6 évnél régebbi cikk

Mennyibe kerül az élet Fehérváron?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMennyibe kerül az élet Fehérváron?

Semmi sem lehet elég olcsó, viszont minden nagyon drága. A magyar ember imád sopánkodni, az árakon szörnyülködésnél pedig kevés izgalmasabb sportág van. Szerencsére van egy olyan honlap, ami összegyűjti, hogy mennyibe kerül az élet a világ egyes városaiban, így Székesfehérváron is. Szörnyülködjünk pár percet együtt!

Az ember természeténél fogva arra van kódolva, hogy mindig elégedetlenkedjen, panaszkodjon. És ha ehhez még egy kis muníciót is kap, akkor máris teljesen legálisnak érzi a puffogást. Ehhez ad kiváló táptalajt a Numbeo, egy 2009-ben alapított honlap, mely az internet legnagyobb közösségi alapú hétköznapi ár-összehasonlító oldalaként határozza meg magát. A honlapon eddig közel 4 millió árat tett közzé 6721 város 432 167 lakója. Utóbbiból 25-en éppen székesfehérváriak (vagy egykor azok voltak), így a világon mindenkinek lehet egy kis képe arról, hogy mi is a helyzet Fehérváron, ha csak a pénzre koncentrálunk. 

Akkor koncentráljunk is arra.

Bevétel

A honlap alapvetően a kiadásokat veszi számba, de minden város összefoglaló oldalán az utolsó bekezdések egyike az átlagos havi jövedelemekkel foglalkozik. Ezek szerint Fehérváron az adók levonása után kézhez kapott átlagos munkabér 154 000 forint. Ennyiből kell tehát az átlagembernek megoldania azokat a kiadásokat - de legalábbis egy részüket -, amit további kilenc részre bontanak a Numbeo szerkesztői.

Éttermek

Ha Fehérváron egy kifejezetten olcsó étteremben szeretnénk elkölteni vacsoránkat, akkor átlagosan 1750 forintot kell erre számolnunk. Amennyiben úgy döntünk, hogy ennél egy jobb, középkategóriás helyen fogyasztjuk el a jól megérdemeltet, ráadásul három fogással, akkor itt 8000 forinttal kalkuláljunk. Ehhez képest a McDonald's-ben a McMealért 1700 forintot kérnek el. Ha sörözni is akarunk az éttermben, akkor a helyi sörökért átlagosan 275 forintot kell leszurkolnunk, míg egy 0.33 literes importsör 470 forintért csúszik. A cappuccino 371, a Coca-Cola/Pepsi 247, az ásványvíz átlagosan 185 forintba kerül.

Bevásárlás

Ez az egyik legnagyobb tétel a havi kiadásokat tekintve: a bevételeink közel egyharmadát hagyjuk a fehérvári boltokban, szuper- és hipermarketekben vagy éppen a piacon. Az alapélelmiszerek közül a tej literje átlagosan 225 forintba kerül a városban, a fehér kenyér kilója 170, a rizsből ugyanennyi  262, 12 db tojás ára (ami esetünkben inkább 10) 426 forint. Egy kiló sajtot az oldal fehérvári használói átlagosan 1580 forintért vásárolnak, a csirkemell-filé 1370, a marhaús kilója pedig 2500 forintért beszerezhető. A gyümölcsök és zöldségek közül az alma kilója 330, a banáné 398, a narancsé 362, a paradicsomé 440, a burgonyáé 187, a hagymáé 183 forint, míg egy fej jégsalátát átlagosan 383 forintért lehet megvenni Székesfehérváron. A másfél literes víz palackja 101, a középkategóriás boroké 1100, a helyi söré 220, az importsöré pedig 282 forint a közértekben. Aki dohányzik, annak egy doboz Marlboróért 1120 forintot kell leszurkolnia a trafikban.

Közlekedés

Persze mit sem érünk azzal, ha megvan a tojás, a tej, meg a kenyér, ha nincs mivel hazavinni. Ha mindezt busszal szeretnénk megoldani, akkor 305 forintért vehetünk egy útra érvényes helyijáratos jegyet, míg a bérlet 7000 forintba kerül. Ha urak vagyunk és taxival járunk, akkor úgy készüljünk, hogy a taxióra 300 forintról indul és kilométerenként újabb 290 ketyeg bele, míg a sofőr egy órás várakoztatása 1500 forintba kerül. A benzin ára 332 forint körül van. Ha nem bírjuk a tömegközlekedést és saját autót szeretnénk vásárolni, akkor egy 1.4-es Volkswagen Golf kb. 5,5 milliót kóstál, míg egy 1.6-os Toyota Corolla ennél csupán 40 ezerrel kerül többe.

Már a parkolás sincs ingyen Fehérváron (Fotó:Horváth Reni)

Rezsi

Az oldal szerkesztői nagyvonalúan egy 85 négyzetméteres lakással számolnak, ennek átlagos rezsije valamivel 52 000 forint felett van. Ez az összeg tartalmazza a villanyt, vizet, fűtést és a szemétdíjat. A mobiltelefonra (prepaid, azaz kártyás tarifa esetén) percenként átlagosan 35 forintot költünk, míg a havi internet díja (60 Mbps vgy jobb) 3067 forint környékén van.

Szabadidő és sport

Köztudott, hogy a fehérváriak szeretik a sportot, és nem csak nézni, hanem űzni is. A havi felnőtt fitnessbérlet díja átlagosan 9400 forint, míg a teniszpályák átlagos hétvégi óradíja 2150 forint környékén van. A mozijegyre személyenként 1600 forintot számoljunk.

Gyerekek

Amennyiben nem felelnek meg az állami intézmények, úgy egy kisebb vagyont is rákölthetünk gyerekünk taníttatására. A privát óvoda vagy iskolai előkészítő havonta 117 000 forintba fáj, míg a nemzetközi általános iskolába járatás esetén 3,3 millió forintos kiadással számoljunk - gyerekenként. 

Ruhák, cipők

Akármennyire is szívjuk a fogunkat, a ruházkodást sem lehet megúszni, és néha komolyabb kiadásba is verhetjük magunkat egy-egy szélsőségesebb(nek várt) évszak előtt/alatt. Ezek alapján a Numbeo felhasználói szerint egy pár Levi's 501-es vagy ahhoz hasonló nadrágot pár forint híján 20 ezerért lehet megvásárolni Székesfehérváron, egy nyári ruha valamilyen ismert ruházati láncban (pl. H&M) 7997 forintba, egy pár középkategóriás Nike futócipő 20 998 forintba kerül, míg egy pár férfi üzleti bőrcipő még ennél is drágább: ezért átlagosan 21 150 forintot kérnek el.

Zene és savanyúvíz együtt: ingyen (Fotó: Horváth Reni)

Ingatlanok (bérlés, vásárlás)

Végül pedig az, aminek felső határa úgy néz ki, hogy tényleg a csillagos ég: a lakások. A Belvárosban az egyszobás lakások átlagos bérleti díja havonta 71 ezer forint, míg a külvárosban ugyanezért már csak 55 ezer forintot kérnek el. Ehhez képest a belvárosi háromszobás lakások bérleti díja 140 ezer környékén mozog, míg a külvárosban átlagosan 101 ezret kérnek el egy hasonló adottságú ingatlanért havonta. Ha vásárlásra szánjuk el magunkat, úgy készüljünk, hogy a Belvárosban a négyzetméterárak alulról verik a 320 ezret (319 355 forint), ehhez képest a külsőbb városrészekben 258 280 forintot ér a lakások négyzetmétre.

Tehát

Ez a helyzet a városban. Ha valaki nem ért ezzel egyet, mélységesen fel van háborodva fenti számokon, mert soknak/kevésnek tartja, akármikor regisztrálhat a Numbeóra és megírhatja az általa tapasztaltakat. Azt azért vegyük figyelembe, mielőtt klaviatúrát ragadnánk, hogy az árakat/díjakat az elmúlt 18 hónapban beérkezett számok és adatok alapján kalkulálja a honlap. És bár nem kevés a 25 eddigi értékelő, azért nem is olyan túl sok. De tény: jelen pillanatban aki a Numbeo alapján akar teljes(ebb) képet kapni a fehérvári életről, azt ezek a számok fogadják. Márpedig - ahogy ezt már több cikkben is leírtuk - a számok az igazság katonái.

 

 

(A Numbeón elérhető adatokat a honlap felhasználói töltik fel, és az oldal ebből számol átlagot. A székesfehérvári adatokat eddig 25 olvasó 369 bejegyzéséből számolták ki. Az adatok az elmúlt 18 hónapból származnak. A Numbeóra a regisztráció után bárki beküldheti a szerinte helyesnek vélt összegeket.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek