1 hónapnál régebbi cikk

Az olimpia gazdasági hatásai Párizsra
Fehérvár Médiacentrum fotója
MOB-Média/Molnár Ádám
Az olimpia gazdasági hatásai Párizsra

Idén Párizs a nyári olimpiai játékok helyszíne, 2028-ban Los Angeles ad otthont a rendezvénynek. A városokban új beruházásokkal igyekeznek megteremteni a feltételeket, és nagy számú turista érkezik az eseményre. Vajon megéri-e olimpiát rendezni?

Az olimpia minden ország számára lökést adhat a turizmus szempontjából. Még egy olyan ország számára is, mint Franciaország, és egy olyan város számára, mint Párizs, amely eddig is turisztikai célpont volt-tudtuk meg Szabados Gábor sportközgazdásztól. Mint mondja, egy olimpia erősíteni tudja a pozitív képet az adott városról. Párizsba sokan érkeztek idén, hogy közelről figyeljék az egyes olimpiai számok versenyzőit. 

"Alapvetően kétféle turistát tudunk megkülönböztetni a statisztikák szerint. Az egyik, aki igyekszik a lehető legolcsóbban megúszni ilyen kirándulásokat. A másik viszont az, amelyiknek lényegesen nagyobb a költése, mint egy átlagos turistának. Jellemzően inkább ez a másik réteg az, amelyik nagyobb számban érkezik. Főleg olyan országokból, mint az Egyesült Államok, vagy Nagy-Britannia, és más országokból, ahol igen nagy a fizetőképes kereslet az ilyen turisztikai szolgáltatások iránt"- mondta el a sportközgazdász.

Ők többet költenek mint az átlagos turisták. Hajlandóak a szállásra, a közlekedésre, az étkezésre, mindenre többet költeni, amely a helyi vállalkozások bevételeit növeli.

Az 1000 eurós költés az olimpia alatt minimumnak tekinthető, de ettől jóval magasabb is lehet. Hogy milyen gazdasági hatásai vannak az olimpiának Párizsra vonatkozóan, az a következő években fog kiderülni.


"Akkor, amikor majd vasárnap kialszik a láng és véget ér az olimpia, még nem nagyon tudunk mondani egészen pontosat, arról, hogy hogy sikerült ez a rendezvény, hiszen ezt majd a következő évek vagy évtizedek fogják eldönteni. Én azt gondolom, hogy egy tíz év a minimum, de akár e fölé is tehető az, amiben elemezni kell egy olimpia hatását. Ha azt nézzük, egy klasszikus példa a barcelonai olimpia, ami 1992-ben volt. Annak a hatása gyakorlatilag a mai napig érezhető, hogy Barcelona a turisztikai desztinációk között hogyan tudott a legjobbak közé emelkedni"- hangsúlyozza Szabados Gábor.

A helyi vállalkozásoknak hatalmas bevétel, amit most ott elköltenek a turisták, de a hosszú távú hatás az, amely kifizetődővé teheti Párizs, és Franciaország számára a rendezvényt. Az olimpiához kapcsolódóan számos infrastrukturális fejlesztés történt. Sok ideiglenes helyszín is épült, nem kellett nagy beruházásokat végezni. Megépült azonban a 14-es metró meghosszabbítása az Orly-i reptérig. Az új metró szakasz segíti a turisták gyors bejutását Párizs belvárosába, így még többen tervezhetik nyaralásuk célpontjának a várost. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek