1 hónapnál régebbi cikk

A Beszédes József emlékét őrző alkotások nyomában
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
A Beszédes József emlékét őrző alkotások nyomában

A Magyar Tudományos Akadémia első mérnök tagjának emlékét szobor és dombormű mellett a róla elnevezett tér is őrzi, a Sárvíz szabályozásának mérnök-igazgatóját nem feledi a város.

Beszédes József vízépítő mérnök 1787. február 12-én született Magyarkanizsán egy írni-olvasni ugyan nem tudó, ám 11 éven át így is a város bírójának megválasztott földműves gyermekeként. Beszédes József az elemi iskolát szülőhelyén kezdte, majd Szegeden fejezte be. Gimnáziumi tanulmányait a piaristáknál végezte, előbb Szegeden (1800-1803), majd Temesváron (1804-1805). Később papnövendék lett, majd egy váltás után tanulmányait a pesti egyetemen fejezte be, ahol mezőgazdasági és mérnöki tudományokat tanult.

Még egyetemi tanulmányai befejezése (1811. április 11.) előtt, 1810-ben elkezdett dolgozni a Sárvíz szabályozásán, a környező mocsarak lecsapolásával jelentősen hozzájárult Székesfehérvár városképének kialakulásához. Maga a Sárvíz a Nádor-csatorna és a Gaja egyesülésével jön létre Sárréten és Tolnában, Sióagárdnál ömlik a Sióba. Beszédes József (aki 1931-től a Magyar Tudományos Akadémia első mérnök tagja volt) a Sárvíz-csatorna mérnök-igazgatójaként felügyelte a munkákat, nevéhez fűződik a Sárvíz-szabályozás, a Nádor malomcsatorna tervezése és megépítése, a Sárvíz-Sió-Kapos vízrendszer és a Balaton szabályozási terveinek elkészítése, valamint az Aradi Malom-csatorna megépítése is. 

Ennek is köszönhető, hogy Székesfehérvár kiemelten őrzi az 1852. február 28-án Dunaföldváron elhunyt kiváló mérnök és polihisztor emlékét. Mellszobra a Hosszúsétatéren található, az alkotás 1973-ban került felállításra, és az a Bolgár Judit készítette, akinek országszerte 23 különböző köztéri alkotása található meg. Bolgár Judit 1924. június 30-án született Kisvárdán, magántanulmányok után 1945-től a Magyar Iparművészeti Főiskola növendéke volt, később Pátzay Pál irányításával a Magyar Képzőművészeti Főiskolára járt 1947 és 1951 között. Ahogy a Köztérkép fogalmaz munkásságáról:

„Leginkább kő alapanyagú szobrokat, domborműveket, de kerámia, terrakotta, ólom és bronz szoborműveket is készített. Kubista hagyományokat felvállaló alkotó volt.”

Az 1982. április 28-án Budapesten elhunyt szobrászművésznek a Beszédes Józsefről készült mellszobor az egyetlen fehérvári alkotása.

Beszédes József munkásságát egy róla elnevezett tér és az itt található dombormű is őrzi. A Köztérképről kiderül, az alkotást Székely János Jenő készítette, a mű történetét így foglalják össze:

„Székely János Jenő szobrászművész Beszédes Józsefet ábrázoló domborművét a Beszédes József téri (Kelemen Béla utca 89-91. szám) ház falán eredetileg 1991. június 26-án avatták fel. Az eredeti dombormű fehér márványból készült, a jelenlegi példány bronzból. A felirat betűi alumíniumból készültek. Az épületet 2011 előtt felújították (hőszigetelték), ekkor került le a dombormű a falról, de csak a betűk kerültek vissza. Feltehetőleg összetört az eredeti alkotás, mikor levették a falról. Az alkotás újraavatása a jelenlegi domborművel 2017. február 13-án történt meg. Az eseményre abból az alkalomból került sor, hogy 230 éve született meg Beszédes József vízépítő mérnök, a Magyar Tudományos Akadémia első mérnök tagja.”

Az eredeti alkotás tehát valószínűleg megsemmisült, ám a pótlására készült dombormű azóta is megtekinthető. Egy-egy alkotás olykor megreped, eltörik, elveszik, egy város megbecsülése azonban sosem tűnik el: Beszédes József mérnöki munkájáért, városalakító tevékenységéért mindig is hálás lesz Székesfehérvár.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek