1 hónapnál régebbi cikk

A Videoton 62 éves szerelmespárja
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
A Videoton 62 éves szerelmespárja

Paál István szoborpárja 1962 óta része a Videoton Berényi úti gyáregységének. A köztéri alkotásairól ismert szobrászművésznek ez az egyetlen fehérvári alkotása.

Paál István szobrászművész 1935. június 26-án született Nagyszénáson. 1953 és 1959 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolán végezte tanulmányait, melyek során mestere Kisfaludi Strobl Zsigmond volt. 1960-tól több csoportos kiállításon is megjelentek munkái, elismerései közül kiemelkedik az 1983-ban készített Petőfi-mellszoborért (szintén köztéri alkotás) kapott első helyezés, melyet a költő születésének 160. évfordulójára kiírt pályázaton nyert el.

Munkássága során több köztéri szobrot készített, a Köztérkép jelenleg 12 ilyen típusú alkotását tartja számon. Paál István 75 esztendős korában, 2010. szeptember 28-án hunyt el Budapesten.

Köztéri alkotásai közül öt Budapesten található, de láthatunk munkáiból többek között Kácson, Visegrádon, Hajdúnánáson, Sopronban és Székesfehérváron is. Számunkra legfontosabb alkotása, a fehérvári, különleges helyet foglal el Paál István munkásságában, ez volt ugyanis első köztéri alkotása!

A hivatalosan Kétfigurás Parkdíszítő Szobor néven említett szobor talán emberibb elnevezést is megérdemel, én magam csak a Videoton szerelmespárjaként szoktam emlegetni. Az 1962-ben készült szobor ugyanis a Villamossági Televízió- és Rádiókészülékek Gyára, a későbbi Videoton udvarán kapott helyet a Berényi úton. Az alkotás egy, a vállaikat egymásnak támasztva ülő férfit és nőt ábrázol, a szoborpár előtt pedig egy kis szökőkutas medencét alakítottak ki.

Fotózásunk alkalmával sajnos a medence üresen és szárazon állt, ugyanakkor a fák árnyékában immár 64 éve helyet foglaló szoborpáros kiváló állapotban van. Ehhez minden bizonnyal az is hozzájárul, a gyárterület kerítésén belül, védett területen helyezkednek el.

Reméljük, Paál István egyetlen fehérvári alkotása a következő 62 évet is ilyen kiváló állapotban tölti, csendesen megbújva a Videoton területének fái alatt.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek