7 hónapnál régebbi cikk

Lassan évszázados lesz a közgazdász hősök fehérvári emlékműve
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Lassan évszázados lesz a közgazdász hősök fehérvári emlékműve

95 esztendeje avatták fel Székesfehérváron a Közgazdász Hallgatók Hősi Emlékművét, mely egykor 6000 pengőből készült el, és a város kifejezett kérésére állították fel a mai Várkörúton.

A két világháború alaposan megtépázta az öreg kontinenst, azon belül hazánkat és Székesfehérvárt is. Már az első világégés is rengeteg fehérvári halálát okozta, emléküket több alkotás, emlékmű és tábla őrzi. A sorból számomra mindig is kiemelkedett a Várkörút 23. előtt található Közgazdász Hallgatók Hősi Emlékműve, főleg azért, mert ezt egy adott foglalkozás hallgatói emelték egykori, hasonló érdeklődési körükben tanulmányaikat végző elődeik emlékének adózva.

A I. világháborúban elhunyt közgazdász hallgatók emlékművén olvasható az elhunytak névsora. Az emlékük megőrzése érdekében az alkotás felállítását a Hunyadi Mátyás Felsőkereskedelmi Iskola volt növendékeinek egyesülete kezdeményezte 1927 decemberében.

Az eredetileg az iskola udvarára tervezett emlékmű elkészítésére 6000 pengő gyűlt össze, a kivitelezés ebbe bőven bele is fért: 5733 pengőbe került, derül ki a Köztérkép összesítéséből. A talapzaton lévő domborművet Bory Jenő készítette, a többi kőfaragó munkát a Havranek testvérek végezték, míg az emlékmű nőalakját Bory Pál – Bory Jenő testvére – öntödéjében öntötték bronzba. 

Az alkotás végül nem az iskola udvarán, hanem az előtt kapott helyet. Ezt Székesfehérvár akkori polgármestere, Zavaros Aladár kérte, a felmerülő többletköltségeket a város kifizette.

Az avatási ünnepségről a Köztérkép a Székesfehérvári napló 1928-as számaira hivatkozva így emlékezik meg:

Az avatási ünnepség 1928. június 2-án, 11.00 órakor kezdődött. Ugyanekkorra esett az iskola fennállásának 60., a kereskedő tanonciskola fennállásának 75. évfordulója. Az avatáson jelen volt dr. Nagy Zsigmond miniszteri tanácsos a kereskedelmi miniszter képviseletében, vitéz Módly Zoltán vegyesdandár parancsnok a honvédelmi miniszter képviseletében, Scheirich Antal apátkanonok. A Szózatot követően Csikós Andor bankigazgató mondott beszédet, majd a Hiszekegy hangzott el, ekkor hullott le a szoborról a lepel. Zavaros Aladár polgármester beszédében „a hős diákokat példaként állította az ifjúság elé”. Kiss Ferenc, az iskola egykori növendéke, a 69-es gyalogezred volt tartalékos tisztje, a Nemzeti Színház színésze szavalatát követően Vértes József iskolaigazgató mondott beszédet.”

A szobor eredetileg az iskola sarkánál állt, majd 1971-ben került át mai helyére. Ez az áthelyezés némi változtatással járt, kisebb talapzatra került a szobor, illetve mögé került az áldozatok neveit tartalmazó kőtábla. A szobrot 1996-ban és 2016-ban felújításra szállították, majd ennek befejezésével visszakerült jelenlegi helyére.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek