1 évnél régebbi cikk

A Mohai Ágnes névadója alapozta meg Fehérvár tűzoltó hagyományait
·Kulttűzoltóság·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Németh Zoltán
A Mohai Ágnes névadója alapozta meg Fehérvár tűzoltó hagyományait
·Kulttűzoltóság·Utolsó frissítés: undefined

Ha a Kempelen Imre név ismerősen cseng Székesfehérvár lakóinak, az nem véletlen: írásunk főhőséről teret is neveztek el a koronázó városban. Azt azonban kevesen tudják, hogy Kempelen Imre egyszemélyben a Mohai Ágnes névadója és a fehérvári tűzoltóság első jelentős mecénása volt.

Kempelen Imre a pozsonyi, eredeti nyelvezettel írva „harminczadhivatal” ellenőrének, Kempelen Engelbertnek leszármazottja. Felmenői között ott van Kempelen Nepomuki János, aki egészen tábornoki rangig tört katonai pályája során. Érdemei és 33 esztendeig tartó hűséges szolgálata elismeréseként Mária Terézia 1775-ben neki ajándékozta pázmándi birtokát (erről részletesen itt írtunk korábban), a család ekkor vált a környék meghatározó szereplőjévé.

Kempelen Imre a fennmaradt családfa-adatok alapján a tábornok dédunokájaként született 1837. augusztus 28-án. Ambiciózus fiatalemberként írja le a korabeli tudósítások zöme, kinek élete szorosan összefonódott Moha sorsával.

A település legendás ásványvízének felfuttatása Kempelen Imrének volt köszönhető (akiről sajnos egyetlen érdemleges állapotban fellelhető ábrázolást sem találtunk). Imre a Bajzáth családtól örökölte a mohai birtokot, édesanyja ugyanis Bajzáth-lány, név szerint Ágnes volt. Írásunk főhőse 1878-ben kezdte el egyengetni Moha és az ásványvíz ügyeit, olyannyira jól, hogy igazgatásával a forrás vize világhírnévre tört.

A forrásnak ekkor már neve is volt: Ágnes-forrás, a víz pedig a Mohai Ágnes. A névadó természetesen Kempelen Imre volt, aki édesanyja, Bajzáth Ágnes emléke előtt tisztelgett a névadással. Közben az eladási adatok egyre inkább igazolták Kempelen Imre üzletpolitikáját, míg 1880-ban 82 000 palackot adtak el a Mohai Ágnesből, addig ez a szám 1885-re elérte az 1,7 milliót.

A Mohai Ágnest a világhírnév felé vezető Imre azonban nem csupán a kezdetekben 37,6 méterről feltörő savanyúvíz ügyeinek egyengetésével foglalatoskodott. Székesfehérváron az önkéntes tűzoltóság gyökerei egészen 1873-ig nyúlnak vissza, a kezdeti próbálkozások után az Önkéntes Tűzoltó Egyesület szárnypróbálgatásai néhány éven belül erőre kapnak. Érkezett ugyanis Kempelen Imre, aki alapító elnöke volt a Fejér Megyei Tűzoltó Szövetségnek.

A mohai birtokos biztosította az 1885-ben átadott első fehérvári tűzoltó laktanya megépítéséhez a telket és jelentős adománnyal járult hozzá a munkálatokhoz, illetve a felszerelés megvásárlásához. Ezen a bizonyos telken, a Kégl György utca és a Távírda utca találkozásánál egészen az 1990-es évekig állt a régi laktanya a legendás tűzoltó toronnyal. A közlekedési nehézségek azonban már nem bírták el a laktanya belvárosi létét, ekkor költözött el a tűzoltóság mai otthonába, a Szent Flórián körútra.

A Kégl György utca és a Távírda utca találkozásánál azonban a kis tér már 1891 óta viseli Kempelen Imre nevét, aki végül 69 esztendősen, 1906. december 20-án hunyt el. Az 1891-es évszám nem véletlen, Székesfehérvár városa ugyanis ebben az évben, egészen pontosan október 30-án a város díszpolgárává választotta Kempelen Imrét, akinek nevét emléktábla is megörökíti a téren.

Közvetlenül az emléktábla előtt egy szobor is található, mely Szent Flóriánt ábrázolja és az egykori tűzoltóság épületének állít emléket. Ha figyelmesen megnézzük, a szobron megtaláljuk az egykori fehérvári tűzoltó torony sziluettjét is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek