1 hónapnál régebbi cikk

103 éves betonvázák és zenélő rendőrputtók a Zichy ligetben
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
103 éves betonvázák és zenélő rendőrputtók a Zichy ligetben

Történelmi és kulturális szempontból kiemelkedő helye a városnak a Zichy liget, melyben a korábban már bemutatott alkotások mellett évszázados betonvázákkal és zenélő puttókkal is összefuthatunk.

A Zichy liget több különleges alkotásával is foglalkoztunk a közelmúltban. Bemutattuk az MNB-székház 88 esztendős kőfejeit, de írtunk a liget évszázados épületdíszeiről is, sőt, korábban bemutattuk a szintén a Zichy liget Wertheim házának falában rejtőző római-kori sírkövét is. Ezen érdekességek mellett is akad további izgalmas látnivaló a ligetben, közülük kettőre hívjuk fel most a köztéri alkotások szerelmeseinek figyelmét.

Mindkét esetben indokolt a többes szám, hiszen igazából több alkotásról van szó. Az első ilyen alkotások a zenélő rendőr puttók, mert bizony ilyenekkel is büszkélkedhet Székesfehérvár. Kezdésként tegyük tisztába a fogalmat, mi is a puttó!

A puttó meztelen, kötelezően pufók gyermekalak a képzőművészetben, mely a reneszánsz, a barokk és a klasszicizmus kedvelt díszítő motívuma. A keresztény vallásos műveken többnyire szárnyas angyalként, a mitológiai tárgyú alkotásokon pedig repkedő és nyilazó istengyerekként jelenik meg.

Korábban a Galla-ház puttói kapcsán foglalkoztunk a témával, de a város rendőrkapitányságának épülete is büszkélkedhet puttókkal (akik így egyértelműen rendőrputtók ugye), melyek zenélő alakokként díszítik a kapitányságot. Egyikük vonós hangszerrel került ábrázolásra, míg társa egy gitárszerű hangszeren játszik.

A ligetben további különleges alkotások is láthatók. Ilyenek például a Bory Jenő keze munkáját dicsérő óriási kővázák. Székesfehérvár történetének talán legismertebb és a város képét leginkább formáló művésze Bory Jenő, aki Fehérvár ösztöndíjasaként végezte tanulmányait, majd sikeres vizsgáit követően 1903-ban építészmérnökként végzett.

Háláját rengeteg alkotással rótta le a város felé, ezek közé tartozik az 1921-ben, vagyis immár 103 éve készült két hatalmas, mozaikokkal kirakott betonváza. Bizony, a két évszázados alkotás alapanyaga a beton. Bory Jenő a rá jellemző innovatív, újításokra nyitott művészetéhez jól illeszkedően már egészen korán meglátta az akkor új anyagnak számító betonban rejlő lehetőségeket, nem csupán az építészet, de a képzőművészet terén is.

A Zichy liget tehát nem csupán fekvése, de kultúrtörténeti hagyatéka kapcsán is központi helye a városnak, további csodák után kutatva érdemes egy kellemes tavaszi sétát tenni fái és évszázados köztéri alkotásai között.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek