230 éves is elmúlt a fehérvári Kőfaragó
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
230 éves is elmúlt a fehérvári Kőfaragó

Székesfehérvár egyik legszebb domborműve már elmúlt 230 éves is. Andreas Fligl a házát saját maga látta el ezzel a csodás alkotással, mely a mai napig éke a városképnek.

Andreas Fligl (más források szerint Andreas Engl Fligl, később magyar átiratban Fligl András) 1744 körül született német származású kőfaragó, aki idővel Székesfehérváron telepedett le és alkotott. 1777-ben feleségül vette Lex Terézt, majd élete során még többször is megházasodott.

Székesfehérváron a mai Bástya utca 1. szám alatt telepedett le, a telket 1793-ban vásárolta meg és itt építette fel házát. Itt is hunyt el, nagyjából 72 esztendős korában, 1816 februárjában. A ház jelenleg is nyilvántartott műemléknek számít.

Az aktív évei óta eltelt 200-250 esztendőben sajnos több alkotása is megsemmisült, a Köztérkép szerencsére még így is nyilvántart tíz alkotását, melyek közül hat Székesfehérváron található. Az egyik legismertebb alkotás épp korábbi házán található, nyugodtan mondhatjuk, a bejáratot díszítő, „Kőfaragó” névre keresztelt domborművet saját magának készítette a művész.

Az alkotás 2004-ben restauráláson esett át, így napjainkban nagyon szép állapotban tekinthető meg. Érdemes elidőzni részletgazdag kidolgozásán, a kor szellemét visszaidéző hangulatán. A Köztérkép így írja le az alkotást:

„A kőfaragó a ház bejárati ajtaja fölé egy kő reliefet készített, melyen márványtömbökkel küszködő amorettek mellett egy szobrász hermát farag, felette Hermész szállva lebeg. A relief bal oldalán A. F. jelzés, jobb oldalon az évszám látható.”

Andreas Fligl további fehérvári alkotásai egyébként a Püspöki Palotát díszítik, ezekkel is részletesen foglalkozunk majd hamarosan.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek