termés.

A tokiói olimpia érmeseinek jutalmazásáról 2020. december 8-án határozott a magyar kormány, megemelve a díjazás korábbi mértékét. A most zárult játékok első nyolc helyén végző sportolóink számíthatnak állami jutalomra, az alábbi összegekkel:

1. hely - 50 000 000 forint
2. hely - 35 700 000 forint
3. hely - 28 500 000 forint
4. hely - 21 500 000 forint
5. hely - 14 300 000 forint
6. hely - 11 400 000 forint
7. hely - 5 700 000 forint
8. hely - 2 800 000 forint

Az olimpia előtt a legbőkezűbb jutalomosztó országnak Szingapúr ígérkezett, itt előzetesen 744 ezer dollárt (223 millió forintot) ajánlottak fel egy aranyéremért. Ez az összeg azonban nem talált gazdára, Szingapúr ugyanis nem hogy aranyat, de egyáltalán érmet sem nyert Tokióban.

A szingapúri versenyzők nem tudtak élni a lehetőséggel, a kasszában marad a rekordjutalom

pixabay.com/StockSnap

Indonéziában azonban gazdára talált egy ekkora összeg, itt hasonló volt a premizálás, Indonézia ráadásul öt éremmel zárta az olimpiát. Az egyetlen olimpiai bajnok megkapja a 744 ezer dollárt, az egy ezüstéremért 372 ezret (111,6 millió forint), a három bronzéremért pedig 186 ezret (55,8 millió forintot) adnak.

A két legbőkezűbb ország után Hongkong, majd Thaiföld, Kazahsztán, Azerbajdzsán és Malajzia következik a legmagasabb jutalmak listáján. A legbőkezűbb európai premizálás Olaszországban van, ahol egy aranyérem 64,8 millió forintot ér. Hazánk a fentebb részletezett jutalmakkal az összesített listán kilencedik, míg az európai országok között az olaszok mögött a második.

Nézzünk néhány érdekességet, mely országokban mi a jutalma az olimpiai bajnokoknak. Nagy-Britanniában, Svédországban és Norvégiában csak az erkölcsi elismerés, itt nem jutalmazzák pénzzel külön az aranyérmeseket. Németországban 6,6 millió forint a jutalom, Franciaországban és Oroszországban ennek a triplája, az orosz érmesek ráadásul számíthatnak még egy új autóra is. Az Egyesült Államokban 11,25 millió forint az olimpiai aranyérmesek elismerése.

A premizálás mértékében jelentősek a különbségek, ennek számtalan oka van. Ázsiában egyértelműen magasabb az (anyagi) elismertsége egy-egy olimpiai aranynak, pláne, ha kisebb vagy sportban kevésbé sikeres országról van szó. A fejlett piacgazdaságú országokban pedig azért kisebbek vagy éppen nincsenek is központi jutalmazások, mert az aranyérmes és dobogós sportolók az olimpiai bajnoki sikereikkel komoly szponzori-és reklámszerződéseket köthetnek, kvázi kiváltva ezzel a kormányzati jutalmazást.

Borítókép: pixabay.com/Axam
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek