2 hónapnál régebbi cikk

Kitartóan óvnak a kezek a Hétvezérben
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Kitartóan óvnak a kezek a Hétvezérben

Egy alkotás értéke nem csak évtizedekben, évszázadokban mérhető, Máhr Ferenc alig hétéves műve a bizonyíték arra, hogy az újból is lehet maradandó képzőművészeti érték.

Máhr Ferenc szobrászművész 1957-ben született, életének meghatározó helye Csákberény, melyre örök otthonaként tekint. Fával és kővel egyaránt dolgozó művészember, aki számára a festés sem idegen, több kiváló alkotás jött már ki a kezei alól. A Köztérkép jelenleg 13 köztéri alkotását tartja számon, nagy részük itt helyezkedik el a közelben: Csákberényben, Csókakőn és Gánton is fellelhetjük műveit, de Zsámbékon, Pilisszántón, Monoszlón, Balatonudvarin, Alsóörsön és alig hét esztendeje már Székesfehérváron is megtekinthető egy-egy alkotása.

Városunk egyik neves tanintézménye, a Hétvezér Általános Iskola 2017-ben ünnepelte fennállása 35. évfordulóját. A jeles alkalom megünneplésére több kiváló programot is szerveztek, az ünnepi sorozat részeként pedig Máhr Ferenc alkotásának felavatására is sor került. Az „Óvó kezek” elnevezés egy iskolai alkotásnál nagyon is életszerű. Máhr Ferenc mészkőszobrát 2017. június 12-én adták át, keletkezésének nem mindennapi körülményeit akkor így dokumentálta a Köztérkép:

„A szobor története két éve kezdődött, egy viharos napon, amikor az iskola előtti hatalmas fa kidőlt. Az iskola vezetése és Deák Lajosné önkormányzati képviselő asszony kezdeményezte, hogy a kidőlt fából készüljön valamilyen, az intézményhez kötődő alkotás. Sajnos a fa állapota ezt nem tette lehetővé, és hiába készült el már akkor a szobor talapzatául szolgáló emelt rész, nem került rá alkotás. Mostanra mégis elkészült egy mészkő-alkotás, az Óvó Kezek.”

Az „Óvó Kezek” ünnepélyes átadása több mint 600 gyerek előtt zajlott, szerencsére az alkotást azóta is nagy megbecsülés övezi a tanintézményben. Fontos, hogy régi, akár évszázados alkotásaink mellett az újat, a mai művészek által készített értékeket is megbecsüljük, ebben követendő példa lehet Máhr Ferenc szobrának története.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek