1 évnél régebbi cikk

A Bányatótól egy raktárig: a kelő napsugár másolatának balsorsa
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Köztérkép/Aerdna
A Bányatótól egy raktárig: a kelő napsugár másolatának balsorsa
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined

Rövid ideig lehetett csak dísze a fehérvári Bányató partjának Bory Jenő: Kelő Napsugár című szobrának másolata, melyet eleve rossz helyre állítottak, majd szegény a tó fenekét is megjárta később.

A Bory-vár Székesfehérvár egyik legnevezetesebb turistalátványossága, történetét szinte kivétel nélkül mindenki ismeri már a városban és környékén. Ahogy a vár hivatalos honlapja összegez:

„A várat Bory Jenő (1879-1959) szobrászművész és építészmérnök, a Képzőművészeti Főiskola szobrász és a Műszaki Egyetem építész tanára építette, saját tervei és fantáziája alapján 40 nyáron keresztül, emléket emelve a hitvesi szeretetnek és művészi álmainak.”

A vár további története annyiban kapcsolódik mostani írásunkhoz, hogy itt, egészen pontosan az Alsókert területén található a kiváló szobrászművész egyik alkotása, egy fiatal, a Nap felé nyújtózó alakot formáló „Kelő Napsugár” című bronz szobra. Magony Imre: Bory Jenő című könyve alapján tudhatjuk, hogy az alkotás 1923 körül készült Bory Pál bronzöntödéjében, magassága pedig 220 cm. Ahogy Magony Imre fogalmaz:

„Az alkotásban Bory Jenő feleségét ismerhetjük fel, akit többször megmintázott szobraiban. Az alkotó az eredeti szobrot Napsugár kisasszony néven is emlegette”

A szobor másolatának elkészítése ötletként a millennium közeledtével merült fel, majd 2001-ben el is készült a másolat, mely a Bányató partján kapott helyet. Felállításának hivatalos időpontja 2001. március 21. volt, azonban más szobrokkal ellentétben nem élvezhette hosszú évtizedeken, akár évszázadokon át bámulói csodálatát.

Sajnos a mű rögzítésének minősége sem volt a legjobb, ráadásul rendre megtalálta néhány erős és bátor legény, Bory Jenő alkotásának másolata így hamarosan a Bányató fenekén találta magát, mindez 2016. április 21-én történt. A szobrot végül daru segítségével a székesfehérvári hivatásos tűzoltók emelték ki a tóból.

Az alkotás később nem kerülhetett vissza a helyére, ugyanis bebizonyosodott, nem csupán a vandalizmus és a talapzat rögzítése volt a hibafaktor a másolat életében. Kiderült ugyanis, hogy korábbi otthona, a Bányató melletti helye magánterületre esik, így oda már nem térhet vissza.

Információink szerint a 2016-os „fürdése” óta egy raktárban várja sorsa jobbra fordulását, bár történetét elnézve könnyen elképzelhető, létezését örökre balsors kíséri és soha nem nyújthatja már a kelő nap felé bronz-karjait.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek