1 évnél régebbi cikk

A Wertheim-ház és a római sírkő története
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
A Wertheim-ház és a római sírkő története

Valószínűleg Székesfehérváron áll az egyetlen olyan ház hazánkban, melyet egy majd kétezer éves római kori sírkő díszít. A Wertheim-ház már kétszáz éves is elmúlt, egykor a város jelentős kereskedőcsaládja építtette a három utcakapcsolattal is rendelkező épületet.

Rengeteg székesfehérvári köztéri alkotást bemutattunk már, de nem csupán ezek a képzőművészeti remekművek érdemelnek meg pár soros megemlékezést, a városban több érdekes történetű ház, épület is található. Korábban érintőlegesen már foglalkoztunk a Pávás-házzal vagy épp megemlékeztünk az egykori tűzoltóság épületéről, most pedig egy olyan házról ejtünk szót, melynek történetét egy római kori síremlék teszi különlegessé.

Ez az épület nem más, mint a Zichy liget 1. szám alatt található Wertheim-ház. Nevét építtetőiről, a Wertheim családról kapta: a família az 1800-as évek megbecsült zsidó származású családja volt Székesfehérváron. A család aktív tagja volt egyrészt az izraelita hitközségnek (Wertheim Salamon Lipót 23 éven keresztül a vezetője is volt a közösségnek), másrészt a város gazdasági és társasági életének.

Wertheim Salamon Lipót a helyi kereskedelmi csarnok alapítója és elnöke volt, emellett öccsével saját vállalkozást is indított, melyet később fia, Pál vitt tovább. Wertheim Pál Enyingen 3000 holdas birtokkal is rendelkezett, emellett pedig számos művészeti tanulmányt és cikket írt, valamint gyarapította Európa-szerte híres Napóleon-gyűjteményét.

Maga a ház a fellelhető információk szerint valamikor 1820 körül épülhetett, a kor építészetéhez és divatjához igazodva. Az épület műemléki védelem alatt áll, kialakításáról pontos leírást ide kattintva találhattok.

A lakóház igazi különlegességét egy olyan tárgy adja, melynek jelenléte, valljuk be, egyáltalán nem indokolt. Nem indokolt, ugyanakkor megmagyarázható, ugyanis a Wertheim család nagy műgyűjtő família volt, talán ennek köszönhetően került a birtokukba egy eredeti római kori síremlék, melynek egy darabját valamilyen indíttatásból beépítették otthonukba.

A táblatöredék a kutatások alapján a 2. század környékéről származik és egy családi síremlék része volt, onnan kerülhetett kalandos utat bejárva a Wertheimek birtokába. Maga a tábla egyébként az épület Mátyás király körút felé eső oldalhomlokzatán, a földszinti részen figyelhető meg. Az épület másik érdekessége egyébként épp a környező utcákhoz kapcsolódik, ugyanis a Wertheim-ház a Zichy liget és a Mátyás király körút mellett hátsó frontján az Ybl Miklós utcához is kapcsolódik, így egyszerre három utcacsatlakozásával egyedinek számít.

Az épület a maga nemében tehát különleges darab Székesfehérvár építészeti remekei között, hiszen közel kétezer éves emléket őriz, mely immár kétszáz éve része a Mátyás király körút mindennapjainak. Vajon sejtette ezt a római család úgy 2 évezreddel ezelőtt, a családi sírkamra megtervezésekor? Kétlem!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek