3 évnél régebbi cikk

Olimpia lesz Tokióban, külföldi nézők azonban nem?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com/PublicDomainPictures
Olimpia lesz Tokióban, külföldi nézők azonban nem?

Néhány hete még arról volt szó, a japánok nem akarják az olimpiát. Most arról tárgyal a japán kormány, hogy ha meg is rendezik július 23-tól a nyári játékokat, majd a paralimpiát, azokra nem engednek be külföldi szurkolókat.

A világ sportja a legnagyobb szimbolikus vereséget tavaly az olimpia kapcsán szenvedte el a koronavírustól. A világjárvány hatására elhalasztották a XXXII. Nyári Olimpiai Játékokat, ilyen korábban kizárólag világháborúk miatt történt. A jelenlegi "háború" most is zajlik, és még mindig kérdéses, milyen hatással lesz a legnagyobb sporteseményre.

Eddig is hatalmas veszteséget jelent a halasztás, számítások szerint már 15 milliárd dollár fölöttit, és ez még nőni fog. Néhány hete még arról cikkezett a világsajtó, hogy a japán emberek saját biztonságuk érdekében ellenzik a tokiói játékok megtartását, de nyilvánvaló volt, hogy komoly gazdasági érdekek mentén fog eldőlni ez a kérdés.

Az egészség és a vírus elleni védekezés azonban nem megkerülhető kérdés, és most a japán kormány azt a döntést fontolgatja, hogy kizárja az olimpia helyszíneiről a tengerentúli nézőket. Természetesen a japánok aggodalma és a koronavírus korábbinál fertőzőbb mutációi állnak a döntés hátterében, amelyről jövő héten egyeztet a kormány a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal.

Januárban több mint 2500 fertőzöttet regisztráltak naponként az országban, ahová jelenleg elvileg tiltott a beutazás. A már eddig is hatalmas veszteségekhez tehát lehet, hogy hamarosan hozzászámíthatják a külföldi látogatók, szurkolók tömegeitől előzetesen remélt, az ország gazdaságélénkítésében is jelentősnek szánt bevételt. Ehhez egy adat: a becslések szerint 1 millió turista érkezne Japánba, az országban pedig 4.45 millió jegyet értékesítettek már az olimpiára. Eddig mintegy 850 ezer visszatérítési kérelem futott be.

Székesfehérvárról két sportolónak van jelenleg olimpiai kvótája, az öttusázó Kovács Saroltának és Demeter Bencének. A Volán Fehérvár versenyzői számára ez még nem jelent automatikus részvételt, mert egy országból két öttusázó indulhat mindkét nemben, és van hazai konkurencia. De jó esélyük van rá, hogy ott legyenek Tokióban, a magyar szurkolóknak pedig jelen állás szerint leginkább arra, hogy a közvetítésekben kísérjék figyelemmel a magyar olimpikonokat. (Mint ismert, a várhatóan részvételi feltételként szabott Covid-oltást az olimpiai indulásra esélyes sportolók itthon soron kívül megkapják, megkapták.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek