Székesfehérvár József Attila-szobrai: A Cyránski-alkotás
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Székesfehérvár József Attila-szobrai: A Cyránski-alkotás

Fehérváron három szobor is megemlékezik József Attiláról, költőóriásunk portréi közül ráadásul kettő egymás közvetlen szomszédságában található. Elsőként Cyránski Mária alkotását mutatjuk be.

Cyránski Mária szobrász 1940. október 21-én született Budapesten. A második világégést gyermekként végigélő Mária figyelme gyorsan a művészetek felé fordult, középiskolai tanulmányai után 19 esztendősen a Magyar Képzőművészeti Főiskola növendéke lett, ahol 1964-ig tartó tanulmányai során Pátzay Pál, Szabó Iván és Somogyi József mentorálta.

Tanulmányai befejezése után Dunaújvárosban, majd Dunaföldváron rendezte be alkotói bázisát, de állandó résztvevője volt a kecskeméti Nemzetközi Zománcművészeti Alkotótelepnek is. 1974 és 1977 között Derkovits-ösztöndíjat kapott, mellette állandó szereplője volt a helyi kiállításoknak, Budapesten pedig 1982-ben nagyszabású, önálló kiállítással jelentkezett. A Köztérkép így foglalta össze a tűzzománcért is rajongó és azzal is szívesen dolgozó szobrásznő munkásságának rövid jellemzését:

„Szobraiban lírai témákat fogalmaz meg, alkotásai lírai-realista szobrok, reliefek. Tűzzománcaiban a népművészet motívumkincséből merít.”

Élete párját is a művészeteknek köszönhette, férje ifjabb Koffán Károly festőművész volt, frigyükből két gyermek született, Eszter és Balázs. Cyránski Mária szobrász 77 esztendősen, 2018. április 13-án hunyt el Dunaújvárosban.

A Köztérkép összesen 23 köztéri alkotását tartja számon, ezek közül három Miskolc környékén, egy-egy pedig Tatabányán és Várpalotán található, a többi alkotást mind Fejérben állították fel. Nem meglepő, hogy a legtöbb Dunaújvárosban látogatható meg egy-egy séta alkalmával, de szerencsére jutott Cyránski Mária alkotásai közül Ercsi és Gárdony mellett Székesfehérvárnak is, városunkban rögtön két alkotása is fellelhető. Egyik műve (a másikat külön cikkben is bemutatjuk majd) József Attila mellszobra, mely a József Attila Kollégium fogadótermében található.

A Ciszterci Szent István Gimnázium egykor a József Attila Gimnázium nevet viselte (jelenlegi elnevezését 2000-ben vehette vissza a több évszázados múltra visszatekintő tanintézmény), az iskola kollégiuma a mai napig őrzi költőóriásunk nevét. Érdekesség, hogy a kollégium két József Attilát mintázó szoborral is rendelkezik, az egyik az épület előtt (erről szintén külön cikkben írunk majd), a másik, írásunk főszereplője, a Cyránski Mária által készített alkotás pedig bent található.

Cyránski Mária 1972-ben készítette a szobrot, mely a következő évben került helyére és 1973. május 5-én avatták fel. Ez a bizonyos hely azonban nem a kollégium volt, hanem maga az iskola, a József Attila Gimnázium, a szobor hosszú ideig itt volt látható.

A kollégium épületébe végül 2000-ben került át, amikor a gimnázium visszavette a Ciszterci Szent István nevet. A másfél méteres talapzaton álló, 65-70 centiméteres alkotás lassan negyed évszázada figyeli a kolesz cserélődő diákgenerációit. Reméljük, József Attila szobra hosszú ideig inspirálja még a költészet és irodalom szeretetére a nebulókat. Akár párjával, az épület előtt található József Attila szoborral, na de ez már egy másik, következő írás témája lesz.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek