7 évnél régebbi cikk

5 +1 ideális fehérvári jelölt a MOB elnöki posztjára
Fehérvár Médiacentrum fotója5 +1 ideális fehérvári jelölt a MOB elnöki posztjára

Azt rebesgetik, a 8 magyar arannyal záruló, és ezzel nagyjából megszokott méretű össznépi boldogságot okozó riói olimpia után napirenden van a vezetőváltás a Magyar Olimpiai Bizottságban. Természetesen egy politikai napilap szellőztetett, az érintettek cáfoltak, szóval megy minden a szokott mederben. Borkai Zsolt MOB-elnök méltatlan támadásnak érzi a dolgot, mások szerint napjai meg vannak számlálva a szervezet élén. Rögvest előkerültek az utódjelöltek és önjelöltek is. Nem állunk be a sorba, mert nem tudjuk a tutit, de nem lennénk zavarban, ha a büszke sportváros, Székesfehérvár szóba jöhető prominenseinek listáját várnák tőlünk. Íme!

Cser-Palkovics András

Cser-Palkovics András (Fotó: facebook.com/cserpalkovicsandras)

Egy sportszerető város sportszerető polgármestere! Pont, mint Borkai Zsolt... Ööö, ez lehet, hogy nem túl jó ajánlólevél, állítólag Borkaival épp az a baj, hogy inkább Győrre fókuszál, nem a magyar súlylökők és vadvízi kajakosok felzárkóztató programjaira. Cser-Palkovics is letette a garast városa mellett, viszont szívén viseli nemcsak a fehérvári, de az országos sportélet számos gondját. Kosárlabdában, jégkorongban országos elnökségi tag. Ezek a sportágak olyan megbecsültek Fehérváron az általa vezetett képviselő testületben is, hogy ha ugyanezt eléri a MOB élén a többinek, akkor a magyar sport izomból lenyomja a konkurenciát! És vezetésével a MOB a budapesti olimpiai pályázaton is finomíthatna annyit, hogy Fehérvár is kapjon a 2024-es játékokból. Nem kell sok, beérjük a 100 méteres síkfutással, az úszódöntőkkel meg a Dream Team meccseivel!

Vörös Zsuzsanna

Vörös Zsuzsanna (Fotó: pentathlon.hu)

Amerika épp most készül női elnököt választani, még megelőzhetjük a jenkiket, itthon is egy nagy presztízsű és fontos posztra emelve az arra méltó hölgyet. Székesfehérvár jelöltje tökéletesen megfelel a kritériumoknak: népszerű sportoló volt, olimpiai bajnok, később sportvezető. Ha valaki jól tud úszni, futni, lovagolni, vívni és még lőni is, annak sok újat legfeljebb terepasztalon és repülőmodellezésben lehet mutatni, ezek meg nem olimpiai sportok. Zsuzsa bejárta a világot, ismeretekkel és kapcsolatokkal rendelkezik, aki pedig attól félti, hogy izomból lenyomnák az olimpiai bizottságban is mindig nagyhangú férfiak, azt emlékeztetjük: Athén öttusa-bajnoka többszörös díjnyertes kutyatenyésztő is. Pontosan tudja, amelyik kutya ugat, az nem harap.

Fa Nándor

Fa Nándor (Fotó: spiritofhungary.hu)

A vitorlázásnak az a szakága, melyet földkerülő hősünk képvisel, nem szerepel az olimpia programján, de Fa Nándi Velencei-tavi kajakosból lett tengeri hajós. Vagyis a magyar sikersportágból indult, remek alapokat szerezve, nemcsak a vízre. Nehéz elképzelni, hogy bármiféle (sajna a MOB-ban sem ritka) áskálódás és ellenszél (haha!) visszatarthat valakit, aki képes volt saját hajót építeni, hogy megkerülje vele a Földet. Karrierista titkároknál, ügyeskedő megélhetési sportvezetőknél komolyabb zátonyokat került már ki a Fehérvári Hajós. Ráadásul született diplomata, amennyiben Fa-arccal tud tárgyalni (bocsánat...) és persze bárkinek a vitorlájából ki tudja fogni a szelet. Bár ez eddig meglehetősen ritkán volt a célja.

Balássi Imre

Balássi Imre (Fotó: bb1.hu)

Talán kevésbé ismert név az előzőekhez képest, ám figyelemre méltó ajánlólevele van. Balássi a Köfém SC elnöke. És az Alba Regia SC-é is. Két nagy fehérvári sportklubot egyszerre vezetni olyan kvalitásokat feltételez, hogy kisujjból kirázná a MOB dirigálásához szükséges tudományt is. Egyik klubja zászlóshajója a női kézilabda, másiké a férfi kosár. Ért tehát mindkét nem nyelvén, mellesleg az olimpia legnépszerűbb csapatsportjaiban van otthon. Ő, aki labdarúgó-kapus volt, hogy még színesebb legyen a paletta. Amúgy vállalkozó is, nem most jött a falvédőről, és a sporttól ha akar sem tud otthon sem szabadulni, hiszen felesége volt válogatott kézilabdázó, jelenlegi edző. Ja, Balássi beceneve Jimmy. Bár nem énekel, azért ha ezzel odaáll egy olimpiai kampány mellé, még nem veszíthetünk!

Szent István király

Szent István király (Fotó boraszportal.hu)

Kell ezt indokolni? Államalapító királyunknak még lovasszobor formában is olyan tekintélye van, hogy Schmitt Pálba oltott Samaranch legyen, aki megáll előtte! Sokan pályáznának a MOB elnöki posztjára, de vajon hányan rendelkeznek ennyi történelmi tapasztalattal? A magyar sportot igazán nem a semmiből kell felépíteni, de neki az sem jelentene problémát. Nagyszerűen látja meg a nemzetközi irányvonalak között azt, amelyhez hosszabb távon érdemes csatlakozni, és ne legyenek illúzióink: ha belső ellenzék áskálódna ellene, hát megnézhetné magát! Akár rögtön négy helyen is… A nagy sporthatalmak lobbiereje mindig számít, birkózónktól például elcsaltak egy bronzérmet Rióban – hát ki merné megtenni ezt a magyarokkal, ha egy király képviselné őket?

Intelmeit pedig nyugodtan megfogadhatják Imre nevű és egyéb bajnokjelöltjeink.

+1: Kati néni 

Kati néni (Fotó: indafoto.hu)

Látszólag merész választás, és kétségtelen, nem a sport világából érkező jelölt. Ám roppant kedves, a várost megjelenítő, a legtöbb sportdiplomatával ellentétben népszerű! Olimpián nem láttuk, de ez senkit nem fog érdekelni, mert MINDEN magyar olimpikonnak garantálja az aranyérmet – tudjátok, csak meg kell simogatni az orrát!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek