3 évnél régebbi cikk

Megússza-e az idei évet Fehérvár hányatott sorsú teknőse?
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
Megússza-e az idei évet Fehérvár hányatott sorsú teknőse?

Szinte nem telik el úgy év, hogy ne kelljen javítani Székesfehérvár leghányatottabb sorsú teknősét.

A kedves kis teknős 1998 óta gazdagítja városunk látképét, Kocsis Balázs szobrászművész tardosi vörös mészkőből készült alkotása a Sarló és a Gáz utca kereszteződésében csal mosolyt az arra járók arcára. Eredetileg ivókútnak készült, és amilyen kedves kis figura a teknős, legalább annyira volt mindig is a rongálások célpontja. A fejét folyamatosan letörték, így 2014-ben megszűnt ivókút jellege. A kút külön vált a teknőstől, előbbi néhány méterrel messzebb került, az illetékesek pedig remélték, ezzel a funkcióleválasztással megszűnnek a rendszeres rongálások.

Nos, nem így történt, szinte nem telik el úgy év, hogy Kocsis Balázsnak ne kelljen javítani a szobrot. 2018 januárjában például az éppen aktuális garázda nem elégedett meg azzal, hogy letörje a teknős fejét, ahogy mi is beszámoltunk akkor róla: „ezüst csillámlakkal kirúzsozta a száját és röpke pillangót rajzolt a talapzatra”.

Szerencsére a fej megmaradt, Kocsis Balázs szobrászművész pedig nagy gonddal visszaillesztette. Ezzel azonban nem ért véget a szobor kálváriája, a közösségi médiában megjelenő posztok alapján 2020-ban is roppant késztetést érzett valaki, hogy kárt tegyen a szoborban, információink szerint akkor az orra bánta a tettet, ennek javítása tavaly nyáron ismételten megtörtént.

Képeik egészen frissek és látható, a kedves, de hányatott sorsú teknősbéka jelenleg jól van, barátságosan figyeli a Gáz utca lüktető forgalmát. Csak remélni tudjuk, hogy ez az állapot így is marad, és az idei évben senki nem érzi úgy, hogy bármiféle önigazolást nyerhet Fehérvár kedves teknősének megrongálásával.

Nemrég foglalkoztunk a székesfehérvári szobrok kapcsán a város legkedvesebb kígyójának szobrával, amely idén tölti be a negyvenedik életévét. Vigyázzunk a kis teknősre is, hogy gond nélkül elérhesse ő is a negyedik ikszet.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek