3 hónapnál régebbi cikk

Ezért ne töltsd nyilvános helyeken a telefonodat
Fehérvár Médiacentrum fotója
Freepik/rawpixel.com
Ezért ne töltsd nyilvános helyeken a telefonodat

Telefonunk töltése a napi rutin elengedhetetlen része. Bár jellemzően ezt otthon és éjszaka tesszük, mindig akadnak nem várt helyzetek.

Azt, hogy telefonunkkal mennyire vagyunk összenőve, és hogy mennyi kütyünk is éhezik a nap folyamán az energiára, nem csak mi felhasználók tapasztaljuk. A problémát a gyártókon túl azok a szolgáltatók is felismerték, ahol a felhasználók kedvében járva lehetőséget biztosítanak a nyilvános, közösségi töltésre, ráadásul mindezt ingyenesen. Azonban a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kiberbűnözés is felismerte ezt a tényt, sőt...

Amerikai biztonságtechnikai szakértők arra hívják fel a felhasználók figyelmét, hogy egy-egy ilyen nyilvános helyen található töltőpont könnyű préda tud lenni azoknak a rosszindulatú hackereknek, akik például a telefonunkon, tabletünkön található személyes adatainkat akarják megszerezni. A figyelmeztetés a jelek szerint nem csak kósza álhír vagy riogatás.

Nyilván ettől még nem kell mániákusan kerülni a reptéri vagy a vasútállomási töltőpontokat, azonban jobb, ha mi magunk előzzük meg a kellemetlen eseményeket. A tény az, hogy egy-egy ilyen nyilvános, jellemzően USB-csatlakozós aljzatot egy hozzáértőnek nem túl bonyolult manipulálnia. A csalás, megtévesztés lehetősége legalább annyira egyszerű lehet, mint évekkel korábban a bankautomatákra utólagosan rászerelt bankkártya-lemásoló kütyük, melyek itthon is nem csekély áldozatot követeltek. Természetesen a technológia és a kivitelezés más, de az eredmény és a megtévesztés hatékonysága ebben az esetben még nagyobb is lehet.

Technológia szempontjából azt kell tudnunk, hogy a telefonunk USB-portján keresztül nem kizárólag a 220V közlekedik. Maga az USB-port adatkommunikációt is képes továbbítani, így könnyűszerrel kivitelezhető, hogy míg mi úgy gondoljuk, hogy a telefonunk töltődik, addig az adatainkat meg lemásolják.

Kapcsolódó
Hogyan tovább, ha kevés a notebookon a csatlakozó?

A számítógépek és notebookok világában az elmúlt évtizedben jócskán lecsökkentek a csatlakozók típusai. Ha körülnézünk, igazából az USB a legelterjedtebb. De mi van, ha ebből is csak egy, vagy kettő van a gépen?

A veszély jellemzően olyan helyeken leselkedhet ránk, ahol a nagyszámú forgalom végett a lehető legtöbb eséllyel használják is ezeket a töltőpontokat. Ilyenek lehetnek például a repterek, autóbusz és vasútállomási várok, bevásárlóközpontok, de akár a nagy forgalmat bonyolító tömegközlekedési eszközök is.

A védekezés nem túl bonyolult, még csak nem is költséges. Leginkább odafigyelést igényel. Ilyen helyeken ne használjunk USB-portos töltőpontokat. Tartsuk kéznél saját töltő adapterünket és USB-kábelünket és inkább azt csatlakoztassuk a konnektorba, vagy konnektor híján használjunk saját power bankot, melyet már pár ezresért is beszerezhetünk. Az így töltött eszközök esetében kizárt, hogy egy manipulált USB-aljzattal, vagy egy nyilvános használatra kihelyezett USB-töltőkábellel hozzáférjenek személyes adatainkhoz.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek