1 hónapnál régebbi cikk

88 éve figyelnek a fehérvári MNB-székház kőfejei
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
88 éve figyelnek a fehérvári MNB-székház kőfejei

A fehérvári kötődésű építész, Hübner Tibor tervei alapján 1936-ban épült meg az MNB városi fiókja. A Zichy ligetre néző hosszanti homlokzaton azóta figyeli négy emberfejet formázó kőfaragvány a város mindennapjait.

Hübner Tibor építész 1897. április 5-én született Budapesten, azonban gyökerei Székesfehérvárhoz kötik, régi fehérvári építészcsalád leszármazottjaként vitte tovább a hivatást. Nagyapja, Hübner Nándor tervezte a Vörösmarty Színház épületét, míg apja, Hübner Jenő a győri Városházát. Hübner Tibor kezdeti építészeti tevékenysége a neobarokk kompozíciókon alapszik.

Egyik legjelentősebb ilyen jellegű alkotása a Magyar Nemzeti Bank szombathelyi fiók székháza (1928-1929). Építészeti megjelenésben a szombathelyi bankházhoz hasonló a Magyar Nemzeti Bank ceglédi fiókintézete (1927-1928), mely szintén saroktelken épült, egyoldali főhomlokzattal. Szerényebb építészeti külsővel, Z alakú alaprajzi megoldással tervezte a dombóvári reálgimnáziumot.

A háromszintes középső tömbhöz az egyik végén az igazgatói lakás, a másikon a tornaterem csatlakozik. Az épületben tíz különféle méretű tanterem, rajzterem, szertárak és mellékhelyiségek helyezkednek el. Hübner Tibor (kinek felesége Berczel Gabriella, Berczel Jenő kormányfőtanácsos lánya volt) 1964. szeptember 26-án, 67 esztendős korában hunyt el.

Ahogy láthatjuk, Hübner Tibor a Magyar Nemzeti Bank számára több épületet is tervezett. A szombathelyi és ceglédi fiók mellett Veszprémben, Gyöngyösön, Baján, Debrecenben és Érsekújváron is őt bízta meg az MNB a fiókintézetének építészeti feladataival, de talán a Magyar Nemzeti Bank részére elvégzett feladatok közül szívéhez legközelebb a székesfehérvári fiók megépítése állt. Ahogy a Köztérkép rávilágít egy érdekességre az építkezés kapcsán:

„A Zichy liget 12. szám alatt található épület 1936-ban épült meg art deco stílusban az egykori, XVIII. századi Mirth-ház helyén, valamint annak a parknak az északi részén, melyet még az építész nagyapja, Hübner Nándor elképzelései szerint alakítottak ki.”

Hübner Tibor a díszítésre is odafigyelt, az épület lizénák tagolta hosszanti oldalán ugyanis négy emberfej, két nő és két férfi is helyet kapott. Ők immár 88 éve vidáman figyelik a Zichy liget forgalmát, érdekes színfoltot jelentve a fehérvári köztéri alkotások sokasága között.

Nem utalnak biztos források arra, hogy pontosan ki készítette a négy emberfejet a Hübner Tibor által tervezett épületre, ugyanakkor a Köztérkép szerint elképzelhető, hogy Weisinger György az alkotó.

„A szomszédos, szintén Hübner Tibor tervezte háromemeletes modern bérházat 1937-ben építtette a Magyar Nemzeti Bank Nyugdíjalap Bizottsága. Eme épület kőfaragómunkáit Weisinger György végezte - elképzelhető, hogy a bank kőfejeit is ő faragta, bár az alkotások minősége nevesebb alkotót sejtet.”

Akár Weisinger György kőfaragványairól van szó, akár más készítette Hübner Tibor tervei alapján a díszítést, egy biztos: a négy emberfej barátságos szemlélője Fehérvár forgatagának, rengeteg örömöt és bánatot, szerelmet és csalódást, vidám és tragikus pillanatot figyelhettek meg a Zichy liget elmúlt 88 évében.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek