2018. június 24. vasárnap Iván
Menü

Quantico: ahol az FBI-ügynökök születnek

Quantico: ahol az FBI-ügynökök születnek
(Fotó: tiszta-kommunikacio.hu)

A „Quantico” címet viselő, idehaza is vetített amerikai televíziós sorozat nem csak azért volt meglehetősen sikeres, mert egy hajdani szépségkirálynő, az indiai Priyanka Chopra játszotta benne a főszerepet, hanem azért is, mert (a szokásos és elkerülhetetlen hollywoodi túlzásoktól és púdertől eltekintve) az első évad viszonylag korrekt módon mutatta be az FBI Akadémián folyó oktatás különböző aspektusait és buktatóit. A főhős kiképzését elnézve biztosan sokakban felvetődött a kérdés: hogyan lehet az emberből Mulder és Scully ügynökök kollégája? Elöljáróban annyit elárulhatunk: nem könnyen.

Elsődleges feltétel az amerikai állampolgárság. A hadsereggel szemben (ahol a tartózkodási engedélyként szolgáló zöld kártya is elegendő) az Iroda nem bízik meg maradéktalanul azokban a bevándorlókban, akik még nem tették le az USA-val szembeni hivatalos hűségesküt. A jelentkező idősebb kell legyen 23 évesnél, de nem korosabb 37-nél. Abszolút pályakezdőkre sincs szükség, hiszen egy, legalább nyolc féléves főiskolán szerzett bármilyen diploma, továbbá minimum három éves munkaviszony ugyancsak elvárás minden jelentkező esetében. Kivételek természetesen akadnak, de hát (ahogy az Írás mondja) az vesse rájuk az első követ, aki maga is bűntelen.

Előtérben a háttér

A jelentkezési lap kitöltését, valamint a motivációs levél megszerkesztését követően a jelöltnek alá kell írni egy olyan nyilatkozatot, amelyben felhatalmazza az FBI-t minden, személyével és közvetlen hozzátartozóival kapcsolatos ellenőrzés elvégzésére. Az Iroda saját biztonsági emberei egy roppant aprólékos környezettanulmányt készítenek a jelentkező teljes előéletéről, szokásairól, barátairól, egészségi állapotáról, beleértve költekezési és szórakozási szokásait is, vagyis tényleg nagyítóval és sűrű fésűvel mennek végig addigi élete utolsó 10 évén. Az angol elnevezés után SSBI-nek (Single Scope Background Investigation, vagyis Célzott Háttér-Nyomozás) nevezett eljárás több hónapig is eltarthat, és általában egy poligráfos hazugságvizsgálattal zárul.

Sportosok előnyben

Amennyiben az SSBI során nem derült ki egyetlen olyan részlet sem, amely szemöldök-összevonásra késztetné a rutinos biztonságiakat, megtörténik az első személyes kapcsolatfelvétel, a fizikai teljesítőképességet feltérképező gyakorlat-sorozat formájában. Természetesen senkitől nem várják, hogy olimpiai szintidőket teljesítsen, de egy általános fittség nélkül nem is érdemes belevágni.

 (Fotó: axn.com)
(Fotó: axn.com)

A prioritás-lista

Elérkezik tehát a várva várt pillanat, amikor az eddig sikeres jelöltek (statisztikailag a jelentkezők 18-25 százaléka) megjelölheti, hogy – alap-diplomájuknak megfelelően – az Iroda fő szakterületei közül melyikhez éreznek legnagyobb kedvet. Az alábbiak közül választhatnak: idegen nyelvek (ez a leendő kémelhárítóknál nagyon fontos), jogi ismeretek, könyvelés (az úgynevezett fehérgalléros bűnözési szakvonalon), információ-technológia és számítástechhnika (a kiberbűnözés elleni fellépés manapság nagyon menő), valamint a nagyon általánosnak tűnő „vegyes” terület. Ez utóbbit leginkább a katonai-rendőri pályázók szokták bejelölni, valamint a hírszerzési és elhárítási területről érkezők. A kezdeti szakterületi választás nincs gránitba vésve, hiszen menet közben kiderülhet, hogy az, aki eredetileg bűnügyi vonalra készült, inkább a belső elhárítást kultiválná, vagy fordítva.

Társbérlet a tengerészgyalogosokkal

A leendő különleges ügynökök kiképzése a már szóba került quanticói FBI Akadémián zajlik, egy intenzív, négy és fél hónapos, bentlakásos tanfolyam keretein belül. Az “akadémia” szó az óvatlan európaiakat szokta egy kicsit megtéveszteni, mert természetesen szó sincs szakállas, köhécselő öregurak formalizált tudományos szakköréről, a szó itt a Szövetségi Nyomozó Iroda kiképző iskoláját jelenti. Összesen 480 óra elmélet és közel ezer órányi gyakorlati képzés garantálja a hallgatók felkészítésének színvonalát. Maga a 220 hektáron elterülő kiképzőközpont egy tengerészgyalogos támaszpont területén fekszik, határait az Egyesült Államok negyedik haderőnemének tartott alakulat fegyveresei őrzik, ezért biztosak lehetünk abban, hogy az iskola közbiztonsága minden kényes ízlést kielégít.

Profilosok és túszmentők

Az Akadémiához tartozik többek között a híres-neves BSU (Behavioral Science Unit, vagyis a Viselkedéstudományi Egység), ahol többek között az amerikai földön szép számban felbukkanó sorozatgyilkosok lélektani profilját igyekeznek felrajzolni a minden bizonnyal teljesen normális pszichiáterek és kriminálpszichológusok. Ha már sorozatgyilkosról és pszichiáterről esett szó: különleges igazgatói engedély birtokában 1990-ben itt forgatták a népszerű thriller (A bárányok hallgatnak) több jelenetét. Jó pár évvel ezelőtt néhány órát ott is eltöltöttem, és utólag be kell vallanom, hogy ezt követően napokon keresztül azon kaptam magam, hogy rettegve figyelem környezetem viselkedését, olyan rejtett jeleket keresve, amelyek arra utalnak, hogy valamelyik társam Hannibal Lecter alteregója. Ugyancsak az iskolán gyakorlatozik az Iroda túszmentő egysége, a híres HRT (Hostage Rescue Team) is, amelyről az fmc.hu Terepszín című sorozatában valamikor januárban egy részletes cikket olvashattok.

 (Fotó: Europress / GettyImages)
(Fotó: Europress / GettyImages)

A Hogan's Alley

A kiképzőbázis szerves részét képezi az az egy utcából álló fantom-kisváros (Hogan’s Alley) és közvetlen környezete, amelyet hatmillió dollárból kifejezetten arra a célra építettek, hogy a hallgatók itt gyakorolják a különféle élethelyzeteket, amelyekkel egy FBI-ügynök a valós életben szembesülhet. A “városkának” van benzinkútja, kocsmája, bankja, parkolója, különféle boltjai, több lakása, orvosi rendelője, szállodája, stb. – természetesen minden aprólékosan berendezve a szükséges kellékekkel. A szituációs játékok során a kiképzők játsszák a járókelők, bűnözők, bámészkodók, satöbbik szerepeit, és minden erejükkel azon vannak, hogy a hallgatókat minél váratlanabb, ugyanakkor életszagú döntési helyzetekbe hozzák.

Távol az otthontól

A tanfolyam végét jelző vizsgákon való eredményes megfelelést követően az Akadémia dísztermében a hallgatók a mindenkori igazgatótól veszik át aranyszínű jelvényüket, s ettől a perctől számítanak valódi különleges ügynöknek (Special Agent), akik a 37 ezer fős FBI-nál körülbelül 14 ezren vannak összesen (a többiek nem rendelkeznek nyomozóhatósági jogkörrel). Érdekesség, hogy a szakosodásuk, illetve az Iroda létszámigényei függvényében bárhová helyezhetik őket az 56 területi iroda akármelyikébe, ezért nem ritkaság, hogy az újonnan felesküdött ügynök eredeti otthonától több ezer kilométerre kénytelen a munkáját végezni.

A magyar kistestvér

A magyar és az amerikai kormány képviselői 1995-ben aláírtak egy megállapodást, melynek értelmében egy évre rá Budapesten létrejön az ILEA (International Law Enforcement Academy, vagyis a Nemzetközi Rendészeti Akadémia), amely az FBI (vagyis az amerikai állam) pénzéből, magyar logisztikai hozzájárulással működik, s hol évente több tucatnyi, különféle közép-kelet-európai országból származó rendőrtiszt kap ízelítőt az Iroda oktatási és kiképzési módszereiből. A szakmai körökben röviden (és pontatlanul) FBI-Akadémiának becézett intézmény híre nemcsak idehaza, hanem külföldön is kiváló, s – jelen cikk szerzőjének magánvéleménye szerint, aki az ILEA egykori hallgatója – az elmúlt 22 évben több barátot szerzett Magyarországnak, mint számos hivatalos országimázsépítő és -erősítő program összesen.

Rajongj a Konteóblogért itt vagy csak simán olvasd itt.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Elbúcsúztak a fehérváriak Kozma Ágnestől
  Elbúcsúztak a fehérváriak Kozma Ágnestől
 • Négy autó ütközött össze az M1-en Bicskénél
  Négy autó ütközött össze az M1-en Bicskénél
 • A hónap végéig kell kiirtani a parlagfüvet
  A hónap végéig kell kiirtani a parlagfüvet
 • Kiegyenlítődés tapasztalható a béreknél
  Kiegyenlítődés tapasztalható a béreknél
 • Holnaptól a szaudi nők is vezethetnek autót
  Holnaptól a szaudi nők is vezethetnek autót
 • Folytatódik a budapesti Red Bull Air Race
  Folytatódik a budapesti Red Bull Air Race
 • Hamarosan nyitnak a balatoni sportos strandok
  Hamarosan nyitnak a balatoni sportos strandok
 • Levendula: Kend magadra, fürödj benne, s idd meg!
  Levendula: Kend magadra, fürödj benne, s idd meg!

Eseménynaptár

 • Karszalaggal látogathatók a Múzeumok Éjszakája programjai
  Karszalaggal látogathatók a Múzeumok Éjszakája programjai
 • Elkezdődött az Országos Atlétikai Bajnokság a Bregyóban
  Elkezdődött az Országos Atlétikai Bajnokság a Bregyóban
 • Arcunkról olvasnak a kutyák
  Arcunkról olvasnak a kutyák
 • Többet fordítanak árvízvédelemre
  Többet fordítanak árvízvédelemre
 • Nagyobb támogatást kapnak a családok
  Nagyobb támogatást kapnak a családok
 • img
  img
  Vörösmarty Rádió
  Vörösmarty Rádió megosztott egy hivatkozást.
 • Ma délelőtt búcsúztatják Kozma Ágnes újságírót
  Ma délelőtt búcsúztatják Kozma Ágnes újságírót
 • Cowboy kalapot viselő rablót keres a rendőrség
  Cowboy kalapot viselő rablót keres a rendőrség
 • Megadóztatnák a a bevándorlást segítő szervezeteket
  Megadóztatnák a a bevándorlást segítő szervezeteket
 • Tovább nőtt az üzletek forgalma
  Tovább nőtt az üzletek forgalma
 • Ma lesz a Múzeumok éjszakája
  Ma lesz a Múzeumok éjszakája
 • Kórházba vitték Michael Jackson édesapját
  Kórházba vitték Michael Jackson édesapját
 • Sokan vesznek nyaralót a Velencei-tónál
  Sokan vesznek nyaralót a Velencei-tónál