Kossuth-szobor a város szélén
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Kossuth-szobor a város szélén
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined

Az egykori Kossuth TSZ rendelte meg névadója mellszobrát, az elmúlt évszázad egyik legtermékenyebb köztéri szobrászművésze pedig 1970-re elkészítette az alkotást, melyet a mai napig kevesen ismernek Székesfehérváron.

Somogyi Árpád szobrász 1926. szeptember 24-én született Karcagon. Már egészen fiatalon a szobrászat felé fordult figyelme, főiskolai tanulmányait megelőzően pedig Medgyessy Ferenc tanítványaként leste el a mintázás fortélyait 1943 és 1945 között. Később a Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója lett, az intézményben 1948 és 1953 között végezte tanulmányait. Nem meglepő, Ferenczy Béni és Pátzay Pál mellett itt is Medgyessy Ferenc volt a mestere. Az elismerések már pályafutása korai szakaszában sem kerülték el, 1951-ben Munkácsy-díjat, 1958-ban VIT-díjat nyert. A Köztérkép róla szóló szócikke így foglalja össze stílusát:

„Realista szellemiségű, főként parasztalakokat mintázó szobrász. Jelentős portréművészete is. Elsősorban monumentális alkotásokat készít, megrendeléseket teljesít, de kisplasztikái is ismertek. Bronzból öntött, kőből faragott művei nyugalmat sugárzó, kiegyensúlyozott, tömbszerű, zárt kompozíciók.”

Somogyi Árpád első egyéni kiállítására 1954-ben került sor Budapesten, a Fényes Adolf Terem adott otthont a tárlatnak. Később is több kiállítása volt, a főváros mellett láthatóak voltak a művei több kelet-magyarországi nagyvárosban, de önálló tárlata volt Prágában és Szófiában is. Somogyi Árpád kevéssel 82. születésnapja előtt, 2008. szeptember 7-én hunyt el Budapesten.

Pályafutásában a köztéri alkotások igen fontos szerepet játszottak, a Köztérkép nem kevesebb, mint 106 ilyen alkotást tart tőle számon. Ezek jelentős része, egészen pontosan 85 darab Kelet-Magyarországon található, Somogyi Árpád művészete így inkább azon az országrészen számít ismertnek.

Ugyanakkor Fejérben két település, Velence és Székesfehérvár is büszkélkedhet egy-egy Somogyi-alkotással. Míg Velencén Vörösmarty Mihály, addig Fehérváron Kossuth Lajos mellszobra látható Somogyi Árpád kivitelezésében.

A fehérvári Kossuth-szobor a város peremén található, a Börgöndi út végén, egészen pontosan az utolsó épület előtt került felállításra. Nem is a túl közeli múltban történ ez, a szobor ugyanis még 1970-ben készült el és abban az évben, február 1-én került sor az ünnepélyes avatására.

Nemzetünk nagyjának mellszobrát a Kossuth TSZ rendelésére formázta meg a mester, a műkő alkotás hosszú évekig növényekkel teljesen körbenőve, szinte zöld függöny mögé bújva, kicsit talán elfeledve töltötte napjait. Szerencsére az elmúlt években környezetét rendbe tették, a szobor így ismét megcsodálható az arra járóknak, Kossuth Lajos mellett az elmúlt évszázad egyik legtermékenyebb köztéri szobrászának, Somogyi Árpádnak is emléket állítva.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek