3 évnél régebbi cikk

Mennyire érett belül a dinnye? - A kopogtatós módszer helyett mást ajánl a cecei őstermelő
·Hírek·Utolsó frissítés: undefined
Mennyire érett belül a dinnye? - A kopogtatós módszer helyett mást ajánl a cecei őstermelő
·Hírek·Utolsó frissítés: undefined

Minőségileg jó, mennyiségileg kevés az idei dinnye. Tudták, hogy már ötezer évvel ezelőtt gyakran helyezték fáraók sírkamrájába élelemként a túlvilágra?

Görögdinnye vásárlásánál mindig elbizonytalanodok. Ahogy láttam a szüleimtől, nagyszüleimtől, másoktól, én is megkopogtatom a külsejét. De, bevallom, nem tudom, mit kellene ilyenkor hallanom, ha ízletes csemegét szeretnék hazavinni a családomnak.

Aztán rájövök, olyan ez, mint a rulett vagy más szerencsejáték: nyerek, vagy nem nyerek. A görögdinnye érettségének megállapítása szakértelmet igényel. Leginkább a dinnyetermelőtől. Mint Albert István cecei őstermelőtől megtudtam, a jól bevált „kopogtató” módszer helyett a gyümölcsök szára és színe lehet az árulkodó.

"Sajnos a boltokban megvásárolható görögdinnyéken már nincs rajta a kocsány, pedig annak színéből szinte azonnal megállapítható, érett-e már. Ha zöld, túl hamar szedték le, ha elszáradt, akkor beszélhetünk érett termésről. A termelők többsége csak azokat a dinnyéket szedi le, amelyek könnyen elválnak a kocsánytól. Ha nagyon "ragaszkodna" a termés, akkor általában még rajta hagyják a száron és várnak vele pár napot" - avatott be Albert István.

A cecei őstermelő elmondta, hogy az idei dinnyének jó a minősége, mennyiségre azonban kevés. A hideg éjszakák nem tettek jót a termésnek. Az ország jelentős részén a jégeső tette tönkre a dinnyét, ami Cecét idén elkerülte.

 

 

Mitől vált híressé a cecei dinnye?

Az itt élő termelők nem a mennyiségre, hanem a minőségre törekszenek. A népszerűséget, ismertséget őseiknek köszönhetik, akik átadták utódaiknak a termesztés fortélyát, szeretetét. Albert István már gyerekként kezdte és 40-45 éve foglalkozik dinnyetermesztéssel.

A cecei dinnye névjeggyé vált. Az ország minden területére szállítanak a gyümölcsnek tartott, de termesztéstechnikailag zöldségnek számító növényből.

Nem ismert, hogy a dinnyét hol termesztették először, de a legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt Egyiptomban történt, hieroglifával is megörökítették. A növényt gyakran helyezték fáraók sírkamrájába élelemként a túlvilágra.

A 10. században már termesztették Kínában, mely mai napig a világ legjelentősebb görögdinnye termesztője. A 13. században mór hódítók hozták be Európába.
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek