8 hónapnál régebbi cikk

Anya és gyermeke Meszlényi szemével a Tóvárosban
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Anya és gyermeke Meszlényi szemével a Tóvárosban
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined

Meszlényi János szobrászművész egykor a megyei képzőművészeti alap titkáraként élt Székesfehérváron. Köztéri alkotásainak jelentős része, így az Anya Gyermekével nevű szobor is a városban található.

Meszlényi János szobrászművész 1939. november 12-én született Németbóly településen. A Magyar Képzőművészeti Főiskola hallgatója 1958 és 1965 között (mestere: Mikus Sándor), majd tanulmányait Derkovits-ösztöndíjjal folytatta 1968-ig. Nagy hatású, termékeny szobrászművészként vált ismerté, 26 magyarországi köztéri alkotása mellett Németországban is fellelhető egy műve, magángyűjteményekben, múzeumokban pedig további alkotásai is megtalálhatók.

Szabadtéri művei közül rengeteg Székesfehérváron van, ami nem a véletlen műve: feleségével, Molnár Eszter festőművésszel 1969 és 1981 között Fehérváron élt. Ebben az időben  Képzőművészeti Alap Fejér megyei területi szövetségének titkáraként is dolgozott, később a fővárosban a Képzőművészeti Szakközépiskola szobrásztanáraként oktatott.

Egy nappal 77. születésnapja után, 2016. november 13-án hunyt el, művészi vénáját fia, a szintén ismert szobrásznak számító Meszlényi Molnár János vitte tovább.

Meszlényi János művészete tehát több alkotás formájában is megtekinthető a városban. Ahogy a Köztérkép fogalmaz művei kapcsán:

„A 60-as, 70-es években vitális, mozgékony, a klasszikus szépségideált kifejező szobrokat készített. A rézdomborítást technikai tökélyre fejlesztve, a 80-as évektől realista szemléletét felváltotta a szobrok spirituálisabb megfogalmazása, a meggyűrt rézlemezekből álló dús drapériák alól a fizikai testek eltűntek, a szobrászi kifejezés expresszívebb lett.”

Székesfehérvárhoz kötödése kapcsán főleg korai alkotóéveiből találunk a városban alkotásokat. Egyik legkedvesebb műve Fehérváron az Anya Gyermekével nevet viselő szobor, mely a Tóvárosi lakónegyedben található.

Avatásának időpontja 1976. november 15., érdekesség ugyanakkor, hogy anyagát tekintve nem volt teljes egyetértés a leírásokban. Az életnagyságú alkotást Magony Imre vaslemezből kalapált szoborként mutatja be, ugyanakkor Vince István a Fejér Megyei Hírlap 1976. október 24-i lapszámának 5. oldalán vörösréz alapanyagról írt:

„Mai, emberi Madonna. Teste vörösréz lemez. Ruhája vörösréz kelme, omló fém drapéria. Fémesen, barnás-vörösen, egészen addig, amíg be nem illeszti magába a világ, be nem vonja elfogadó patinájával.”

Az Anya Gyermekével köszöni szépen jól van. Fotózásunk alkalmával megállapíthattuk, hogy jól állja az idők próbáját, pedig hamarosan 47. születésnapját ünnepelheti. A későbbiekben még foglalkozunk Meszlényi János székesfehérvári alkotásaival, a szobrászművésznek a most bemutatotton kívül is több gyönyörű műve lelhető fel a városban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek