7 évnél régebbi cikk

A 10 legjobb ingyenes dolog Székesfehérváron
Fehérvár Médiacentrum fotójaA 10 legjobb ingyenes dolog Székesfehérváron

A lustaságon kívül egyre kevesebb a kifogás arra, hogy miért nem mozdulunk ki. A lustaság meg ugye nem elfogadható érv, szóval keressünk inkább valami más kifogást. Az, hogy jó programokon vegyünk részt, jó dolgok történjenek velünk, soha nem volt igazán pénz kérdése. Ha alaposan kinyitjuk a szemünket (meg a böngészőnket), Székesfehérváron is bőven akadnak olyan dolgok, amikért senki nem kér tőlünk egy vasat sem.

A legjobb dolgok az életben ingyenesek - tartja a mondás. Ezzel vitatkozni nehéz és nem is akarunk. Nem lehet versenyezni az olyan dolgokkal, mint például a friss kávé illata, a karácsony hangulata vagy egy ölelés a szeretteinktől. Vannak viszont olyan dolgok, amik itt vannak az orrunk előtt, és természetesnek vesszük őket, pedig valaki rengeteg időt, energiát, munkát vagy esetleg pénzt ölt bele, hogy aztán mindenki ingyen használhassa, élvezhesse azt. Ezek közül a jó és ingyenes dolgok közül szerintünk ez a legjobb tíz most Székesfehérváron: 

Ingyen Wi-Fi a Belvárosban

Míg néhány éve komoly vonzerő volt egy-egy étteremben, kávézóban a Free Wi-Fi, addig manapság ez szinte alapnak számít. Napjainkban már inkább egész városokat, megyéket, sőt, országos lefedettségű wi-fi hálózatokat terveznek. Székesfehérvár belvárosában ez hosszú évek óta alap: bárki csatlakozhat a wi-fi hálózatra és díjmentesen használhatja a felhasználónkénti 5 Mbit/sec sávszélességű internetet. A hálózaton a statisztikák szerint egyidejűleg átlagosan 30-40 fő tartózkodik, és óránként mintegy 150-200 fő veszi igénybe az ingyenes szolgáltatást.

Az ingyen Wi-Fi-re bárki kapcsolódhat a Belvárosban (Fotó: Pápai Barna)

Rózsa a randihoz 

Van egy minden nyáron virágba boruló ház a Lakatos utcában, amit minden fehérvári ismer. Azt azonban már kevesebben tudják, hogy a ház lakói számára kifejezetten jó szórakozás, amikor egy-egy randizó pár férfi tagja rózsalopással próbálkozik. Nem egyszer fordult már elő, hogy Csukly Zsolték maguk adtak tanácsot a rózsalopásban rózsaszedésben járatlan randizóknak a függöny mögül. Tehát egy elsőrandis rózsát innen lopni nem is bűn, de azért persze ne raboljuk le az egész készletet, ha lehet. Maradjon valami a sétálva gyönyörködőknek is. 

A rózsás ház (Fotó: Kiss László)

Koronás Park

Az egykori Vidámpark helyén 2014. július 25-én nyílt meg a Koronás Park, a város egyik legmenőbb játszótere. Aki a megszokott játszótéri dolgokat (hinta, mászóka stb.) keresi, annak is jó szórakozás a park, de lehetőség van kipróbálni a Titkok Parkja nevű QR-kód alapú, okostelefonos kalandjátékot (wi-fi van a Koronás Park területén). A Koronás Park erőssége, hogy nem egyszerűen csak odapakoltak egy kék zsiráfmászókát, vagy egy piros bordásfalat, hanem középkori tematikára épült minden négyzetcentimétere. Ennek köszönhetően a gyerekek egy kicsit betekintést nyerhetnek a középkor világába, az egykori koronázóváros életébe.  Ugyan a Koronás Park használata díjmentes, de azért vannak olyan csomagok és programok, amikért már a zsebünkbe kell nyúlni. Ezekről bővebben itt olvashatsz.

Koronás Park (Fotó: fmc.hu)

Nyitott tornatermek

A jó ötletek titka többnyire az egyszerűségben rejlik. Amikor ilyet látunk, jön a homlokra csapás és a kérdés: ez miért nem nekem jutott eszembe? A nyitott tornatermek egy ilyen ötlet: az egy dolog, hogy minden iskolai tornaterem napközben tele van diákokkal, de ezen kívül délután, este és hétvégenként miért ne vehetné ezeket birtokba mindenki? Fehérváron 2004 óta ez így történik: azóta bárki foghatja magát és teljesen ingyenesen bekapcsolódhat egy-egy tetszőleges programba. Csak ki kell választani az ízlésünknek, kedvünknek, szabadidőnknek megfelelő sportágat innen, és már mehet is a mozgás. Legyen szó fociról, röplabdáról, kosárlabdáról, floorballról, tollaslabdáról, tekézésről, nyugdíjasok vagy épp ovisok tornájáról, a kínálat meglehetősen széles. És még egyszer: ezek közül mindegyik teljesen ingyenes. 

A Tóvárosi Általános Iskola tornaterme is nyitva áll a mozogni vágyók előtt (Fotó: szekesfehervar.hu)

Órajáték

Az órajáték rövid idő alatt Székesfehérvár egyik fő látványossága lett. A Hősök tere felől nyíló kis park, a néhány pad örök randihelyszín lett és a városba érkező turisták is felkeresik a Kovács Jenő órásmester által néhány évtizede megálmodott zenélő tornyot. Bár a kezdetekben komoly vita volt a délelőtt tíztől este nyolcig kétóránként felcsendülő műsor hangereje miatt a környezetében élők és a város között, mára ezek megoldódtak és mindenki szereti, elfogadja és az élete részének tekinti a néhány perces kis műsorokat. Ráadásul a pontos időn felül azt is megtudhatjuk az óra számlapjáról, hogy éppen melyik csillagjegyben járunk. 

A székesfehérvári Órajáték (Fotó: Pápai Barna)

Csitáry-kút

Vagy más néven savanyú víz a Rózsaligetben. Naponta fehérváriak százai fogyasztják: marmonkannákkal és PET-palackokkal érkeznek az emberek, hogy hazavigyék a 170 méter mélyről felszínre törő ásványvizet. A víznek nagyon magas az ásványi anyag tartalma, savanyú ízét pedig kiemelkedő vas és széndioxid tartalmának köszönheti. 

A Csitáry-kút (Fotó: fmc.hu)

Kondiparkok

Az elmúlt években rohamosan megszaporodott a szabadtéri kondiparkok száma a városban. Félő volt, hogy gyorsan telefirkálják őket, és esetleg rongálás áldozatai lesznek, de csodával határos módon ez nem történt meg. Úgyhogy akinek kedve és ideje van egy kis sportolásra, az keresse fel a sok közül az egyiket például a Haleszban, az Erzsébet utcában vagy épp a Széna téren.

Kondipark a Haleszban (Fotó: Pápai Barna)

Esti mese minden nap az Igézőben

Ha van gyereked, akkor fogd meg a kis kezét és sétálj el vele este hatra (nyáron este hétre) a Fő utcai Igézőbe. Itt ugyanis minden nap élő esti mesét olvas fel valaki, jellemzően a Szabad Színház tagjai. De előfordult már, hogy a szomszéd boltos vagy éppen a város polgármesetere mondott esti mesét. Ezt egyébként bárki megteheti sz Igézővel történt előzetes egyeztetés után. A többiek pedig hallgassanak. Mármint meséket. 

Esti mese az Igézőben (Fotó: facebook.com/igezo)

Olvasóterem a Vörösmarty Mihály Könyvtárban

Igen, az olvasóterem használata is díjmentes Fehérváron. Mindössze egy ingyenes regisztrációhoz kötik a szolgáltatások használatát, azaz régi és új folyóiratok, újságok és magazinok olvasását. Ezen felül vannak itt kézikönyvek, adatbázisok és régi időszaki kiadványok mikrofilmjei. A vakok és gyengénlátók segítségére van egy speciális szövegfelismerő programmal ellátott számítógép.A regisztrált könyvtári tagok pedig saját laptoppal korlátlan és ingyenes internet hozzáférést is élvezhetnek itt. Ezen felül pedig teljesen díjmentes a hamisítatlan könyvtári hangulat és illat, ami talán a legjobb az egészben.

A Vörösmarty Mihály Könyvtár olvasóterme (Fotó: Pápai Barna)

Kutyafuttatók

A napsütéses hétköznapok legnagyobb csatáját a parkokban piknikezni vágyók és a kutyatulajdonosok vívják. Abszolút igazság nincs, csak jó megoldás: szét kell választani a vitázó feleket, és mindenki menjen a maga útjára. Vagy inkább parkjába. Ennek érdekében Fehérváron jópár ingyenesen használható kutyafuttatót alakítottak ki, így csökkentve az esélyét annak, hogy a  heverészők épp egy termetes adag kutyagumira terítsék le a pokrócot. Mi az Interspar mögöttit teszteltük és ezt bátran ajánljuk is mindenkinek. 

Az Interspar mögötti kutyafuttató (Fotó: Pápai Barna)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek