4 hónapnál régebbi cikk

Új helyen állították fel a felújított Szent György-kutat
Fehérvár Médiacentrum fotója
Bácskai Gergely
Új helyen állították fel a felújított Szent György-kutat

Felavatták és felszentelték a Szent György-kutat Felsőváros határában. Bory Jenő alkotását tavaly bontották szét a Barátság Ligetben, és szállították el, mert a kút állapota jelentősen leromlott az utóbbi években.

Felsőváros plébánosa, Nyárai Horváth István szentelte fel a nemrégiben felújított, új helyre költöztetett Szent György–kutat. Bory Jenő, 1922-ben adományozta az alkotást a városnak, akkor a Zichy ligetben állították fel a kutat, majd 1960-ban költöztették azt át Felsővárosba, a Barátság ligetbe.

A betonból készült kúton ugyan a kétezres évek elején Kocsis Balázs végzett állagmegóvási munkákat, az utóbbi években azonban jelentősen leromlott annak állapota, így már elkerülhetetlen volt a teljes rekonstrukció – melyet Nyakas Pál kőfaragó tavaly kezdett el. 

"Nagyon rossz állapotban volt a kút, ez főleg akkor vált láthatóvá, amikor tavaly elbontottuk. Látszott, hogy szerkezetileg és statikailag nagyon rossz állapotban van az alkotás, nem is nagyon érettük, hogy maradt eddig egyben az egész szerkezet. A restaurálás mellett statikailag is fel kellett javítani az állapotát" - magyarázta a felújítás menetét Nyakas Pál kőfaragó. 

A felújítás után a kutat Felsőváros egyik kapujánál, az Illyés ligetben állították fel újra. Mint a körzet önkormányzati képviselője mondja azért itt, mert így sokkal többen csodálhatják majd Bory Jenő alkotását. "Úgy gondoltam, hogy ez az alkotás méltán megérdemli, hogy egy frekventált, jóval láthatóbb helyre kerüljön. Ugyanakkor fő szempont volt az is, hogy a kút ne kerüljön ki Felsővárosból – így ide a városrész határába került. Így mindenki láthatja, elég nagy a forgalom körülötte, és az is látható, hogy egy gyönyörű, impozáns alkotásról van szó! " - indokolta az új helyszínválasztást Földi Zoltán, Felsőváros önkormányzati képviselője. 

A kút teljes felújítása közel 20 millió forintos képviselői és polgármesteri keretből készülhetett el.

Azonban közegészségügyi szempontokat figyelembe véve, illetve, hogy óvják a szerkezetét a jövőben, víz már nem folyik belőle. A közeljövőben a környékét is rendezik majd a kútnak, padok, tájékoztató táblák is helyet kapnak majd az alkotás mellett. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek