10 hónapnál régebbi cikk

Halálos körforgás, avagy ezért ne etesd a vízimadarakat
·Zöldmadáretetés·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Orbán Zoltán / MME
Halálos körforgás, avagy ezért ne etesd a vízimadarakat
·Zöldmadáretetés·Utolsó frissítés: undefined

Nem kell különösebb turisztikai elemzőnek lenni ahhoz, hogy tudjuk: a legtöbb időt nyáron töltjük vízpartjainkon. Legyünk bárhol, egy dologra figyeljünk: ne etessük a vízimadarakat, mert egy halálos körforgás veszi kezdetét!

Bő másfél évvel ezelőtt, 2022 elején foglalkoztunk már a vízimadarak etetéséből fakadó pusztulásokkal, a madarak populációját sújtó megbetegedésekkel és a környezetünkben élő szárnyasokkal felelős együttélés szabályaival. Most érdemes átismételni a témát, hiszen a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) is nyárra időzítette kampányának indítását, felhívva a figyelmet a vízimadarak etetésével járó problémákra.

Székesfehérvár különleges helyzetben van, hiszen saját tavai, vizes élőhelyei (Bányató, Csónakázó-tó, Palotavárosi tavak, Sóstó vagy a Bregyó-közi horgásztó) rendszeresen tele vannak vízimadarakkal. Ráadásul a közelben található hazánk két kiemelkedő tava, a Velencei-tó és a Balaton, így városunkban a téma hatványozottan fontosnak számít.

Ahogy korábbi írásunkban már jeleztük, az első és legfontosabb problémát talán az úgynevezett angyalszárny-betegség okozza. Ez kimondottan a pékárukkal történő etetés miatt kialakuló betegséget jelenti. A szüleiket a nyári etetőhelyekre is követő és utánzó, még repülni sem tudó, tehát jócskán fejlődésben lévő fiatalok a nem megfelelő táplálék miatt visszafordíthatatlan csont- és tollnövekedési rendellenességet szenvednek el, ami röpképtelenséget, közvetve vagy közvetlenül pedig a madár elhullását okozza. Az etetéssel elkényelmesített, tapasztalatlan fiatalok a tél közeledtével nem vonulnak el, ami újabb veszélyforrást jelent számukra.

Az MME a korábbi figyelemfelhívó akciók után az idei évben is kiemelt feladatnak tekinti a témát, hiszen ahogyan fogalmaznak:

„A vízimadarak életmódja és túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus téli etetőket látogató énekesmadarakétól, ezért etetésük velük ellentétben káros.”

A vízimadarak etetése egy nyáron kezdődő, öngerjesztő problémaspirálként jellemezhető, erről az MME itt ír részletesen. Röviden összefoglalva: a nyáron etetni kezdett madarak télen a biztos, de egészségtelen táplálék miatt nem költöznek el, az így összegyűlő madársereglet pedig még tovább növeli az emberek etetési szándékát.

Az egyesület az idei évben is kiemelten fontosnak tartja a figyelemfelhívást, így elérhetővé tett egy általa készített, nyomtatható és kihelyezhető plakátot, mely a vízimadarak etetésének veszélyeit mutatja be. A plakát ide kattintva tölthető le.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek