7 hónapnál régebbi cikk

Negyvenedik évében jár Fehérvár bronzba öntött táncosnője
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Negyvenedik évében jár Fehérvár bronzba öntött táncosnője
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined

Nem az eredeti darab, de még az eredetivel megegyező másolatként is a város kedvenc szobrai között emlegetik Medgyessy Ferenc szobrát. A Táncosnő lassan negyven éve része a város köztéri alkotásainak.

Medgyessy Ferenc szobrászművész 1881. január 10-én született Debrecenben. 1899-1905 között a budapesti Orvostudományi Egyetemen tanult, majd figyelme és ezzel pályája visszavonhatatlanul a szobrászat felé fordult. Párizsban képezte magát, majd tanulmányúton járt többek között Firenzében is. Hazatérése után alapító tagja volt a Képzőművészek Új Társaságának és a debreceni Ady Társaságnak.

Pályafutását rengeteg díjjal és kitüntetéssel ismerték el (1912: Művészház Szaczelláry-díja; Barta Károly-féle akt-díj; 1931: Szinyei-jutalomdíj; 1934: Greguss-díj; 1935: Brüsszeli világkiállítás aranyérme; 1937: Grand Prix a párizsi világkiállításon; 1944: MTA művészeti díja; 1948: Kossuth-díj; 1954: Tornyai-díj, Hódmezővásárhely; 1955: kiváló művész), 1957-ben Kossuth-díjat vehetett át.

Munkásságáról, művészi hitvallásáról így fogalmaz a Köztérkép:

„Az ókori keleti művészetek egyszerűségét és monumentalitását tekintette esztétikai normának, művészetében is ezt követte. Kőszobrainak monumentalitása, egyszerűsége, kőtömbszerűsége, az egy nézetre komponálás jellemzi a Kövér gondolkodót, a Pihenő lánykát. Az etruszk, a római és az archaikus görög művészet mitológiai alakjait, témáit és technikai megoldását idézte a Léda-hattyú, a Három grácia és a Táncolók című relief.”

Medgyessy Ferenc 1958. július 20-án hunyt el Budapesten, gazdag munkássága nyomán több mint 100 köztéri alkotás maradt utána. Ezek közül kettő Székesfehérváron található. Medgyessy minisorozatunk első részében a Táncosnő névre keresztelt alkotását mutatjuk be.

A szobor eredeti példánya 1954-ben készült, ezt a darabot Budapesten, a Madách Színház előtt állították fel, majd rövid időre a velencei Biennálé magyar pavilonjába költözött. Később a színház átépítése miatt előbb a Kálvin térre költöztették, majd vélhetően a metróhoz kapcsolódó építkezések miatt mai helyére, a Madách térre került.

Medgyessy Ferenc több másolatot is készített a Táncosnő nevű szoborról. Megtalálható belőle egy-egy darab Debrecenben, Zalaegerszegen és Székesfehérváron is. A városunkba kerülő darabot Medgyessy Ferenc özvegye adományozta Fehérvárnak, állandó helye a Kossuth utca - Táncsics utca - Hősök tere hármas találkozásában lett, közel a Pávás Házhoz.

A szobor 1984. május 21-én került helyére, vagyis immár negyvenedik évét tölti (táncolja) a helyén, állandó szereplőjévé válva a belváros ezen részét jellemző városképnek.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek