2 évnél régebbi cikk

Nemzedékek sorát látta már felnőni a Tóváros kakasa
·Kultszobrok·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
Nemzedékek sorát látta már felnőni a Tóváros kakasa
·Kultszobrok·Utolsó frissítés: undefined

1975 óta áll a Tóvárosi Óvoda udvarán Fürtös György alkotása, a kedves kakas a környék rengeteg generációját láthatta már felnőni.

Mikor Szabó Péter, a kozterkep.hu fehérvári szerkesztője feltette a kérdést, elkísérem-e egy fotózására, nem haboztam rábólintani, hiszen tudtam, izgalmas és érdekes információkkal gazdagodhatok valamely székesfehérvári műalkotás kapcsán. Aztán amikor megtudtam, hogy a Tóvárosi Óvodába megyünk, felcsillant a szemem, a tanintézmény udvarán lévő szobrot ugyanis már régóta szerettem volna közelebbről is megcsodálni.

Nem tagadom, imádom az állatokról készült szobrokat, műalkotásokat, szerencsére ezekből jól áll Székesfehérvár, nagy részüket be is mutattam már az FMC oldalain, így kígyónk, őzikéink, teknősünk és kedves állatseregletünk is bemutatásra került már. Miért pont a kakas maradjon ki?

Szabó Péter szerint a sokáig nem volt egyértelmű a kakas készítőjének személye

Németh Zoltán

Bizony, egy kakasról van szó, mely nagyjából 1975 óta áll az óvoda udvarán. Érdekesség, hogy a Tóvárosi óvodát részletesen is bemutatta a Magyar Építőipar című folyóirat, a 23. évfolyam, vagyis az 1974-es évi összevont 8-9. számában, ebben a cikkben azonban még nem került említésre a kukorékolás királyának szobra. Ugyanakkor a korabeli terveken már a szobor helye jelölve lett, ez is megerősíti a tényt, hogy a kakas 1975 óta állhat az ovi udvarán, a Köztérkép műlapja is ezt a dátumot jelöli.

Vajon hány száz apró kézpár simogatta meg a kakast az elmúlt 45 évben?

Németh Zoltán

A kakas alkotója Fürtös György, az 1939-ben született és 2010-ben elhunyt Munkácsy-díjas keramikus művész nem ismeretlen alkotó Székesfehérváron, hiszen az ő keze munkáját dicséri például az egykor a Technika Háza előtt álló, azóta már lebontott Csorgókút (ezúton kérném, ha valaki tud a kút sorsáról, jelezze nekünk, hogy egy cikkben feldolgozhassuk!). Érdekesség, hogy a kakas kapcsán sokáig nem lehetett biztosat tudni a készítőről, később pedig több forrás is tévesen azonosította be a mű alkotóját. Néhány éve azonban fellebbent a fátyol és a kakas hátsó oldalán fellelhető FGY monogram is képbe helyezte készítőként Fürtös Györgyöt, aki Szabó Péter elmondása szerint a Zsolnay-gyár egyik legtermékenyebb keramikusa volt köztéri alkotásokat illetően, nagyon sok település részére készített kimagaslóan szép alkotásokat szerte az országban.

G. Staindl Katalin keramikus művei a bölcsődét díszítik

Szabó Péter

A Tóvárosiban élő gyermekek szerencsére már életük korai szakaszában a hazai képzőművészet remekeivel találkozhatnak, ugyanis az ovi mellett található bölcsőde is kincset rejt, itt G. Staindl Katalin keramikus részben szintén állatokat ábrázoló, ám emellett gyermekeket, játékokat, vidám élethelyzeteteket bemutató kerámiái kaptak helyet, szintén 1975-ben. Az épület hátsó részére, az udvar felé nyíló terasz pillérei kapták meg a művésznő által készített díszítéseket, melyek azóta is ékességei a tóvárosi intézménynek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek