2 évnél régebbi cikk

Van egy komplett állatkert Fehérváron, de csak kevesen tudnak róla
·Kultművészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Szabó Péter
Van egy komplett állatkert Fehérváron, de csak kevesen tudnak róla
·Kultművészet·Utolsó frissítés: undefined

A betegek arcára igyekszik mosolyt csalni a kedves fehérvári állatsereglet a Távirda utcai SZTK első emeletén, Kovács Imre szobrászművész 1963-ban felállított alkotása több szempontból is különleges kincse Székesfehérvárnak.

Az idei esztendőben már rengeteg állat-témájú székesfehérvári köztéri alkotást bemutattam, szerencsére e kedves és magas művészeti értéket képviselő alkotásokból nincs hiány városunkban. Ilyen az idén 40 esztendős kedves kígyónk, a hűs lombok alatt pihenő őzmama és gidája, a hányatott sorsú teknős és száz évnél is idősebb pávák négyese.

Akad azonban egy olyan alkotás, mely speciálisnak számít az állatos témájú fehérvári alkotások terén. Egyrészt, szinte kizárólag akkor találkozhatunk vele, ha egészségünk rakoncátlankodik, már eleve ez a tény különleges misztikumot ad ezen alkotásnak. Másrészt nem kimondottan egy állatról, hanem egy egész állatseregletről, egy mini, tűzzománc betétekkel díszített kovácsoltvas állatkertről van szó, ami szintén ritkaságnak számít.

A páva, a csiga, a kis halak és a kakas már önmagában is jobb kedvre deríti az embert.

Szabó Péter

Ez az alkotás nem más, mint Kovács Imre szobrászművész állatportrékkal díszített térelválasztó rácsa, mely a Fejér Megyei Szent György Kórház 1. sz. Szakambulancia (ismertebb nevén Távirda utcai SZTK) első emeletén található, e gyönyörű alkotás hátterének eredtünk utána Szabó Péter, a www.kozterkep.hu székesfehérvári szerkesztőjének segítségével.

Az egyik oldalán hét, a másikon nyolc tűzzománc lappal díszített térelválasztó rács 1963-ban került a helyére és összesen 14 különböző állatfigurát figyelhetünk meg rajta.  Az első emelten a lépcsőfeljáró felőli oldalon csiga, kakas, bika, gyík, páva, denevér és egy bagoly tekint ránk, míg a másik oldalon kígyó, páva, teknős, egy nagyobb hal, kisebb halak, illetve piros és kék pillangók figyelhetők meg. A 15. táblácska kapcsán rögtön az jutott eszembe, talán magát az életet szerette volna szimbolizálni a művész, hiszen azon a nap figyelhető meg.

A különleges térelválasztó igazi ritkaságnak számít

Szabó Péter

Ahogy fentebb már megírtam, a gyönyörű alkotás Kovács Imre szobrászművész munkája. Kovács Imre 1936-ban született Karcagon, Borsos Miklós és Illés Gyula tanítványaként vált később világszerte ismert és elismert művésszé. A hatvanas évek elejétől egészen a kilencvenes évek közepéig, egészen 1996-os haláláig aktívan munkálkodott.

Első, országosan is elismert művei közé tartozik a székesfehérvári térelválasztó, mely az egészségügyi gondjaik miatt aggódó betegek tízezreinek hangulatát javította az elmúlt majd 60 évben a rendelőintézet első emeletén. A kovácsoltvas térelválasztón ugyanebből az anyagból készült, szilárd táblák találhatók, a 15 domború tűzzománc lapot ezekre erősítette a művész.

Az Egyesült Államokban is kiállító, szobraival Bulgáriában, Moszkvában és Rómában is megforduló Kovács Imre több kiváló alkotása is megtekinthető országszerte, főbb műveinek felsorolása ide kattintva érhető el.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek